Roko Šimić

 RONALD GORSIC/CROPIX
BITKA ZA KATAR

Šimić i Musa imaju veće šanse od Petkovića! Doznajemo: Roko ide na posudbu da bi bio prva špica!?

Iz ove perspektive budućnost se po pitanju "dramatične pozicije" čini svijetlom...
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. lipanj 2022. 08:06

Gledamo li cjelokupni dojam, a pogotovo ove četiri utakmice Lige nacija, velikih dilema nema: Ante Budimir morao bi se naći na popisu Zlatka Dalića za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Pitanje je, međutim, tko će uz njega biti na listi...

Pričamo, naravno, o prvim napadačima, "devetkama". Jer, uz Budimira, na Mundijal sigurno ide Kramarić, a gotovo sigurno i Livaja, kao dvije "lažne devetke", "devetke i pol", kako ih se titulira. U ešalonu "devetki", doduše, bio je i Bruno Petković, ali...

image

Bruno Petković, Marko Livaja

ANTE CIZMIC Cropix

Premda do studenoga Petković još ima mikrošansu uvjeriti stručni stožer hrvatske reprezentacije u suprotno, što se i najavljuje putem intervjua Ćorluke i Olića, već je i popis za lipanjski dio Lige nacija otkrio da Dalić gleda dalje, prema mlađima, i da nije bilo korone, sigurno bi barem u dijelu jedne utakmice, ali i deset dana treninga, isprobao novog igrača Benfice Petra Musu, dok se vrlo blizu (pret)pozivu muva i od ove sezone punopravni prvotimac RB Salzburga Roko Šimić, a u HNL-u, ipak iz drugog reda, svoj put krči i Osijekov Dion Drena Beljo.

Put prema prvoj momčadi

Iz ove perspektive, ako njima dodamo i 19-godišnjeg Matanovića iz St. Paulija, budućnost se po pitanju "dramatične pozicije" čini svijetlom. No što je sa sadašnjošću?

- Pozivnice će diktirati nastupi u prvom dijelu sezone, a onda neka izbornik pozove one najbolje - sumirao je nekidan logično i pravedno borbu za Katar Josip Juranović.

U njegovim riječima krije se i mogućnost jednog od mladih napadača da se u studenom skrase u Dohi. Baš svatko od njih ima pravo sanjati, no u kontekstu Juranovićevih riječi, primarno će se gledati prema Musi i Šimiću. Roko Šimić u rujnu će navršiti 19 godina, a iza sebe je ostavio doista plodnu sezonu: u 34 nastupa za Liefering i mladu momčad RB-a u Ligi prvaka postigao je 24 pogotka i imao šest asistencija, čemu je dodao i sedam golova te jedan asist u 10 nastupa za Bišćanovu U21 selekciju. Ukupno, dakle, 44 nastupa, 30 pogodaka i sedam asistencija, što je doista odličan trampolin uoči doskoka u prvu momčad RB Salzburga, gdje ga čeka konkurencija u vidu Okafora, Šeška, Koite i Adamua.

- Očekujem da će Roko nastaviti svoju seriju i etablirati se u prvoj momčadi i udarnom sastavu - najavio je prije nekoliko dana i Luka Sučić.

A u tom smjeru ide i trener Matthias Jaissle, koji je u četvrtak počeo s pripremama, na kojima je i Roko. Iako nizozemski mediji posljednjih dana javljaju da je na radaru PSV-a, čini se da Šimić svoj put želi nastaviti u Salzburgu. Uostalom, sezona u Lieferingu, kao i podaci s utakmica koji pokazuju da je Roko kao napadač i ponajbolji trkač, da mu u prosjeku ne treba ni 100 minuta za pogodak, odličan su mu zagovornik.

Doznajemo, međutim, da bi u opsesivnom traganju za minutažom i igrama, što mu je samo plus, mogla poslužiti i nova posudba, ovoga puta u Zürich, gdje bi igrao u europskim natjecanjima, sve do odlaska Okafora. Tada bi se vratio i preuzeo njegovu ulogu prve špice... Uglavnom, s 18 godina Šimiću je otvoren cijeli svijet i samo treba ostati prizemljen i raditi kao i dosad, a reprezentacija će doći, prije ili kasnije.

image

Petar Musa

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

I Beljo na radaru

Šest godina stariji je Petar Musa, koji je doista senzacionalno, nakon sjajne sezone u Boavisti, ovoga ljeta potpisao za Benficu. Stigao je i u amanet donio 11 ligaških golova. Šteta je što mu je poziv za reprezentaciju poremetila korona, no sada će zdrav i potpuno odmoran krenuti u pripreme, u želji da opravda transfer težak pet milijuna eura.

Odlaskom Núñeza u Liverpool, ako neće biti novih dolazaka, konkurenciju u napadu činit će mu Jaremčuk i Seferović, što znači da bi stasiti hrvatski napadač, koji staturu dijeli sa Šimićem, trebao dobiti svoju priliku. A onda će ionako sve biti na njemu...

Iz prikrajka ovo društvo gleda Dion Drena Beljo (20) koji nakon sjajne sezone posudbe u Istri 1961 postaje prva špica Osijeka. I premda neki govore da Istra 1961 ipak nije mjerilo, dovoljno je spomenuti ime Josipa Šutala kako bi se razbile predrasude.

- Nikome nisam zatvorio vrata i svatko će dobiti priliku. Teren je mjerilo - poručuje Dalić i baca motivaciju diljem Starog kontinenta i čeka ono najbitnije - odgovor...

image

Dion Drena Beljo

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
24. travanj 2024 12:20