Massimiliano Allegri

 FILIPPO MONTEFORTE Afp
LOŠA PORUKA

Odvjetnica šokirala trenera Juventusa koji planira za povratak u vrh: Odlazak tog igrača bila bi katastrofa!

Od srijede Juve ima novu muku, Matthijs De Ligt želi otići i odbio je produženje ugovora
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. lipanj 2022. 16:43

Nakon devet godina dominacije u prvenstvu sa isto tolikom scudetta u Juventusu su kroz dvije godine posta već vrlo nervozni. Pogotovo čelništvo kluba odnosno predsjednik Andrea Agnelli, koji sve teže brani svoju poziciju kod dioničara ali i kod navijačkog svijeta Stare dame.

U toj zoni nervoze primjećuje se i trend porasta kod trenera Massimiliana Allegrija. Ovih dana ga muče javne polemike na razini odvjetnika, njegovog i bivše mu supruge, sa kojom se spori oko alimentacije za djecu. U brakorazvodnoj parnici utvrđeno je da Allegri mora plaćati godišnje 120 tisuća eura. No, sada je podnio žalbu, ocrnivši bivšu suprugu da troši taj novac i za druge potrebe (kćeri iz drugog joj braka). Bizarno je da je u zahtjevu za smanjenje alimentacije Allegri naveo da je bio dvije godine bez posla, pa se prvi iznos temeljen na vrijeme ugovora sa Juventusom, ne bi trebao više isplaćivati. Allegri svakako nije poboljšao svoj javni status u kontekstu odnosa sa bivšim suprugama i djevojkama, a sa čime se tabloidi u Italiji vrlo rado bave. Nije se doduše primijetilo da Allegrija to posebno dira. No, kad je u pitanju nogomet onda je toskanski trener vrlo temperamentan...

image
FILIPPO MONTEFORTE Afp

Njegov povratak u Torino mnogi su protumačili kao utjecaj taštine. Agnelli ga je prije tri godine primorao na ostavku zbog različite vizije selekcije igrača. Pale su teške riječi, ali su u međuvremenu trenerska rješenja (Sarri, Pirlo...) bez logike bitno utjecale na Agnellijeve vizije. I kad se javio Allegriju da ga želi natrag, ovaj je za divno čudo, odbacio i Real Madrid te prihvatio Staru damu. No, efekt Allegri se tijekom prve sezone povratka nije osjetio. Vjerojatno je tomu razlog i to što je preuzeo grupu igrača koja nije bila po njegovoj viziji igre, nego je uglavnom definirana ranijim potezima vodstva kluba i prethodnika na klupi...

Jednu sezonu bez scudetta, makar osvajač bio omraženi Inter, klupsko i navijačko okruženje Juventusa može prihvatiti pod egidu "cijena rekonstrukcije momčadi". No, i druga, još slabija sezona na istom 4.mjestu, ali sa osam bodova manje od Pirla (78-70), i čak 20 zgoditaka (77-38 Pirlo, 57:37 Allegri) tanje, ukazuje da je Juve zaronio u sivu zonu natjecateljske priče. Drugim riječima, niti su rekonstruirali momčad mlađim snagama za dugoročni period, niti su se značajno pojačali da bi ušli u borbu za vrh.

image

Angel Di Maria

ADRIAN DENNIS Afp

Slijedom svega, kako se sada može prepoznati u najavama akcija na mercatu, Allegri i Juventus žele okupiti momčad za promptnu borbu za scudetto. U ovom slučaju govorimo o viziji da se dovedu "gotovi" odnosno formirani iskusni igrači, spremni za tu ambiciju. Posao međutim ne ide baš tako jednostavno. Prije svega zato što Juventus u ovom razdoblju nema karizmatičnu privlačnost kao u fazi dominacije, a pogotovo nema financijsku moć kojom je radila razlika u odnosu na konkurenciju. Zato se, između ostalog (kvalitete igrača), stvara senzacija oko povratka Paula Pogbe. Raritet u svijetu nogometa jest da se tako važan nogometaš dva puta unutar deset godina dovede besplatno! I u oba slučaja, iz istog kluba, Manchester Uniteda. Pogba je već tretiran kao kralj Juvea jer navijači, naravno, u njemu vide onog predvodnika koji ih je vodio na vrh Italije i do finala Lige prvaka, a uz to je bio i predvodnik Francuske na putu do svjetskog trona.

