TOM DUBRAVEC Cropix
PRVI TRENING

VIDEO: Hrvatska je ovo doživjela prvi put! Vatreni kao na Hitrec-Kacianu, Dalić odlučio što će s Livajom?

Doprvake su dočekali samo direktor hotela Hilton i službenici FIFA-e, nije bilo velikih riječi, a na terenu baš ničega
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. studeni 2022. 17:32

Na prvom treningu Hrvatske u Dohi, i kampu Al Ersal 3, ništa nije bilo kao u Rusiji. Uoči našeg srebrnog Mundijala u Roščinu su i gradonačelnik i regionalni čelnici poželjeli dobrodošlicu, prštalo je od darova, izbornik Zlatko Dalić zahvaljivao se i najavio da će druženje potrajati, a domaćini su poželjeli biti na usluzi Hrvatima sve do finala. Kad su se naši nakon osnimine odlučiti preseliti u Soči pale su suze.

Video: Dražen Antolić

- Jesmo li vam rekli – javljali su se Rusi po ulasku u završni susret Svjetskog prvenstva.

U Dohi hrvatsku reprezentaciju, sada kao doprvaka, dočekali su samo direktor hotela Hilton i službenici FIFA-e, nije bilo ni emotivnih govora niti velikih riječi, a na terenu baš ničega. Prvi put smo doživjeli da Hrvatska dođe na premijerni trening u svoj kamp na velikom natjecanju kao da je izašla na Hitrec-Kacian.

Video: Tom Dubravec/Cropix

image

Zlatko Dalić nadgleda trening Vatrenih

TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

U Dohi su 32 reprezentacije i Katarani se očito nisu odlučili razbacati na sve strane kako bi dali notu posebnog gostoprimstva, ali, ipak, zajedno s FIFA-im ponudili su nacionalnim vrstama da odaberu jedan događaj u kojem će se otvoriti ovdašnjim građanima ili oplemeniti znanja o katarskoj kulturi. Između opcija da pohode muzeje, galerije ili primjerice prođu tečaj kaligrafije, HNS je u sekundi odabrao 45 minuta slobodnog nogometa s ovdašnjim klincima. Marko Livaja, Bruno Petković, Josip Šutalo i kolege, ukupno šestorica, u subotu u 10.15 izaći će na teren s katarskom djecom jer mnogo više od krasopisa vole "sitan vez" na travnjaku i lakše će se s time nositi...

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatska i Njemačka kazale su: "Freestyle Football". Samo njih dvije.

Igralište je "skriveno" iza dvije ograde, navijačima je ulazak bio nemoguć.

Trening tako nije bio paradni nego strogo radni, a Marko Livaja ga je preskočio. Iako je najavljeno da će u petak raditi punom parom samo je nizao krugove, sljedeća je informacija da će se kolegama priključiti u subotu. Još uvijek osjeća posljedice udarca koji je dobio u Koprivnici na utakmici Hajduka i Slavena Belupa. Livaja po svemu sudeći neće biti starter u srijedu s Marokom, ali bi mogao dobro doći Daliću makar i za 20-30 minuta. Do tada će se zacijelo dovoljno oporaviti.

Joško Gvardiol radio je s maskom, ostatak ekipe je normalno trenirao...

Reflektori su radili još dok je bio dan čekajući noćni događaj. Katarani ne štede struju jer za tim nemaju nikakve potrebe. Vatrenima su na terenima Al Ersal susjedi Urugvajci, jaka imena Valverde, Nunez, Suarez, Bentancour... Bit će vrlo zanimljivo susretnu li se u četvrtfinalu, što je otvorena opcija, tada bi vrvjelo od novinara oko terena koji se nalaze jedan kraj drugoga.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Osim što se brusi taktika golmani se još uvijek adaptiraju na nove lopte.

- Šteta što nemamo više vremena, lopta dosta pleše, ali uvjeren sam će biti u redu – komentirao je hrvatski čuvar mreže Dominik Livaković.

Travnjak je vrhunski, press centar skučen i o zanimanju međunarodnih medija ovisi koliko će biti zakrčen. Na prvu presicu došlo ih je jako malo, više fotoreporteri i kamermani agencija i televizija.

Osiguranje je standardno za novinare, na kontrolu torbi i prolaz kroz detektor metala odavno smo navikli, od terorističkog napada u Parizu 2015. godine na svim velikim nogometnim natjecanjima. Tako je na ulazu u kamp, medijski centar, stadione, ali i hotele. Međutim, policija pojačano prati nacionalne vrste. Iako je Doha,, gdje živi samo 13 posto Katarana, a ostalo su sve stranci, na multikulturalnost u tom smislu navikla, a sigurnost je inače besprijekorna.

Do utakmice s Marokom Dalić još tri ključna treninga na kojima će brusiti strategiju igre. Ako vjeruje da ga ne gledaju špijuni. U protivnom mogao bi ponoviti Rusiju i taktički ne raditi ništa. Zasad nema naznaka o operacijama tajnih službi. Izbornik bi se mogao opustiti i prepustiti izgradnji akcija i usavršavanju reakcija kod nastavka igre nakon prekida.

Linker
23. travanj 2024 19:36