Livaja u akciji protiv Maroka

 TOM DUBRAVEC Cropix
OKRUGLI STOL SN

Šokota: Novi Mandžukić je Livaja; Bubalo: I Kramarić i Livaja; Andrijašević: Budimir je jedina devetka!

Bitka za devetku: Tko bi trebao biti središnji napadač hrvatske reprezentacije u nastavku Mundijala
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. studeni 2022. 11:12

Hrvatska je ostala bez pogotka u prvoj utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru, pa su mnogi odmah nakon utakmice s Marokom postavili jasno pitanje - tko je prvi napadač za nastavak turnira? Tomo Šokota, nekoć i sam napadač Vatrenih s kojima je odigrao EP u Portugalu 2004. godine, smatra da je najbolji golgeter HNL-a pritom i najbolje rješenje.

- Livaja je moj izbor, njemu bih dao "devetku" - kazao je Šokota bez oklijevanja: - U ovom trenutku je najopasniji naš igrač, oko njega se stalno nešto događa. Kramarića obožavam, ali on je iza špice. Livaja će ni iz čega zabiti pogodak. Treba nam novi Mandžukić - ustvrdio je Šokota.

- Ova momčad radi, imamo posjed, ali nedostaje nam opasnija igra prema naprijed, to smo izgubili odlaskom Mandžukića. Vjerujem da ga Livaja može nadomjestiti, opasan je, sve što radi, radi igrački, a naša momčad treba takvog igrača. Ne kažem da Kramarić nije taj, ali on je više polušpica koja ulazi iz drugog plana, da je tu na "odbijancu". Treba nam jedan napadač poput Livaje.

image

Tomo Šokota

DAMIR KRAJAC Cropix

Negdašnji reprezentativac pridodaje sljedeće...

- Nije Kramarić trenutno prva špica za sljedeće utakmice, bez obzira na to što će biti različiti suparnici i različiti dvoboji. Livaja je bio malo ozlijeđen, očito se trebalo vidjeti koliko je spreman ući u igru, ali ipak, ponavljam još jednom, opasniji je od svih i s njim bi krenuo odmah protiv Kanade. Livaja je opasniji od Kramarića i Petkovića, koji uvijek ostaju na raspolaganju. I Budimir, jasno!

Tko je "devetka" za nastavak turnira upitali smo i Franka Andrijaševića, aktualnog napadača kineskog prvoligaša Greentown Zheijanga...

- Za mene je Budimir jedina prava "devetka". Jasno, pritom treba gledati i što Zlatko Dalić želi, kako formira igru i momčad. Livaja i Petković su "devetke" u svojim klubovima, ali obojica su igrači sličnog profila jer preferiraju igru u ulozi druge špice. Nisu "devetke" poput, recimo, Oliviera Girouda u francuskoj reprezentaciji - kazao je Andrijašević, koji je dvoboj pratio u Kini.

Franko Andrijašević odlično poznaje Andreja Kramarića, još iz vremena kada su zajedno igrali u mlađim selekcijama hrvatske reprezentacije.

- Znamo da nije klasična "devetka", uvijek se volio izvlačiti sa strane, dolaziti iz dubine. Imamo puno igrača sličnog profila, ali nema te "devetke" koju stalno prizivamo. Osim Budimira, jasno. Ja sam također najčešće igrao povučenog špica, ponekad u Rijeci klasičnu "devetku", ali znam tu poziciju i način igre koji preferiraju Livaja, Kramarić i Petković.

image

Franko Andrijašević

RONALD GORSIC/CROPIX

U taktičkom aspektu moglo bi se razgovarati o tome kako posložiti momčad da igrači sličnog profila dođu više do izražaja.

- Uvijek se može o tome pričati, ali ne bih želio nakon remija s Marokom puno raspravljati o tome. Kroz Ligu nacija igrali smo naš sustav 4-3-3, koji nam je donio puno uspjeha. Da, primjerice, igramo 4-4-2, onda bi Livaja i Petković mogli zajedno.

Ali, postoji i još jedna opcija koja nije za odbaciti, a to je sustav 3-5-2, koji je također primjenjiv s obzirom na kadar koji na raspolaganju ima Hrvatska.

- Nije sporno da imamo igrače koji bi se mogli prilagoditi i na taj sustav jer u toj kombinaciji lako možemo ubacivati bilo koga od raspoloživih špica. Imamo i krila koja mogu postati bekovi s obzirom na to da je Perišić kod Contea u Interu i Tottenhamu uvijek na beku-krilu. Znam da nije jednostavno tijekom turnira mijenjati sustav, ali pada mi napamet i takva opcija kako bi se napadači mogli lakše ukomponirati.

Andrijašević smatra da se i bez promjene sustava treba pogledati i prema krilima jer središnji napadač nije sam, ovisan je o tome koliko će lopti dobiti s bočnih, odnosno, krilnih pozicija.

- Ima puno opcija o kojima se može razgovarati, ali po meni je jedno sigurno - ako igramo s čistom špicom, onda je to Budimir!

Od Kine smo potom skrenuli prema susjednoj BiH, gdje smo za mišljenje upitali Stanka Bubala, nekoć sjajnog napadača Hajduka, koji je i sam upisao dva nastupa za Vatrene. Ronaldo iz Turčinovića ne dvoji u odgovoru na pitanje "kome devetka".

- Livaja je kralj šesnaesterca, "devetka" je njegova. U Hajduku je pokazao kako se snalazi u kaznenom prostoru, za mene je od sigurno prva špica hrvatske nogometne reprezentacije.

Ali, i Bubalo ima rješenje za ponuditi. Naime, gledajući utakmicu s Marokom, trenutačni pomoćni trener Širokog Brijega uočio je neiskorišteni potencijal.

image

Stanko Bubalo

Snimio: Miljenko Karačić

- Stidljivi smo bili prema naprijed, zato bih za Kanadu uzeo u razmišljanja i opciju s dva špica - Livaja i Kramarić zajedno. Treba napasti, nemamo što kalkulirati. Imao sam osjećaj da smo bez puno agresije bili zadovoljni s bodom protiv Maroka, koji je, moram priznati, snažna reprezentacija. Međutim, protiv Kanade jednostavno moramo preuzeti više rizika, zato je igra s dvije špice jedno od rješenja. Neka idemo po četiri pogotka, pa mi neće biti žao ako primimo dva. Za takvu igru vjerojatno bi nam najbolje odgovarao sustav 4-2-3-1, gdje bi Kramarić imao svoju prirodnu poziciju drugog špica, a Livaja središnji. Primjerice, ona lopta koju je sjajno Modrić ubacio s lijevog krila prošla je kroz peterac Maroka, a uvjeren sam da bi se Livaja našao na pravom mjestu jer on je igrač koji napada prostor, osjeća gdje lopta dolazi - kazao je Bubalo.

Negdašnji simpatični ofenzivac je dodao...

- Lako je nama govoriti, a izbornik je taj koji nosi odgovornost na svojim leđima.

Istina, svi su ponudili rješenja, Livaja se nameće kao prvi izbor, a Dalić na kraju jedini povlači konkretne poteze. U svakom slučaju, Hrvatska traži "devetku" za nedjelju kontra Kanađana. Poker asova za jedno mjesto. Ili možda dva?



"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
16. travanj 2024 11:19