Andrej Kramarić

 TOM DUBRAVEC Cropix
SLAVLJE VATRENIH

A sada - Katar! Kramarić probio tvrde Saudijce, Hrvatska pobijedila u generalnoj probi za SP

U posljednjih pola sata Hrvatska je zabila tri pogotka, no priznat joj je samo jedan.
Piše: Dražen Antolić iz Rijada, Sportske novostiObjavljeno: 16. studeni 2022. 14:53

SAUDIJSKA ARABIJA - HRVATSKA 0:1 (Kramarić 82‘)

Rijad. Stadion: Prince Faisal bin Fahd. Sudac: Makhamed (Jordan).

S. ARABIJA: Al-Owais - Abdulhamid, Al-Amri, Al-Boleahi (od 46. Tambakti), Al-Shahrani - Kanno (od 80. N. Al-Dawsri), Al-Malki (od 79. Al-Hassan) - Al-Buraikan (od 80. Bahebri), Al-Faraj (od 68. Al-Abed), S. Al-Dawsari - Al-Shehri (od 62. Asiri).

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Lovren (od 58. Vida), Erlić, Barišić - Majer, Brozović (od 65. Modrić), Sučić (od 46. Kovačić) - Vlašić (od 46. Oršić), Petković (od 58. Kramarić), Pašalić (od 65. Perišić).

---------------------------------------------------------------------

Andrej Kramarić je zabio u svojem stilu, primio je pas Luke Modrića, prošao i pogodio, Hrvatska je u "generalci" svladala Saudijsku Arabiju u Rijadu i s pobjedom ide na Svjetsko prvenstvo. Kramarić i Perišić u još dva navrata tresli su mrežu no suci golove nisu priznali zbog zaleđa, pritom je Kramarićevo bilo pasivno i sporno...

Rezultat 1:0 je odličan završetak ogleda koji je u prvom dijelu odigran po velikoj vrućini, kasnije u daleko boljim uvjetima, ali je u obje dionice domaćin ima više šansi i mogao proći daleko ugodnije. Uvijek je dobro slaviti pred veliko natjecanje, makar i sa skromnom igrom. Nismo ohrabreni uoči Mundijala, ali niti nimalo zabrinuti. Niti jednu utakmicu u Kataru nećemo igrati u tako šarenoj postavi.

Pred kraj prvog dijela Saudijac u tradicionalnoj njihovih odjeći koji je sjedio do nas pitao je:

- Molim vas, recite mi, je li ovo Hrvatska?

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Lako mu je bilo pročitati misli, nije "pucao" na to da je na terenu "druga momčad" ali odgovorismo samo – Hrvatska je, naravno, tko bi bio, čak i kad nije kompletna.

- Pa kako igra tako loše? - nastavio je Arapin zagrnut u džalabiju i prekrivene glave.

- Što biste htjeli, uzeli smo vam lovu i dali nadu sa nas možete dobiti – uskočio je jedan od hrvatskih kolega novinara.

Na kraju nisu imali razloga za veselje, ali kako su se nosili s doprvacima svijeta izbornik Herve Renard mora biti zadovoljan i ohrabren. Pogotovo dok je naša ekipa bila pretežno pričuvna, dok nisu ušle glavne vedete.

Saudijci su bili agresivniji i željni svidjeti se svojim navijačima koji će ih u velikoj broju pratiti u Kataru. Vrtjeli su loptu i dočekali šansu u 28. minuti kad je Al-Buraikan zaprijetio Livakoviću, no hrvatski je vratar bio na visini zadatka.

Hrvati su djelovali kao da ih je omamilo arapsko sunce i 31 celzijev stupanj topline, Dalićeva momčad nije se ni prijateljski nadigravala nego je na teren izašla kao da je na malo jačem joggingu i to je trajalo cijelo prvo poluvrijeme.

Igrači Saudijske Arabije nemaju puno međunarodnog iskustva, pogotovo nisu okusili europski nogomet jer predobro im je u njihovoj zemlji, previše zarađuju i prekomotno žive da bi se upustili u život pravih profesinalaca, ali imaju dara za loptu i igru što potvrđuju sudjelovanjem na Svjetskom prvenstvu. Više su im odgovarali i uvjeti jer u Rijadu su doma, dok su naši naši djelovalo kao da su pretrpjeli klimatski šok.

Zlatko Dalić htio je ovu utakmicu kako bi se momčad priviknula na podneblje i tražio je da početak bude u 13 sati po lokalnom vremenu zbog bioritma igrača budući da će u tom terminu igrati s Marokom. Vrućina nije bilo izbornikov motiv jer u Dohi su stadioni klimatizirani, a lakše bi bilo i na Mrsool Parku gdje je ovaj ogled prvotno predviđen jer taj stadion ima krov koji barem dijelom umanjuje sunce.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

U 38. minuti Sahel je glavom iz blizine, na ubačaj s lijeve strane prebacio vrata, fijukale su lopte kroz hrvatski kazneni prostor. Prvih 45 minuta bilo je najlošije izdanje Hrvatske od drugog dijela s Austrijom u Osijeku. No, nije to bila prava Hrvatska. Jedinu prijetnju do odmora je ponudila u 11. minuti i to nakon pogreške domaćina kad je Pašalić pucao s ruba kaznenog prostora, a golman domaćina obranio šut.