Je li 29.godišnji Francuz, koji je zaradio silne novce u proteklih deset godina, još uvijek dovoljno gladan da u Juventusu povuče momčad u nove šampionske iskorake? Analitičari argumentiraju svoje dvojbe činjenicom da osim "patriotski" nabijenog interesa Paris SG, za Pogbu nije bilo intenzivnog interesa ni Reala, ni Barcelone, ni Citya, ni Bayerna i sličnih klubova koji imaju moć dovesti takvog igrača. Pogotovo je čudno zato jer nema odštetu, a sada kada više nema Mina Raiole, vjeruje se da nema ni ogromnih provizija koje su se morale za njega izdvajati.

Njegova agentica je sada "nasljednik" Raiole, odvjetnica iste agencije, Brazilka Rafaela Pimenta. Ona je u srijedu zgotovila sve detalje četverogodišnjeg ugovora za Pogbu, prema kojem će zarađivati 8 plus 2 milijuna bonusa godišnje. Allegri je inzistirao da se Pogba dovede i pod svaku cijenu postane lider nove momčadi. U njoj je već želio imati Angela Di Mariu i taman kada se očekivalo da je stvar riješena, Argentinac je zaigrao laganicu. Nazvao ga je naime Xavi i zove ga u Barcelonu.

Ona mora osloboditi idućih dana prostor za plaće novih igrača (među inima i Lewandovskog, Christensena te Kessiea) i pozvao je Di Mariju da bude strpljiv nekoliko dana dok se to ne riješi. U Juventusu su iritirani jer su zbog Di Marie, vjerujući da je sve gotovo, ohladili neke druge linije pojačanja. Di Maria je imao osnovni uvjet a to je godinu dana ugovora za 9 milijuna eura. Juve je želio dvije godine po 7, ali kad im je Di Maria objasnio da se u ljeto 2023.godine bezuvjetno želi vratiti u Argentinu i zaigrati za finiš karijere u matičnom mu Rosariu Centralu, preformulirali su ponudu. Pristali su na godinu dana, koju igrač želi igrati u Europi samo zato da se kvalitetno pripremi za SP u Kataru, a uz to definirali traženje 9 milijuna eura, kao ponudu od 7+2. U medijima se zafrkavaju na tu temu tezom kako je "i danas će Di Maria odgovoriti sutra...".

No, dobro, najave o pregovorima za dovođenje Di Marije i Filipa Kostića (Eintracht Frankfurt), dva prodorna bočna igrača, potvrđuju Allegrijevu ideju da igra 433. U tom smislu Pogba treba biti klasični vezni box to box, uz Locatellija, a za redateljsku veznu ulogu želja je Leandro Paredes iz PSG-a. Nervozu Allegriju diktira neizvjesnost jer se, osim Pogbe, ništa nije još definiralo.

image

Matthijs de Ligt

MAURICE VAN STEEN Afp

I ne samo to, nego je odvjetnica Pimenta u srijedu, nakon razgovora o Pogbi, prešla na temu De Ligta i šokirala direktore Juventusa. Naime, Nizozemac ne želi produžiti ugovor (traje do 2024.), štoviše, ovlastio je agenticu da isposluje smanjenje odštetne klauzule (115 milijuna eura) i odlazak iz Torina.

De Ligt se više puta u finišu sezone požalio da mu slabija natjecateljska moć Juventusa kvari raspoloženje i da je on došao jer se najavljivalo stvaranje mega jake europske momčadi. Uz to je tražio da mu se umanji klauzula odštete, a u Juventusu su imali obrnute ideje. Kad je Ten Hag preuzeo Manchester United, kažu kroničari Juvea, bilo je jasno da će ga zvati te da klubu sa Old Trafforda pitanje odštete nije problem. Oni bi rado oslabili Juventus i zbog slučaja Pogbe, šta košta da košta. No, De Ligta bi rado uzeo i Man City, a o Barceloni da ne govorimo. Ona je međutim u preteškim financijskim situacijama za taj deal, pa će vjerojatno i De Ligtovog velikog prijatelja, Frenkie De Jonga prodati u United, kako bi poravnala račune za pojačanja...

Nakon odlaska legende Chiellinija, a uz ostanak samo 35.godišnjeg Bonuccia, odlazak De Ligta bio bi katastrofa za Allegrija. Kako igrački tako i na planu privlačnosti Juvea za nova pojačanja. Loša poruka definitivno. Zato se za procjenu gdje plovi ovosezonski Juventusov brod treba sačekati još neko vrijeme...

Linker
25. travanj 2024 05:23