Rudi Garcia

 Spp Sport Press Photo./alamy/alamy/profimedia
SAT OTKUCAVA

Pitanje je samo trenutka kad će trener neočekivanog prvaka postati bivši, spasila ga je odbijenica velikana

Da uspješni taljianski stručnjak ne želi ‘uživati s obitelji‘, veliki posao već bi se odvio
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. listopad 2023. 19:05

Prema medijskim izvješćima koja su s Apenina pristizala proteklih dana, mogao se steći dojam da je samo pitanje vremena kad će Rudi Garcia postati bivši. Treneru Napolija klupa se doista opasno tresla, no kako čelništvo talijanskog prvaka nije osiguralo dolazak željene zamjene, Garcia je zasad zadržao posao.

Naime, Napolijev predsjednik Aurelio De Laurentiis želio je momčad povjeriti dokazanom talijanskom stručnjaku Antoniju Conteu koji je u srijedu putem Instagram Storyja poručio kako ne želi razmatrati bilo kakve ponude jer mu je u ovom trenutku važno samo ‘uživanje s obitelji‘.

Odbio ponudu

Conte je bez angažmana od ožujka ove godine, kad je napustio poziciju menadžera Tottenhama. Iako je u prvi plan gurnuo obitelj, dobro obaviješteni izvori s Apenina tvrde kako je odbio ponudu Napolija prije svega zato što ne želi preuzimati momčad tijekom sezone, bez da je sam odradio pripreme.

image

Rudi Garcia

Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

Conte je u trenerskoj karijeri vodio Sienu, Arezzo, Bari, Atalantu, Juventus, Chelsea, Inter, Tottenham i reprezentaciju Italije. S Juventusom je osvojio četiri talijanska naslova i dva Superkupa, Chelsea je odveo do trofeja u Premier ligi i FA Kupu, dok je s Barijem bio prvak talijanske Serie B.

Garcia je prilično loše krenuo u misiju obrane naslova, za vodećim Milanom njegova momčad zaostaje sedam bodova, te je već izgubila dvije domaće utakmice u novom prvenstvu. Na Maradoninom stadionu bodovima su se osladili Lazio (1:2) i Fiorentina (1:3).

La Gazzetta dello Sport i Il Corriere dello Sport tvrde kako Garcia neće biti otpušten upravo zbog Conteove odbijenice. Tako je Gazzetta na naslovnici u četvrtak objavila naslov ‘Conte spašava Garciju.

Ipak, jasno je kako je francuski stručnjak i dalje pod teškim pritiskom, te će za njega ključni biti rezultati koje će ostvariti nakon reprezentativne stanke. A u tom razdoblju Napoli će u prvenstvu gostovati kod Verone, potom i kod Union Berlina u Ligi prvaka, a onda slijedi derbi s Milanom u Napulju.

Kontaktirali osuđenog

Može se dogoditi da Garcia u tim utakmicama učvrsti svoju poziciju, ali i da je dodatno destabilizira. Talijanski mediji navode kako Napolijeva vrhuška nastavlja s potragom za potencijalne Garcijine nasljednike, među kojima su i hrvatski trener Igor Tudor te španjolski stručnjak Julen Lopetegui.

Zanimljivo je da su u Napoliju nakon Conteovog negativnog odgovora za savjet zamolili Fabija Paraticija, bivšeg direktora u Juventusu i Tottenhamu, barem tako tvrde talijanski mediji. Paratici je, kao i Conte, bez posla od ožujka, kad je sporazumno raskinuo ugovor sa Spursima.

image

Rudi Garcia

Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

Osim toga, De Laurentiis je Paraticija želio angažirati i kao konzultanta. To je uloga u kojoj bi se ovaj dužnosnik jedino mogao pojaviti u Napoliju, s obzirom na to da je u tijeku 30-mjesečna suspenzija koju odrađuje zbog sudjelovanja u lažnom računovodstvu kojim je Juventus prikazivao prevelike vrijednosti transfera kako bi povećao kapitalnu dobit. Paratici u vrijeme zabrane ne može pregovarati s klubovima ili agentima, dakle ne može postati sportski direktor, ali može biti neka vrsta ‘vanjskog stručnog savjetnika‘.

Napoli je ljetos prekinuo suradnju s Cristianom Giuntolijem koji se priključio Juventusu, a kao sportski direktor je angažiran Mauro Meluso koji je ranije taj posao obavljao u Lecceu i Speziji.

De Laurentiis je na kraju prošle sezone najavio da će Luciano Spalletti ostati na klupi, no to se ipak nije dogodilo, u međuvremenu je trofejni trener postao talijanskim izbornikom. Kao sljedeće ciljeve nakon osvajanja Scudetta, Napolijev je predsjednik u trenucima slavlja najavio obranu naslova te osvajanje Lige prvaka...

Linker
23. travanj 2024 06:20