Enner Valencia briljirao je protiv Katara

 ODD ANDERSEN Afp
TKO JE MOGAO ZNATI...

Heroj otvaranja Mundijala bio je velika pogreška HR trenera! Kada ga se ‘riješio‘, sve je krenulo nizbrdo

Englezi su pisali da se Hrvat nije mogao sakriti od pogrešnog uvjerenja u stvar koju je napravio.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. studeni 2022. 06:22

Enner Valencia, momak koji je srušio domaći Katar na otvorenju Svjetskog prvenstva s dva pogotka, nije baš ime ‘od jučer‘. Iza njega nisu nastupi u top klubovima ala Real, Barca, Bayern… Ali daleko od toga da devetka Ekvadora nema što za pokazati u svom CV-u. West Ham, Everton i Fenerbahče postaje su koje bi mnogi igrači potpisali bez mnogo razmišljanja.

Valencia je tijekom trogodišnjeg mandata u West Hamu trenirao pod palicom Slavena Bilića, kojemu su se potpisom za Čekićare u listopadu 2015. otvorila vrata lige Petice. Ekvadorac je stigao sezonu ranije za 15 milijuna eura (iz meksičke Pachuce) i trebao je biti jedan od ključnih igrača gornje linije. U tom trenutku Valencia je bio najskuplji transfer West Hama u povijesti kluba, ‘skinuo‘ je Argentince Carlosa Teveza i Javiera Mascherana za nešto manje od pola milijuna eura.

image

Slaven Bilić i Enner Valencia

IAN KINGTON Afp

Bilić je debitantsku sezonu u Premier ligi obilježio uspjehom, popravio je stanje na tablici za pet mjesta nabolje u odnosu na sezonu prije – West Ham je završio sedmi, četiri boda iza Manchester Cityja, koji je izborio četvrto mjesto i kasnije Ligu prvaka. Lakše ćete se sjetiti tog doba ako vam kažemo da je Leicester bio prvak.

No, vratimo se sinoćnjem heroju – Valencia je, rekosmo, već imao jednu odrađenu sezonu u Londonu. Pristojnu, s četiri gola i tri asistencije, što nije bogzna kakav učinak, ali samo Diafra Sakho i Andy Caroll postigli su više u momčadi Sama Allardycea, kojeg je Bilić poslije naslijedio. Nakon što se najskuplja pridošlica ‘zagrijala‘ u prvoj sezoni, kako kažu, najzahtjevnije lige svijeta, sve je bilo spremno za eksploziju pod vodstvom Bilića.

Ipak, umjesto da pucaju protivničke mreže, pucali su njegovi gležnjevi. Na sreću, ne doslovno, ali dovoljno su istrpjeli da ga na 133 dana strpaju u klupsku ambulantu. Valencia praktički nije igrao pola sezone, i premda je u gotovo pa upola manje nastupa izjednačio učinak iz debitantske, Bilić nije vjerovao u njegovu sretnu budućnost u momčadi.

"Enner zna da imam visoko mišljenje o njemu. Njegova sezona nije bila potpuno uništena, ali oštećena je zbog nekoliko velikih ozljeda. Želio je otići i mislim da je to dobra odluka i za igrača i za klub, ponekad je novi početak najbolji ishod, dugoročno bi nam njegov odlazak mogao pomoći", kazao je hrvatski stručnjak kada je ‘blagoslovio‘ Valencijinu posudbu u Everton s tvrdnjom da bi klub mogao na ovaj ili onaj način profitirati.

image

Enner Valencia briljirao je protiv Katara

ODD ANDERSEN Afp

Govorio je Bilić o dugoročnom, ali taj stadij nije stigao jer je njegovo vrijeme u klubu brzo iscurilo. Da je znao što slijedi, vjerojatno bi se trudio zadržati ga kako zna i umije. Valencia je otišao, a navijačima je obećan kapitalac koji će ga zamijeniti. Bilić je u kontekstu njegova odlaska rekao da "West Ham ima nove igrače", aludirajući na to da će se već nekako snaći, ali sa Simoneom Zazom i Jonathanom Callerijem nisu se nikako snašli. Pritom se ozlijedio i Diafra Sakho, glavni egzekutor, tako da je West Ham u konačnici završio 11. na ljestvici.

Bilo je očigledno da nedostaje brzinac u prednjoj liniji, a baš je Valencia bio takav, tragove tih izdanja mogli ste primijetiti i u nedjelju. Tamošnji analitičari primijetili su da je njegovim odlaskom iz Londona previše toga krenulo nizbrdo, pa su napisi poput onog s HITC-a da se "Bilić ne može sakriti od činjenice da je Valencia posuđen u krivo vrijeme i u pogrešnom uvjerenju" bili nerijetko viđeni u osvrtima analitičara s Otoka. Naravno, hrvatski stručnjak nije mogao znati da će mu se Sakho ozlijediti i da će netko poput Valencije, koji je u svojim dobrim danima dojmom bio možda i najbolji igrač momčadi, postati prijeka potreba.

No, povratka više nije bilo, a Ekvadorac je čak i ‘bocnuo‘ Bilića u nekoliko navrata, rekavši da se u Evertonu mnogo kvalitetnije trenira. Našeg trenera uskoro to više nije trebalo brinuti, dobio je otkaz nakon 11 kola treće sezone, uprava mu nije mogla oprostiti tek dvije stečene pobjede, a presudio mu je Liverpool slavljem od 4:1.

Linker
13. svibanj 2024 03:26