TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI MUNDOCAST

VIDEO: ‘Dalić za Kanadu ima dvije jake opcije! Srbija? Piksi je napravio jednu veliku grešku...‘

‘Nakon tog poteza Srbija je mogla primiti 7 golova! A taj čovjek ima i veći kredibilitet od Dalića‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 25. studeni 2022. 09:39

Gost novog izdanja našeg Mundocasta bio je aktualni trener Šibenika i nekadašnji hrvatski reprezentativac Mario Cvitanović. Prokomentirao je pobjedu Brazila protiv Srbije i činjenicu da je Brazil od 2006. godine do danas dobio samo dvije europske reprezentacije - Srbiju i Hrvatsku:

- Brazil ima ritam, promjenu ritma, preciznost i individualnu kvalitetu. Hrvatska i Srbija žele se nadigravati, igrati sa svakim, ali taj ritam ima ključnu ulogu. Dogodi nam se pad koncentracije, slijede individualne greške koje Brazilce dovode do šanse. Sinoćnja utakmica? Brazil je bio dobar, zasluženo je pobijedio. Imali su 20 udaraca prema golu. Srbija nije bila loša, ali nije bila učinkovita. Nije bila Srbija kakvu su svi priželjkivali.

Što je odlučilo u sinoćnjoj utakmici?

- Nedostatak spremnih igrača - Mitrovića, Vlahovića i Kostića, koji su izrazito bitni za njihovu igru. Imali su samo jednog igrača pravog, nisu imali Kostića koji je specifičan po toj lijevoj strani. Vlahović u drugom dijelu kad je ušao nije bio raspoložen. Zanimale su me reakcije, prebacio sam na njihovu televiziju. Piksi je rekao - zanima me zašto smo fizički pali. Ja mislim da je postavka s Mitrovićem koji je do prije 10 dana bio na štakama bila kriva. On nije spreman, nije dugo igrao. Kostić nije igrao, Vlahović također. Piksi je htio s istim stilom kako je došao na SP, kao i sa istim očekivanjima, htio je ući pod kožu navijačima i cjelokupnoj javnosti.

Da je Cvitanović izbornik Srbije, bi li mu Mitrović i Vlahović igrali?

- Moraš ih voditi na turnir. Teško je stavljati se u ulogu izbornika. Titeu su svi zamjerali zašto ne igra Jesus. A onda se desi Richarlison koji za njegovu koncepciju i zahtjeve izgleda sjajno. I izborniku više paše. Srbija? Ako ih gledamo, što su htjeli? Pritisnuti visoko. Htjeli su dobiti posjed, doći prema naprijed, gurati na bokove pa centaršuteve prema Mitroviću. On nije centarfor koji će pobjeći, njemu treba lopte donositi. To se nije dogodilo. I onda je pao prvi gol, Piksi vadi Lukića i stavlja drugu špicu Vlahovića. Dogodio se raspad, mogli su primiti još sedam golova - rekao je Cvitanović.

>>> NOVO IZDANJE MUNDOCASTA PRATITE U NASTAVKU <<<


Srbija je trajala prvih 15 minuta... A onda je puklo. Nadovezao se tu i Robert Šola, glavni urednik SN.

- Oni su dobro počeli, odigrali dobrih prvih četvrt sata i onda stali. Ne možeš imati ritam Brazila... Pitanje je ima li Srbija alternative za neke pozicije. Recimo, Radonjić koji je izrazito brz i fenomenalan dribler. Ali, malo je divlji, nogometno je divlji. U stanju je nanizati pet igrača, ali ne prepoznaje trenutak kada treba promijeniti smjer, ritam... A Piksi je na kraju nastupio malo populistički. Postoje treneri koji imaju gard, a on je bio toliko veliki igrač, oduševio je Srbiju kao izbornik. On ima veliki kredibilitet, možda i veći od Dalića. I sad, taj Piksi se ne usudi reći Mitroviću i Vlahoviću da nisu dovoljno spremni...

Trebalo je možda drugačije...

- Možda da je Piksi rekao, primjerice Mitroviću: Ti si meni bitan, ali za Brazil mi treba taj i taj igrač da iskoristimo tu prazninu... Srbija nije ozbiljno ušla u tu utakmicu... - rekao je Šola.

Sad Srbija mora napraviti promjene za iduće dvije utakmice...

- U ovom trenutku Srbija nije sto posto spremna. Sad je pitanje koje su oni karte ispucali i mogu li se brzo regenerirati. Mogu li koncepcijski nešto promijeniti i hoće li im to donijeti nešto u idućim utakmicama... - nastavio je Cvitanović.

Malo o Hrvatskoj. Slijedi nam utakmica protiv Kanade, možda i najvažnija na turniru

- Imamo igrača koji mogu trčati. Pokazala je to reprezentacija i sada. Mislim da smo svjesni da nismo odigrali kako možemo, nismo pokazali kvalitetu koju imamo. Kanada je motorična ekipa koja ima energiju i brzinu, ima igrače Lillea, Bayerna, Bruggea, Porta... Ali, zadnja linija kanadska igra u klubovima portugalske druge lige. Ja mislim da će utakmica protiv Kanade biti lakša od Maroka. Uvjeren sam da ćemo stvoriti puno više šansi. Kanada će se vjerojatno postaviti kao protiv Belgije, koja je išla čovjek na čovjeka, a mi igramo malo drugačije. U našem sustavu (4-2-3-1 ili 4-3-3), mislim da tu imamo puno više šansi...

- Ako Kanađani rade pritisak, ostat će nam prostora. Nama odgovara to, kroz tranziciju iz srednjeg ili nižeg bloka napravili smo sve naše slavne rezultate. Protiv Maroka se tražila kombinatorika, zato je Vlašić i bio na toj svojoj poziciji, nije to prolazilo. Ako probijemo prvi kanadski blok, pa se još i dobro raširimo, pa spustimo Brozovića malo niže, što sjajno radi u Interu, Kanađani tu imaju samo dva igrača. Ako bokove dignemo više gore, imat ćemo u sredini veliki višak i prednost. Tada možemo dolaziti u situaciju da stvaramo višak. Imamo Modrića i Kovačića koji jako dobro primaju loptu i izlaze pod pritiskom... Tu opet dolazimo u šesnaesterac.

Postoji i druga jaka opcija...

- Ako Kanađani svoje bokove dignu visoko, mi i to možemo iskoristiti. Tada ćemo se obraniti - napadom. Mi ćemo biti gore i završavati akcije. Ali, pitanje je za Dalića, na koju će se opciju opredjeliti. Idemo li van iz tranzicije ili ćemo pritisnuti Kanadu. Ne znamo to još, ne znamo tu ideju i kako će to izbornik srediti. I ne znamo koga će staviti na to desno krilo. Hoće li to biti Vlašić, Pašalić, možda Oršić... - rekao je Cvitanović.

Linker
19. travanj 2024 19:00