U međuvremenu je sunce popustilo, Hrvatska u drugom dijelu zaigrala malo bolje, Brozović je zaprijetio jednim šutom, a u 59. minuti ušao je Domagoj Vida odigrao stoti put za Vatrene.

Ipak u 63. minuti lijepa akcija domaćina i šansa Salem Al-Dawsari koji nije pogodio vrata s desetak metara. U 72. minuti Asiri je zatresao vratnicu, ekipa je s vremenom bila sve manje pričuvna jer ušli su Kovačić, Modrić, Perišić... To je rezultiralo završnicom s našom dominacijom i pobjedom.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završen je dvoboj u Rijadu! Pobjedu upisuje hrvatska reprezentacija Kramarićevim pogotkom iz 82. minute. Zabio je Kramarić i osam minuta ranije, kao i Perišić pod sam kraj dvoboja, no ta dva gola nisu priznata zbog zaleđa. Saudijska Arabija bila je nezgodan suparnik, ali pamtimo i pišemo pobjedu Vatrenih.

90‘ Bit će još 4 minute sudačke nadoknade, Hrvatska će sada imati tek drugi svoj korner na utakmici.

87‘ Gol, ali poništen! Zabio je sada Perišić, ali on je malo požurio nakon proigravanja Borne Barišića... Opet je to bilo "na centimetar", ako je i bilo zaleđa, bilo je minalno...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

86‘ Rezultat je ovo koji će Hrvatskoj bitno olakšati posao uoči puta u Katar, pobjedu protiv Saudijske Arabije svakako je dobro upisati...

82‘ GOOOOOL! Andrej Kramarić je zabio! Asistencija Modrića, Kramarić je prevario dva igrača na lijevoj strani, ušao poludijagonalno u sredinu i sjajnim udarcem matirao Al-Owaisa.

80‘ Saudijci su opet mijenjali, a pozicije na terenu zamijenili su Perišić i Oršić.

77‘ Je li se sada Erlić pak ozlijedio nakon što je zaustavio Asirija u jednom pokušaju udarca? Opet problemi, opet posao za liječničku službu Vatrenih koja je, čini se, i ovaj posao dobro odradila.

74‘ Gol, ali poništen! Dobra akcija Vatrenih, ali nakon što je Kramarić zabio - svirano je zaleđe! Modrićevo dodavanje za Oršića bilo je upitno, a slika iz VAR-sobe pokazala je da je Kramarić bio u zaleđu, iako njemu lopta uopće nije bila upućena...Modrić je dodavao Oršiću koji, čini nam se, nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

72‘ Stativa! Kanno gađa okvir gola, velika prilika Saudijske Arabije! Najveća do sada. Izigrali su domaći našu obranu, Kanno je u padu zahvatio loptu i na sreću pogodio samo vratnicu.

69‘ Zatvorio je sada Oršić u sredini jednu polupriliku za Saudijce, opet su nam probili lijevu obrambenu stranu i neometani uputili centaršut...

65‘ Ući će sada i Ivan Perišić, a svoj je nastup završio Mario Pašalić. Evo nam i kapetana Luke Modrića koji će zamijeniti Marcela Brozovića.

63‘ Kakva prilika za Saudijsku Arabiju! Čistu šansu propustio je Al-Dawsari. Sam je izašao ispred Livakovića, petom mu je to ostavio suigrač, a Dawsari je gađao suprotne rašlje i promašio gol.

61‘ Uh, ovo je sada bolno bilo za Bornu Barišića. Liječnička služba Vatrenih je na terenu, a sada mijenjaju i Saudijci. Al-Shehri ide van iz igre, unutra će Asiri.

image

Borna Barišić

TOM DUBRAVEC Cropix

58‘ Dvije promjene kod Hrvatske! Ulazi Domagoj Vida umjesto Dejana Lovrena, a Kramarić pak u igri mijenja Petkovića. Vida upravo upisuje svoj 100. nastup za Hrvatsku.

56‘ Brozović! Udarac je otišao pored vrata, ali zaprijetili smo... Petković je to odložio na povratnu loptu, šteta što ovo nije bilo do kraja precizno.

55‘ Primjetno je da smo digli razinu igre, izlazi se više prema naprijed, počeli smo i s pressingom, ali i dalje se rade tehničke greške, ima tu krivih, netočnih dodavanja...

