NELSON ALMEIDA Afp
KAKO IZBJEĆI TUČNJAVU

‘To što rade Argentinci nije sportski, ali mi imamo baš igrača koji zna što treba napraviti!‘

‘Znaju provocirati, biti grubi, moramo biti vrlo hladnokrvni i inteligentni da ne uđemo s njima u taj rat‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2022. 11:07

Kako protiv moćne Argentine? Kako zaustaviti Messija? Kako se sačuvati argentinskih provokacija? Kako do još jednog hrvatskog finala na svjetskim prvenstvima?

- Polufinale gledam kao jedan novi nevjerojatni spektakl. Nakon što smo jednu državu od preko 200 milijuna stanovnika bacili u očaj, bili smo tema dana u cijelom svijetu. Zahvaljujući izborniku i svim našim igračima imamo privilegij igrati još jednu veliku utakmicu - kaže nam Nikola Jurčević.

Priča nam da su Brazil i Argentina po kvaliteti negdje izjednačeni, s tim da je Brazil atraktivniji i jači pojedinačno od Argentine.

- Ako zadržimo Messija koji daje dodatni pečat argentinskoj reprezentaciji, jer je vjerojatno najbolji igrač svih vremena, simbol Argentine, onda su naša šanse za finale mnogo veće. On daje posebnu vrijednost toj momčadi. Brazil je lepršav i lagan, rasplesan kad slavi golove teži atrakciji, tehničkoj igri, to im je u genima. Mi smo ih uspjeli zaustaviti na fantastičan način. Usporili smo ih i nismo im dozvolili da nam naprave obruč oko naših trideset metara. Uz sve to imali smo sve što simbolizira Vatrene, a to je nevjerojatni fanatizam. Imamo ogroman moral, ogromno samopouzdanje, mi ne odustajemo nikada. Imamo sjajno raspoloženu veznu liniju koja je srca naše igre. I igrače koji nadmašuju sami sebe poput Livakovića, Juranovića... Da ne nabrajam sve.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Za Argentinu kaže da je prava ratnička momčad.

- Oni su baš ona prva natjecateljska momčad. Koja također poput nas ima igrače velikog fanatizma. Imaju i ogroman broj navijača na Mundijalu, njihov govor tijela u svakom trenutku je odlučan. U očima im se vidi da žele postati svjetski prvaci. To je sličnost s našom reprezentacijom. Naravno, imaju i tog genijalca Messija, koji je možda pri kraju karijere, kojem je možda onaj najbolji igrački dio prošao, ali smo na ovom prvenstvu vidjeli da je on taj igrač koji izvlači poneki genijalni potez.

Podcrtava da Gauči igraju na granici provokacija.

- Znaju provocirati, biti grubi, tu moramo biti vrlo hladnokrvni i inteligentni da ne uđemo s njima u taj nepotrebni rat. Mi smo zadivili nogometni svijet ne samo svojom nogometnom kvalitetom, nego sjajnim ponašanjem, gospodskim. U tom duhu moramo nastaviti dalje. Sve drugo bi nam odnijelo koncentraciju. Romani su napisani o tome kako držati Messija. Uglavnom protiv njega nisu upalile nikakve taktike. Pogotovo u vremenima šampionske Barcelone. Ali na prošlom prvenstvu u Rusiji smo ga neutralizirali u varijanti dupliranja. Nismo mu stavljali flastera, ali naravno inteligentno ga je čuvao Brozović. Nismo dozvoljavali lagani protok lopte prema njemu, nikad nije bio u situaciji "jedan ne jedan". To je recept i za danas.

Na pitanje koga vidi u napadu Hrvatske, kaže...

- Bezecirana je pozicija Perišića, otvorene su nam pozicije centarfora i desnog krila. Izbornik je do sada uspijevao izvući maksimum od svih igrača koje je rotirao i koji su igrali na tim pozicijama. Četiri igrača je rotirao na poziciji centarfora, Petkovića, Livaju, Budimira i Kramarića, a na poziciji desnog krila Vlašića, Pašalića, Majera i Kramarića. Nije imao standardno rješenje, ali je pokazao da ima sjajan osjećaj. Neka tako bude i protiv Argentine - zaključio je Jurčević

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Što kaže Robert Špehar?

- Izbornik i stručni stožer su pokazali zrelost na prvenstvu. Položili su i najveći ispit protiv Brazila. Utakmica s Argentinom će biti slična onoj s Brazilom. Mislim da će taktika biti slična, te ne treba puno mijenjati.

Misli da se ne treba striktno igrati na Messija...

- Messija se mora preuzimati, čvrsto stajati u bloku kao što smo do sada radili. Imamo odličnu zadnju liniju i vratara punog samopouzdanja, sredina terena je izvanredna. Prema naprijed također imamo dosta opcija. Po meni, najbliži udarnom sastavu je Petković koji je zabio protiv Brazila.

Treba li se plašiti provokacija Argentinaca?

- Ne treba se plašiti, ali treba na njih biti spreman. Oni praktički u svim utakmicama pokušavaju isprovocirati suparnika, suca... Nije to sportski, ali na to treba biti spreman. Imamo Modrića kao vođu koji će nas znati smiriti - zaključio je Špehar.

Linker
13. svibanj 2024 21:20