Dominik Livaković

 OZAN KOSE Afp
JUNAK DANA BY SMOKI

Čudo koje je odvelo Hrvatsku među 8 najboljih na svijetu! Jedan podatak o njemu govori sve

Priča o Portugalcu i dvojici iz Zadra već je zauzela svoje mjesto među viralnim trenucima dana.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. prosinac 2022. 21:59

Samo su tri vratara obranila po tri penala u raspucavanju na svjetskim prvenstvima. Prvi je Portugalac Ricardo (2006. protiv Engleske), a ostala dvojica stižu nam iz Zadra. Danijel Subašić u pohodu na svjetsko srebro u Rusiji triput je pogodio stranu protiv Danaca, a Katar je iznjedrio novog heroja među hrvatskim vratnicama. Dominik Livaković redom je zaustavio udarac s bijele točke Takumiju Minaminu, Kaoruu Mitomi i Mayi Yoshidi, te postavio Hrvatsku među 8 najboljih reprezentacija svijeta.

- Ovo je jedan od najdražih trenutaka u mojoj karijeri, najviše zbog ekipe i odlične atmosfere. Želim zahvaliti predivnim navijačima što su prošli dalek put da bi nas bodrili. Protivnici su vršili presing od samog početka, jako su se dobro pripremili, ali i mi smo – kazao je junak nacije dok je semafor pokazivao 3:1 u korist Hrvatske protiv Japana, odnosno 1:1 nakon 120 minuta.

Livaković je prvi golman koji je obranio dva početna penala prilikom raspucavanja na SP-ovima, a u karijeri ih je ukupno ‘skinuo‘ 17 od 58, što je nepunih 30 posto obranjenih udaraca s bijele točke. Prema podacima s Transfermarkta, jedan van der Sar, legendarni vratar Nizozemske i Man. Uniteda, od 60 penala u karijeri obranio je 11, što je nešto manje od 20 posto. Dovoljno za zaključiti kakvu vrhunsku statistiku ima prvi čuvar hrvatske mreže, koji se protiv Japana iskazao i prije izvođenja 11-eraca spretnim reakcijama na zahtjevne udarce s distance. Uostalom, Luka Modrić sve je rekao nakon ogleda – "Livi je čudo".

Linker
13. svibanj 2024 09:53