53‘ Dobra akcija Hrvatske, završena je Stanišićevim ubačajem za Oršića nakon nekoliko dobrih dodavanja u sredini, no Oršić tu loptu baš i nije najbolje zahvatio. Bez prijetnji za Saudijce. Hrvatska je malo pojačala ritam.

49‘ Nova brza akcija domaćih, ubačaj s lijeve strane Al-Dawsarija u korner odbija Lovren. Već sedmi udarac iz kuta za Saudijsku Arabiju.

46‘ Dalić radi dvije promjene na početku drugog dijela! Oršić mijenja Vlašića, a u igru će i Mateo Kovačić umjesto Sučića . Mijenjao je i saudijski izbornik, u igri je Al-Tambakti umjesto Al-Bulaihija.

POLUVRIJEME: Kraj prvih 45 minuta dvoboja u Rijadu. Nije Hrvatska ničim impresionirala danas. Dapače, treba reći, očekivali smo ipak malo više od Dalićevog sastava u prvom dijelu generalne probe za nastup na Svjetskom prvenstvu.

image

Lovro Majer

TOM DUBRAVEC Cropix

43‘ Leži na travnjaku Al-Buraikan nakon dvoboja s Pašalićem, nije jordanski sudac svirao prekršaj, lopta je tek naknadno izbačena s terena kako bi se igra prekinula.

40‘ Dosta grešaka radi Hrvatska danas, naročito u kratkim dodavanjima... Još je jednom sada Al-Shehri mogao zaprijetiti ali zamalo je zakasnio na oštru loptu Abdulhamida u petercu.

38‘ Al-Shehri! Dobar udarac glavom saudijskog prvog napadača nakon fine kombinacije i ubačaja Al-Shahranija s lijeve strane... Trzaj glavom - zamalo preko Livakovićeva gola. Ovo bismo mogli ocijeniti najkvalitetnijom akcijom domaćina danas...

36‘ Malo konkretniji izlazak Hrvatske na suparničku polovicu, Vlašić se na desnoj strani otarasio čuvara pa centrirao na Pašalića kojem lopta bježi izvan terena.

31‘ Ostao je ležati na travnjaku Al-Shehri nakon jednog ne baš preciznog udarca kojeg je uputio prema Livakovićevu golu. Inače, saudijski navijači drže zvučnu kulisu ovoga dvoboja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

28‘ Al-Buraikan! Evo pokušaja Saudijske Arabije koja je time okrunila svoje bolje razdoblje. Pravi udarac domaće devetke, s kakvih desetak metara, obranio je to Livaković. Ali, ovo je bilo dobro upozorenje

25‘ Slobodni udarac za Saudijsku Arabiju, lopta je prošla ispod Vlašićeve noge, a Al-Shehri je probao, no uspjeli smo i to izblokirati... Mirisalo je na opasnost.

24‘ Nedostaje Vatrenima ritma, kao da se još nisu doveli u radnu temperaturu...

20‘ Hrvatska osim udarca Pašalića koji se dogodio nakon velike pogreške domaće obrane, napadački nije napravila gotovo ništa u prvih dvadeset minuta dvoboja.

18‘ Ima u Rijadu i hrvatskih navijača....

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix


16‘ Ne baš svakodnevna pogreška u dodavanju Sučića za Lovrena, novi korner za Saudijce, dogodilo se ovo baš nenadano.

14‘ Prvi pokušaj domaćih, Kanno je tukao nakon proigravanja kroz sredinu i duplog pasa, Majer je to izblokirao, bit će korner za domaće.

12‘ Prekršaj u napadu Nikole Vlašića nakon jednog kvalitetnijeg hrvatskog izlaska koji ipak nije urodio pravom, do kraja izvedenom akcijom naših reprezentativaca.

9‘ Pašalić! Greška u domaćoj obrani, Pašalić je oprobao svoj udarac lijevicom s ruba kaznenog prostora, obranio je to Al-Owais, nakon čega je ta opasnost otklonjena.

7‘ Još uvijek nema ozbiljnije šanse na utakmici, a Saudijci su ti koji imaju nešto veći posjed lopte u samom početku dvoboja.

4‘ Erlić i Lovren zajedničkiim su snagama zaustavili potencijalnu saudijsku prijetnju.

2‘ Strpljivo Hrvatska gradi prve akcije u ovom dvoboju. Sunce je, uvjeti su dosta dobri, travnjak izgleda sjajno, ali temperatura je 31 stupanj..

13.00 Utakmica u Rijadu upravo je počela!

>>> U Rijadu ima i nešto hrvatskih navijača // video: Tomislav Juranović

>>> Stigli su sastavi za današnji dvoboj! Evo kako izgleda Hrvatska...

>>> Evo i sastava Saudijske Arabije za današnji dvoboj.

Linker
24. svibanj 2024 02:59