AFP
STIŽE NOVO IME

Napoli sve više tone, Garcija korak do otkaza: Conte prvi kandidat za klupu, a spominje se i legendarni Vatreni

Aktualni talijanski prvak već sada zaostaje u utrci za novu titulu, a prst krivnje uperen je u francuskog stručnjaka
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 11. listopad 2023. 08:24

Sastanak ovaj tjedan u Napulju između predsjednika kluba Aurelija De Laurentisa, Rudia Garcije i drugih visokih dužnosnika kluba rezultirao je odlukom da se otvoreno razmotri je li francuski trener pravi čovjek za taj posao, izvijestio je "Sky Sport Italia". Kada i ako bude zamijenjen ovisit će o tome tko bi mogao biti doveden kao zamjena, a Antonio Conte je opisan kao stara opsesija De Laurentiisa. Potencijalna opcija je i Igor Tudor, čiji je zadnji posao bio na čelu Marseillea prošle sezone.

Trener Napolija Garcia kaže da je on krivac za njihov posljednji poraz, od Fiorentine 3:1. Domaći su se našli u zaostatku nakon samo sedam minuta kada je Josip Brekalo doveo Viole u vodstvo, da bi Victor Osimhen izjednačio iz jedanaesterca. Giacomo Bonaventura i Nicolas Gonzalez dodali su golove u drugom poluvremenu kako bi osigurali veliku pobjedu gostima i još jednom doveli u pitanje Napolijevu obranu naslova talijanskog prvak ove sezone.

image
DANIEL LEAL/AFP/PROFIMEDIA Daniel Leal/afp/profimedia

- U žaru vremena ne smijemo biti preoštri, odgovornost za ovaj poraz je moja, ali nisam ga očekivao. Postoji gorčina, frustracija, to je loš rezultat. Nismo trebali primiti prvi gol, jedanaesterac prije poluvremena trebao nam je dati dodatni poticaj. Onda je bila velika šansa za udvostručenje, kod trećeg pogotka svi smo krenuli prema naprijed da pokušamo izjednačiti. Nije dobro biti tako neagresivan u obrambenoj liniji, kad izgubiš i dobiješ samo četiri faula, znači da nešto nije u redu - rekao je Garcija.

Prije posljednjeg prvenstvenog poraza, Napoli je na svome terenu izgubio od Reala Madrida rezultatom 3:2 u drugom kolu ovogodišnje Lige prvaka.

- Što je sada potrebno za resetiranje? Sada gledamo naprijed, propustili smo veliku priliku da ostanemo na trećem mjestu. Od Verone nadalje cilj je pobjeđivati, dok ne uspijemo ostvariti tri pobjede zaredom bit će tako, a Napoliju to nije dovoljno - dodao je 59-godišnjak.

Garcia je prošlog ljeta potpisao trogodišnji ugovor, ali prema "Corsportu", Napoli može jednostrano raskinuti ugovor na kraju sezone putem formalne komunikacije između dvije strane. To znači da ako Garcia dobije otkaz prije kraja ove natjecateljske godine, Talijani će mu nastaviti isplaćivati plaću samo do kraja ove sezone. De Laurentiis je nedavno na konferenciji za novinare nakon utakmice govorio o Garciji i otkrio da se ne može pohvaliti dobrom suradnjom s novim strategom Napolija.

image
AFP

- Loše mi je s njim. Ja sam poduzetnik, dužan sam se zanimati za svoje poslovanje. Trener i sportski direktor vam stoje na usluzi. Donijet ću najprikladnije odluke kada za to dođe vrijeme. Uvijek morate napraviti pauzu za razmišljanje. Svaka ishitreno donesena odluka je pogrešna - rekao je vlasnik momčadi.

U ovom trenutku Garcia mora "odgovoriti" u sljedeća tri dvoboja, s Veronom, Union Berlinom u Ligi prvaka, a potom i Milanom. De Laurentiis je osobno izabrao Francuza, a otkaz bi značio priznanje lošeg izbora. Zbog toga bi volio izbjeći promjenu trenera. Međutim, ime Antonia Contea može odmah promijeniti planove.

Bivši trener Juventusa i Intera jedini je sposoban dati instantni pravi šok i odmah se etablirati u svlačionici, čak i pod cijenu promjene filozofije igre. To bi bilo jedno od imena koje bi predsjednik razmatrao za Garcijinu smjenu, a drugo je ono Igora Tudora.

Često se kaže da su Marseille i Napulj slični, a Hrvat bi mogao biti treći trener u povijesti koji je vodi oba kluba (drugi je sadašnji trener "Les Olympiensa" Gennaro Gattuso). Bivši hrvatski reprezentativac najavljen je u užem popisu predsjednika de Laurentiis da zamijeni Garciu.

image
ICON SPORT/DDP USA/PROFIMEDIA Icon Sport/ddp Usa/profimedia

Nakon što je na opće iznenađenje napustio OM na kraju prošle sezone, 45-godišnji trener čeka mjesto u Serie A, gdje je ostavio vrlo dobar dojam s Hellas Veronom u sezoni 2021./22. Nekoliko talijanskih medija navodi da je kontakt već uspostavljen. U početku odbijan Tudorovim taktičkim sustavom s tri središnja braniča, dok je Napoli navikao igrati u 4-3-3, ako se loši rezultati nastave, De Laurentiis više neće biti zatvoren za ideju potpune promjene.

Linker
25. travanj 2024 22:44