MIGUEL MEDINA Afp
IGRA ZA BROZA I PERIŠIĆA

Već danas veliki rasplet u Italiji: Milan može postati prvak, ali nešto će se pisati Vatrenog i društvo!

Možda će se rasplesti priča o novom prvaku države, Milan dočekuje Atalantu, Inter ide Cagliariju
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. svibanj 2022. 09:06

Dva su kola preostala do kraja talijanskog nogometnog prvenstva, a Milan ima dva boda prednosti u odnosu na gradskog rivala Inter. Rossoneri mogu postati prvaci već u nedjelju, kad na San Siru dočekuju Atalantu (18.00), dok Nerazzurri gostuju kod Cagliarija (20.45).

Milanu treba pobjeda protiv Marija Pašalića i društva, pod uvjetom da Inter ne osvoji sva tri boda na Sardiniji. Odgovarao bi mu i remi s Atalantom, no u tom bi slučaju Inter trebao izgubiti od Cagliarija. Ne dogodi li se takav scenarij, neizvjesna će utrka za naslovom prvaka završiti u posljednjem kolu, kad Milan ide u goste Sassuolu, a Inter dočekuje Sampdoriju.

Eliminacijske utakmice

U međusobnom omjeru gradski rivala Milan ima bolji učinak, te bi im odgovaralo da na kraju imaju isti broj bodova. Zanimljivo je da je Simone Inzaghi s Interom u lovu na trostruku krunu, nakon što je slavio protiv Juventusa u finalima Kupa i Superkupa Italije. Nerazzurri ne ovise sami o sebi, da bi obranili naslov potreban im je kiks Milana u posljednja dva kola, a jasno je da bi Atalanta momčadi Stefana Piolija mogla stvoriti probleme.

- Još od ogleda s Lazijom igramo eliminacijske utakmice. Preskočili smo mnoge prepreke, a još jedna nas čeka u nedjelju. Atalanta će nas natjerati da pružimo našu najbolju igru, a po učinku na gostovanjima su odmah iza nas. Ovo je veoma važna utakmica, a mi nećemo mijenjati naš mentalitet. Odigrali smo dobro u Bergamu protiv jakog suparnika i dobili 3:2. Od Gasperinija ovaj put očekujem drugačije stvari, ne znamo tko će igrati za njih. Moramo se fokusirati samo na našu utakmicu koja će odrediti što se događa sljedeće. Neću razmišljati o Interovoj utakmici, ne zanima me. Ne trebamo veću motivaciju jer nam je ona ionako na najvišoj razini - istaknuo je Milanov trener Pioli.

Najveća pozornica

Otkrio je i kako teku pripreme za nedjeljni dvoboj.

- Pozitivno je što zadnjih par dana primjećujem još veću pažnju, a vidio sam iste osmjehe i istu predanost. Svi su igrali fokusirani i motivirani, baš kao i ja. U autobus ćemo ući s pozitivnom energijom, a navijači su spremni podržati nas 95 minuta. Bio je ovo uobičajeni tjedan s kolektivnim i individualnim sastancima. Proučavali smo različite taktičke situacije na video snimkama. Moramo dobro čitati trenutke u utakmici i biti spremni prilagoditi se različitim situacijama. Imamo brze igrače koji nam mogu biti od koristi i u kontranapadima - najavio je Stefano Pioli.

Na ljestvici je klub iz Bergama tek osmi, u borbi je za europski plasman te na San Siro ne dolazi u opuštenom izdanju, već maksimalno motiviran. Bodovno je izjednačen s Romom i Fiorentinom, koje imaju bolji omjer u međusobnim ogledima, te u toj priči ne ovisi sam o sebi.

Naravno, navijači Intera ističu i podatak da je aktualni trener Atalante Gian Piero Gasperini ranije sjedio na njihovoj klupi. Doduše, to možda zvuči i malo čudno, jer je Gasperini 2011. nije na baš najljepši način oprostio od Nerazzurra. Često se, naime, žalio da nije imao dovoljno vremena ni resursa.

Pozornica će na San Siru biti najveća moguća, stadion je rasporedan, zanimanje je bilo ogromno, Gazzetta dello Sport je uoči ogleda Milana i Atalante istaknula hrvatskog reprezentativca Marija Pašalića, bivšeg člana Rossonera koji bi mogao zagorčati život svojoj nekadašnjoj momčadi. A Milanovi navijači Pašalića pamte kao čovjeka koji je zabio odlučujući jedanaesterac u Superkupu u Dohi, što je ujedno bio i posljednji trofej Rossonera.

Samo De Bruyne bolji

Gazzetta piše kako je Pašalić jedan od najboljih igrača Atalante ove sezone te je zabio 13 golova u Serie A, ukupno 14, te je po golgeterskom učinku veznjaka u ligama Petice drugi, iza Kevina de Bruynea.

A kad je u pitanju Interov susret s Cagliarijem, trener Inzaghi je najavio tri promjene u sastavu. Joaquin Correa ulazi u napad umjesto Edina Džeke, Alessandro Bastoni će zauzeti svoju poziciju u obrani nakon oporavlja od ozljede umjesti Danila D’Ambrosija, a Denzel Dumfries ide na desni bok umjesto Mattea Darmiana. Naravno, Ivan Perišić i Marcelo Brozović sigurni su starteri u momčadi Nerazzurra.

Pioli: Nadam se da ovo nije Zlatanov posljednji ples, a Rebić je naš važan igrač

Utakmica s Atalantom mogla bi biti i posljednja za Zlatana Ibrahimovića na San Siru, s obzirom na česte ozljede i istek ugovora ovog ljeta.

- Nadam se da ovo neće biti njegov posljednji ples na San Siru. On je sjajan šampion, ne mislim tu samo na tehničkih aspekt. Iznimno ga cijenim, a Zlatan je dovoljno mudar da odluči o svojoj budućnosti - kazao je Stefano Pioli.

A što je a hrvatskim ofenzivcem Antom Rebićem?

- Ante je igrač jako važnih kvaliteta; tehničkih, tjelesnih i karakternih. Imao je ove godine više problema, ali sad je dobro. On je naš važan igrač.

Linker
18. travanj 2024 12:45