FRANCK FIFE Afp
NAPAD IZAZIVA STRAH

Francuzi imaju supermoćnu ekipu! Kada ovo vidite bit će vam jasno zašto su jedan od favorita u Katru

Sastav koji je pobijedio Hrvatsku prije četiri godine je dosta promijenjen, ali i dalje jako moćan
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 11. studeni 2022. 06:10

Popis izabranika Didiera Deschampsa mješavina je dokazane klase, neizmjernog potencijala mladih uzdanica, iskusnih lidera i osvajača, igrača koji u svojim nogama broje ‘mali milijun‘ velikih utakmica.. Francuzi u vlasništvu drže ponajbolje igrače svijeta, pri čemu napadačka linija s Benzemom i Mbappéom u prvom planu predstavlja strah i trepet za svakog protivnika. Francuska povijest piše dvije svjetske krune (1998., 2018.), sadašnjost naznačuje zavidna imena, a dio današnjice neprocjenjiv je zalog za budućnost. Stoga ni ne čudi da se Tricolori, uz Brazil i Argentinu, smatraju najvećim favoritima za konačni trijumf.

Sastav koji je nadigrao Hrvatsku u finalu prije četiri godine danas većim dijelom ne postoji, tek 11 igrača obnovilo je svoj mandat iz Rusije. Tri vratara (Areola, Lloris, Mandanda), četiri braniča (Varane, Kimpembe, Pavard, L. Hernandez) i toliko napadača (Griezmann, Giroud, Dembele, Mbappé). Sudeći po pozvanim imenima, francuski analitičari zaključili su da se Deschamps vraća na provjerenu formulu uspjeha u formaciji 4-2-3-1, što znači da odbacuje popularnu igru s trojicom u zadnjoj liniji, koju je testirao u posljednjim okupljanjima reprezentacije. Potvrdio je to i sam izbornik.

"Napravili smo mnogo analiza nedavnih utakmica i obavio sam razgovore sa svojim stožerom i igračima. Izražene misli i osjećaji utjecali su na moju odluku, igrat ćemo s četvoricom straga. Napravili smo neke dobre stvari s tri braniča, ali povremeno smo se nalazili u poteškoćama i djelovali neuravnoteženo. Osjećam da ćemo se s ovom formacijom dobro braniti, a istovremeno provoditi naše napadačke namjere ", objasnio je Deschamps svoju odluku.

Kaže da je sastavljanje popisa bio sve osim lak zadatak, ali tamošnji analitičari nisu mu praktički ništa zamjerili. Ipak, teško se oteti dojmu da je vezni red individualnom kvalitetom nešto slabiji od obrambenog, a pogotovo napadačkog. Međutim, Descamps po tom pitanju nije držao moć u svojim rukama - Paul Pogba i N‘Golo Kante, vodeći kotačići sredine terena, otpali su zbog ozljeda, isto kao i vratar Mike Maignan (Milan).

"Znate što odsustvo Pogbe i Kantea znači u smislu iskustva i vodstva, ali ja imam povjerenja u ove odabranike. Camavingu se često kritizira zbog malene minutaže, ali ne zaboravite da igra u Real Madridu. Njegova svestranost naša je velika prednost", rekao je izbornik, no jasno je da će glavnu ulogu imati drugi Madriđanin, Aurelien Tchouaméni.

Tu je i dvojac iz momčadi Igora Tudora - Guendouzi i Veretout, za kojeg postoje omanje dvojbe u francuskim medijima jer nije odigrao ni minute za reprezentaciju u 2022. godini. No, jednom su asu Marseillea uništeni snovi, piše L‘Equipe. Jonathan Clauss sjajno se nalazi na desnom boku Tudorove postrojbe. Od početka sezone upisao je gol i šest asistencija u svim natjecanjima, odigrao šest utakmica Lige nacija i, činilo se, zaradio povjerenje Deschampsa. Izgleda da ga je spomenuta promjena formacije stajala poziva. Napad je, pak, toliko moćan da izbornik nije mogao pogriješiti..

FRANCUSKA NA SP-U

VRATARI: Alphonse Areola(West Ham), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Rennes)

BRANIČI: William Saliba (Arsenal), Raphael Varane, (Manchester United), Ibrahima Konate (Liverpool), Presnel Kimpembe (PSG), Benjamin Pavard (Bayern), Dayot Upamecano (Bayern), Lucas Hernandez (Bayern), Theo Hernandez (Milan), Jules Kounde (Barcelona)

VEZNI RED: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Matteo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus), Aurelien Tchouameni (Real Madrid), Jordan Veretout (Marseille), Youssouf Fofana (Monaco)

NAPADAČI: Antonie Griezmann (Atletico Madrid), Olivier Giroud (Milan), Ousmane Dembele (Barcelona), Kylian Mbappe (PSG), Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern), Christopher Nkunku (Lepizig)

Linker
08. svibanj 2024 03:43