Josip Ivkić u društvu navijača drugih reprezentacija

 PRIVATNI ALBUM
PUKLO PRIJATELJSTVO

Hrvat u Kataru: ‘Siniša Mihajlović mi je rekao da ću biti njegov vječni kapetan, a onda me šokirao...‘

‘Uzeo sam novac koji sam dobio u svatovima i sve podijelio igračima. Siniša je bio oduševljen...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. studeni 2022. 14:12

Hrvatskih navijača nema puno, ali od tih koji su u Kataru mnogi imaju zanimljive priče. Neki su i igrali nogomet kao Josip Ivkić koji godinama živi u Švicarskoj. Doletio je iz Züricha...

- Moj je dom u gradiću na jezeru Boden, a rodni kraj Županja. Igrao sam za Borovo u tadašnjoj trećoj jugoslavenskoj ligi i bio sam kapetan Siniši Mihajloviću – pričao nam je Ivka, kako ga zovu, pa otkrio što je doživio od proslavljenog srpskog nogometaša i trenera koji je, dakako, rodom također iz Hrvatske.

- Kao junior igrao sam u Osijeku, ali nisam se probio do Prve lige. Potom sam prešao u novosadsku Vojvodinu koja me poslala na kaljenje u Borovo, igrao sam lijevog beka. Iako nisam imao kvalitetu za nešto više, obećali su mi oko osam tisuća tadašnjim njemačkih maraka, a prosječna plaća u tvornici Borovo bila je 200 maraka. Međutim, odmah sam se ozlijedio i dobio samo pola od tog iznosa. S vremenom klub je zapao u financijske probleme, a ja sam se upravo oženio. Osjećao sam odgovornost prema kolegama koji nisu dobili plaće, uzeo sam svojih 4,5 tisuće maraka koje sam dobio kao dar u svatovima i podijelio ih igračima. Bili su oduševljeni, ne znam tko je to ikad napravio. Jedan od njih bio je i Mihajlović koji mi je rekao – to ćeš biti naš vječni kapetan!

Nakon mjesec dana klub mu je vratio novac.

- U klubu su bili pošteni i sve su mi vratili, a s Mihajlovićem sam se puno družio, bili smo jako dobri prijatelji. Na putovanjima smo kartali u autobusu, a on je često stajao iza mene i kibicirao. I što se dogodilo, kad je bio izbornik Srbije igrali su utakmicu u St. Gallenu. Došao sam u njihov hotel da ga vidim, a on mi je rekao: "Ja tebe ne poznajem". Ostario sam, to je točno, ali sam se začudio. Netom kasnije pojavio se Miroslav Tanjga koji mu je bio pomoćnik u reprezentaciji i istog časa je znao tko sam: "Ivka, pa jesi li to ti?", rekao je i došao me pozdraviti. Bilo mi je krivo što me Siniša zaboravio. Otišao sam pokisao. Vremena se mijenjaju... No, želim mu da prevlada sve zdravstvene probleme.

Kako to da se "zaletio" do Katara, pitali smo ga.

- Došao sam na neki način, koliko to mogu kao navijač, pomoći našoj reprezentaciji da bude svjetski prvak. Iako, nakon onog što sam vidio u prvoj utakmici, čini mi se da je to nerealno. Sad prelazim na priču broj 2, dobro je i veliko što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo – smije se Josip i pohvalno govori o Kataru.

- Oduševljen sam na koji su način sve organizirali i kolika je žrtva uložena da nikome ništa ne nedostaje. Te priče o bojkotu ne razumijem. To što pišu da su oni kupili Svjetsko prvenstvo je jedno, a neka analiziraju kako su drugi domaćini dobili Svjetsko prvenstvo.

Hoće li Hrvatska pobijediti Kanadu?

- Kanada je ostavila dobar dojam, vrlo su pokretni i hrabro su igrali s Belgijom. Oštećeni su, minimalno su zaslužili neodlučeno. Ako će naši igrati hrabrije nego s Marokom pobjeda neće biti upitna – uvjeren je Ivkić, koji boravi u navijačkom naselju i kaže da uživa u druženju s ljudima iz cijeloga svijeta.

Linker
09. travanj 2024 17:34