TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI MUNDOCAST

VIDEO: ‘On bi bio odlično rješenje za Brazil, treba nam takav igrač! To ne bi bio riskantan potez Dalića‘

U današnjem Mundocastu u gostima nam je bio trener Nikola Jurčević.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 06. prosinac 2022. 09:43

Bilo je teško, ali na kraju se isplatilo - Hrvatska je jučer, nakon jedanaesteraca protiv Japana, izborila nastup u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru gdje će igrati protiv Brazila. Japan je poveo u prvom poluvremenu, u drugom je izjednačio Perišić, a do kraja 90, pa i 120 minuta više nije bilo golova pa su pobjednika odlučivali jedanaesterci gdje se u junaka nametnuo Livaković koji je zaustavio tri udarca japanskih nogometaša.

Iako je jasno kako je Hrvatska ostvarila veliki uspjeh plasmanom među osam najboljih momčadi na svijetu, ipak nismo u potpunosti zadovoljni igrom koju smo vidjeli jučer u Dohi.

- Teška utakmica za gledati, kao da je trajala nekoliko sati, ali, po ne znam koji put naši igrači su izvukli tu neku snagu da i onda kada ne igraju na način na koji mogu igrati i na način na koji smo mi navikli, jednim fanatizmom i jednim samopouzdanjem se vrate u utakmicu. Doveli su nas u jednu poziciju koja je fenomenalna. Ovo je nevjerojatna količina najboljih ekipa svijeta koje će se vjerojatno nači među osam najboljih, to je sjajan uspjeh. Znam da je kod nas uvijek malo žal zašto ne igramo malo bolje i lijepše, ali, čeka nas nogometni spektakl - rekao je u novom Mundocastu Nikola Jurčević, pa nastavio:

- Mi i u situaciji kada nam ne ide zadržavamo mentalnu stabilnost. Naši se igrači ponašaju fenomenalno, ne pokazuju emocije ili neki negativni moment. Reprezentacija stvarno predstavlja Hrvatsku u svakom smislu na pravi način.

Igra ipak nije bila najbolja?

- Sama utakmica nije bila lijepa niti kvalitetna. Japan je tu dosta kumovao tome, mi nismo uspjeli uspostaviti tu tečniju igru, nedostajalo je malo te svježine. Patili smo većim dijelom te utakmice, na kraju sama činjenica da je izbornik morao vaditi van naše senatore, one koji su bili nositelji naše igre. Ali pokazalo se to hrabrom odlukom koja se pokazalo dobrom, jer su ti igrači uspjeli zadržati tu fizičku ravnotežu, ali kruna svega je da smo izdržali do kraja i zabili golove u tim jedanaestercima na jedan suveren način. Drago mi je bilo čuti i Modrića nakon susreta koji je rekao da ćemo morati bolje. Mi imamo neke evidentne probleme koji nam onemogućavaju da igramo na način na koji bi željeli.

Livaković?

- Sad se svi možemo prisjetiti situacije otprije godinu, dvije kada je Livaković bio stavljan pod znak pitanja ili kritiziran. Ali, izbornik je u njegovom slučaju kao i kod primjerice Lovrena kada su ljudi smatrali da bi možda trebao igrati Šutalo, povukao veliki potez koji mu daje za pravo, stao je iza njega i ovaj mu je to vratio na najbolji način.

Jurčević ima i ideju za promjenu startne postave na utakmici protiv Brazila.

- Utakmica četvrtfinala SP-a protiv Brazila je sama po sebi veliki motiv, a mislim da će naš vezni red odigrati odličnu utakmicu jer su to sve igrači koji bi mogli imati mjesto i u prvoj postavi Brazila. Ono što trebamo pronaći je jedan ili dva igrača u ofenzivnom dijelu kao što su to bili Livaja i Kramarić protiv Kanade. Tu imamo povremene bljeskove Perišića, ali nam treba poneki igrač koji može izvući produljeni sprint kao što to radi Perišić na svojoj strani. To bi mogao biti Oršić. Ako bi gledali zadnjih par godina Dinama u Europi, možemo se sjetiti dosta utakmica u kojima je Oršić pokazao da može biti velika prijetnja i najvećim suparnicima. Zapravo, on u takvim utakmicama na neki način pruža i najbolje igre. Može pobjeći ponekad i s centra, sjetimo se Chelseaja. U reprezentaciji nije dobivao previše prilika i nema pravo samopouzdanje, ali on može napraviti ono što nam treba - produljeni sprint i biti aktivan u obrani. S njim bi dobili igrača koji ima motoriku i srce da pokuša nešto na širokom prostoru napraviti. Nije mu desna strana najbolja, ali nema smisla mijenjati poziciju Perišiću koji je de facto jedina konstanta u napadu - zaključio je Jurčević i Mundocastu.

Linker
07. svibanj 2024 11:42