Milan Borjan u akciji protiv Belgije

 ADRIAN DENNIS Afp
KANADSKI ADUT

‘On je lider, dirigent i vođa generacije, bolji nego ikad. U Zvezdi spašava dva gola po utakmici!‘

‘Prilično je podcijenjeno koliko je, kako kažu Englezi, vokalan. Konstantno zapovijeda igračima!‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. studeni 2022. 13:47

Novinar iz Srbije, Milutin Vujičić s portala Mondo, bio je u kampu hrvatske reprezentacije Al Ersal 3, a uživo je pogledao i utakmicu Belgija - Kanada 1:0. Zanimalo nas je kako vidi Milana Borjana, golmana Kanade, kojeg prati u Crvenoj zvezdi i zna sve njegove vrline i mane. Borjan će sigurno biti jedan od igrača u fokusu nedjeljnog susreta zbog političkih stavova i ranijih izjava. No, kako je sam kazao da o tome ne želi sada govoriti, niti Vujičić se nije se htio referirati na tu temu...

O Borjanu kao vrataru ima izuzetno visoko mišljenje:

- Borjan je u Crvenoj zvezdi od 2017. godine. Tada je došao na kraju prijelaznog roka kad je Zvezda ostala bez golmana i malo tko je očekivao u tom trenutku da će postati jedan od ključnih igrača, ako ne i ključ uspjeha kluba posljednjih pet godina. Iskristalizirao se kao lider i vođa ove generacije. Prilično je podcijenjeno kod njega koliko je, kako kažu Englezi, vokalan. Konstantno zapovijeda svojim igračima gdje da se postave, kako da reagiraju. Određuje sve kako će zadnja linija igrati, podvikne gdje se trebaju namjestiti, a zna se i naljutiti na suigrače - kazao je Vujičić, te istaknuo da je i dalje u odličnoj formi.

- Svih pet godina je u nevjerojatnoj formi. Nije kod njega bilo oscilacija, brani za Zvezdu standardno. Ugovor ima do 2026. godine, što znači da klub vjeruje u njega u poznim golmanskim godinama i ne planira ga se odreći. Bilo je baš utakmica u kojima je spasio Zvezdu, posebno protiv Kopenhagena u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ove sezone je čitava obrana bila malo poljuljana i nije izgledala kao ranije, ali Borjan je tu da spasi dva gola po utakmici.

Osim što je dirigent obrane koje su mu još posebne vratarske vrline?

- Prije svega ima vrlo dobre reflekse. Malo tko je očekivao od njega da će toliko napredovati u tridesetima i postati kvalitetniji golman nego što je bio. Prije toga je imao prilično skromnu igračku karijeru. Njegove su odlike refleksi, zapovijedanje kaznenim prostorom i lider je ekipe, ne boji se toga.

Koje su mu mane?

image

Srpski novinar Milutin Vujičić

SN

- Problematičnija je bila igra nogom, ali u utakmici s Belgijom je pokazao drastičan skok. Nevjerojatno je koliko je po tom pitanju napredovao. To je rezultat tendencije Crvene zvezde da igra progresivan nogomet. Jednako je tako i u Kanadi, gdje ima izbornika koji to traži od njega.

Vujičića smo pitali i što očekuje od susreta Hrvatska – Kanada.

- Da ste me to pitali tri-četiri dana ranije, rekao bih vam da će Hrvatska pobijediti rutinski. Nakon prvih utakmica nisam baš toliko siguran da će to biti rutina. Kanada je odigrala fantastično protiv Belgije i ne znam kako nisu dobili. Nevjerojatno je koliko su šansi propustili i kako su bili neodlučni. To je neiskustvo koje najviše pravi problema ovoj reprezentaciji. Hrvatska je nekako bila rezervirana protiv Maroka. Kao da su prikočili da ne bi previše riskirali, računali su valjda da je i bod dovoljan kako bi se prošla skupina. Nemam pojma što očekivati od ove utakmice, ali nadam se da će jedni i drugi igrati otvoren nogomet i ne bih se iznenadio da bude dosta golova.

I Zlatko Dalić je kazao da će biti teže nego što se činilo...

- Kanada je igrala od noge do noge s Belgijom, nije se nimalo uplašila, iako Belgija ima nekoliko svjetskih igrača. Istina da je u padu posljednje dvije-tri sezone. Kuražno su igrali Kanađani.

Na kraju smo ga pitali kako je doživio prvi nastup Srbije i poraz od Brazila.

- Vladala je kod nas neviđena euforija, pomalo je djelovalo kao ono englesko “Football’s coming home”. Kako su oni to pjevali, tako smo i mi pjevali da ćemo se poigrati s Brazilom. To se nekad ne može dogoditi u realnosti, Brazil je demonstrirao kvalitetu kakvu nitko nije dosad pokazao na Svjetskom prvenstvu. Ne možemo reći da je to neko veliko razočaranje, više bolno prizemljenje. Da shvatimo kako Srbija ipak nema kvalitetu kao Brazil, te da moramo tražiti šansu protiv drugih reprezentacija. Nećemo u nastavku igrati protiv bolje ekipe nego što je Brazil i mislim da će Srbija proći grupu. Bez obzira na sve.

Hutchinson i Borjan navijali za Srbiju u dvoboju protiv Brazila

Vratari su uvijek bitni, a Borjan je sa svojih 35 godina jedna od glavnih faca u kanadskoj momčadi.

- Smatram da je jedan od glavnih igrača. Znam da ga suigrači jako poštuju, da je odličan prijatelj s kapetanom Atibom Hutchinsonom, s kojim je išao na utakmicu Srbije protiv Brazila i zajedno su navijali za Srbiju. Privržen je Kanadi, dobro zna što mu je dala, glasno pjeva njihovu himnu. Voli Kanadu i Kanada voli njega.

Linker
14. svibanj 2024 03:59