SN
PROGLASILI NACIONALNI PRAZNIK

VIDEO Pogledajte pobjednički marš Saudijaca kroz centar Dohe: ‘U finalu želimo Hrvatsku!‘

Prvo je vaš reporter čuo ogromnu buku, a onda su stigli. Skandirali su svojoj državi, Alahu...
Piše: Frane VulasObjavljeno: 22. studeni 2022. 17:36

Argentinci su u ponedjeljak napravili ludilo u centru Dohe, na poznatoj šetnici i tržnici Souq Waqifu gdje se okupljaju navijači svih reprezentacija. Bili su najbrojniji, najbučniji, najgoropadniji. Ali u utorak ih se moglo samo vidjeti, ali ne i čuti. Show su im ukrali Saudijci nakon što je njihova reprezentacija senzacionalno svladala Messija i društvo.

Prvo je vaš reporter čuo nekakvu ogromnu buku i skandiranje, koja je sve više jačala, razbijala uobičajeni navijački kolorit, a onda je velika grupa navijača Saudijske Arabije umarširala u Souq Wakif. Skandirali su svojoj državi, Alahu... A onda su nastavili marširati po glavnim, ali i sporednim uličicama Souq Waqifa, pa i onim najmanjima, između stolova restorana, pored prodavaonica tepiha, životinja...

Video: Frane Vulas

Vaš se reporter pokušavao ubaciti na početak kolone da uhvati bolji kadar, snimku, a kada je napokon uspio onda je zablokirao ekran kamere. I potom je opet izgubio korak. Pokušavao se potom još nekoliko puta probiti skroz razularene, euforične Saudijce, ali to je išlo sporo, zapinjao je za ljude, sa strane posložene, krletke, tepihe, postavljene stolice...

Dok nije napokon to uspjelo. Tako, ako na snimkama nekih stranih medija u koloni saudijskih navijača u ekstazi koja se probija kaletama, ugledate mrzovoljnog bijelca u rozoj majici kojem se na usnama može pročitati da psuje na hrvatskom jeziku to je nižepotpisani.

Video: Frane Vulas

Navijači ostalih reprezentacija vadili su mobitele, snimali, kamermani i fotoreporteri su konačno obratili malo pozornosti i na saudijske navijače koji dosad nisu bili u centru pažnje, vjerojatno i zbog toga što njihova država zbog stanja demokracije i ljudskih prava nije baš visoko na listi najomiljenijih svjetskih. Ali sada je njihova reprezentacija svjetski hit, a oni glavna priča dana iz Katara.

image
FRANE VULAS

- Ova nam pobjeda mnogo znači, želimo cijelom svijetu pokazati što je Saudijska Arabija. Želimo svijetu pokazati tko smo i što smo, kako imamo odlične nogometaše, našu kulturu. Pobjedom protiv Argentine napravili smo fantastičnu stvar. Oni imaju Lea Messija i druge nevjerojatne igrače, ali naša momčad je bila bolja! - rekao nam je Khalaf, jedan od dvojice Saudijaca s kojima smo razgovarali.

Jeste li očekivali ovakav rezultat?

- Iskreno, očekivano sam dobru utakmicu, ali ne baš i pobjedu - kazao je Khalaf.

Što sada dalje?

- Idemo dalje, u osminu finala, pa ćemo vidjeti – najavio je Aziz.

Igrali ste protiv Hrvatske nedavno u svom Rijadu. Što mislite o Hrvatskoj?

- Igrali smo mi dobro i protiv Hrvatske, imali smo dosta dobrih prilika, ali ih nismo iskoristili. Želim svu sreću Hrvatskoj, nadam se da se vidimo u finalu! - poželio je Khalaf.

Ali show tek počinje... Nekoliko sati nakon utakmice, Saudijci su srijedu, dan nakon najveće pobjede, proglasili nacionalnim praznikom. Odlučio je tako saudijski vladar, kralj Salman, pa će srijeda biti neradni dan za sve zaposlene u javnom sektoru te za učenike i studente.

"Tisuće čestitki, junaci", oglasio se putem twittera i sudijski ministar sporta Abdalaziz bin Turki Al-Fajsal.

Također, odlučeno je kako je zbog pobjede omogućen besplatan ulaz u tri zabavna parka u Saudijskoj Arabiji.

Linker
29. travanj 2024 09:14