AFP
NEVOLJE PRVAKA

Glavne zvijezde mu ružno dobacuju, a gazda je tako slagao i Ancelottija. U drami će profitirati Hrvat?

Nakon euforije su uslijedile nervoze i raskidi ljubavnih odnosa, time i veliki problemi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. rujan 2023. 19:38

Nakon što je zamijenjen u nastavku utakmice s Bolognom, kod rezultata 0:0, Victor Osimhen bio je ljutit. Prišao je treneru Napolija Rudiju Garciji i kazao mu da bi bilo bolje napadati s dva centralna napadača, a ne njega vaditi. Učinio je to Nigerijac tako da su svi na stadionu zapazili njegovu nervozu i tako je dodatno otežao status francuskom treneru.

Garcia, koji je ljetos pobijedio u konkurenciji sunarodnjaka Christophea Galtierija za klupu Napolia, već je imao prošlog tjedna polemičku situaciju s Gruzijcem Kvaratshelijom. Kad ga je zamijenio u Genovi Gruzijac je otvoreno negodovao i nešto očito “ružno dobacivao” dok se vraćao prema klupi. Oni koji će braniti ljubimca publike kazati će da igrača treba razumijeti jer ga je Garcia mijenjao u svim utakmicama koje je startao. Oni koji će logičnije gledati na tu situaciju podsjetiti će da je Kvaratshelija bio ozlijeđen u pripremama, na startu je ulazio s klupe i sada se postupno vraća u formu. Činjenica da mediji sve više ističu ta nezadovoljstva igrača, a sve manje uzimaju u obzir postavke i pojašnjenja trenera, nije dobar znak za Garciju.

Bizaran trenutak

Kroničari će u tom kontekstu navesti jedan bizaran trenutak. Prije četiri godine je Aurelio De Laurentiis preko twittera poslao punu podršku ondašnjem treneru Carlu Ancelottiju nakon jednog remija i dobre utakmice protiv Liverpoola. Dva tjedna kasnije aktualni trener Real Madrida je smijenjen...

image

Victor Osimhen

AFP

Nakon drugog uzastopnog remija, u Bologni (prije toga u Genovi, poslije poraza od Lazija), Aurelio De Laurentiis je opet twittao, odnosno oglasio se na platformi X.

- Bravo svima, treneru, igračima, bod u Bolognu je dobar početak za povratak u formu. Idemo dalje.

Što će Rudija Garciju čekati za dva tjedna treba vidjeti. Vlasnik Napolija ADL je tip kojeg vodi temperament. Upravo zato da ne dolijeva ulje na vatru nakon utakmica, izbjegava više govoriti s novinarima, pa odabire dan-dva poslije objavama na mrežama diktirati atmosferu. Ona, međutim, nije dobra, a što se tiče mogućih radikalnijih odluka ADL će pričekati iduće tri prvenstvene utakmice. Udinese, Lecce i Fiorentina, uz domaćinstvo Real Madridu u Ligi prvaka, utakmice su istine za francuskog stručnjaka.

Ukoliko u Serie A ne bude željenih iskoraka kroz te dvije-tri utakmice (Real je prije Fiorentine, stadion rasprodan) vrlo je vjerojatno da će ADL prelomiti odluku. Ne može se odreći svojih igrača, odnosno onih koji su najviše pridonijeli osvajanju trećeg naslova prvaka Italije, nakon 33 godina čekanja. Osimhen, Kvaratshelia i Lobotka su nezadovoljni nasljednikom njima omiljenog stručnjaka, Luciana Spallettija.

image

Khvicha Kvaratskhelia

AFP

Današnji izbornik Italije je raskinuo odnose s De Laurentiisom zbog tipičnih taštih ispada vlasnika kluba, a to je za Napoli bila katastrofa. Jer bilo je jasno, nakon velikog pražnjenja zbog scudetta, sljedeća je sezona uvijek najveće iskušenje za temperamentno okruženje kakvo je napuljsko. Upravo kredit kojeg je Spalletti stekao za sva vremena kod navijača, momčadi i medija, mogao je biti štit u očekivanom padu u prvim mjesecima nakon duge proslave. Pogotovo što igrači, napose spomenuti, jesu iskazali sreću što su ostali, ali bilo je to u trenucima euforije kakvu samo Napulj može stvoriti. Zato si je i Spalletti tetovirao scudetto. No, kada se priče ohlade, i kad slijedi nova realnost, glavni igračni počinju manje slušati, gristi a više očekuju u statusu. Garcia ima svoja načela, i ako ti odnosi ne budu izglađeni, nedvojbeno je da neće imati perspektive u Napoliju...

Jasan znak

Kako to obično biva u medijima se počelo špekulirati s imenima onih koji ga mogli naslijediti. Sama ta činjenica, da se navode stručnjaci koje cijeni Aurelio De Laurentiis već je dovoljno jasan znak da Garcija mora čim prije podignuti učinkovitost momčadi. Jer igrači čitaju, čuju, a ukoliko ne prihvaćaju trenera, jednostavno će doprinijeti da požure predsjednikove poteze.

Možda će Francuz uspjeti, za što navijaju mnogi promatrači zbivanja u calciu, jer Garcia je još kao trener Rome ostavio odličan dojam. I kao stručnjak i kao korektna osoba. Što ako prokocka svoju šansu? Mediji ističu kako je De Laurentiis kontinuirani štovatelj Antonija Contea. No, Conte ima nekoliko “felera” za predsjednikove navike. Prva je da je skup, druga je da ne trpi miješanja u svoj posao, a treća jest da nije baš uvjeren kako u Napoliju može ostvariti svoje ambicije.

image

Igor Tudor

Pascal Pochard-casabianca/afp/profimedia

Druga opcija je također s pedigreom Juventusa, a radi se o našem Igoru Tudoru. Koji je napravio dobar posao dva puta u Udineseu, a pogotovo je bio uspješan u Hellas Veroni. Po nekim je analitičarima Tudor prihvatljivija opcija od Contea jer nije dogmatičan po pitanju sustava igre (Conte je opsjednut s 3-5-2), manje je zahtjevan a opet ima vrlo zanimljive rezultate i stil igre iz Verone i Marseillea. Kako se Galtier tretira sigurnim budućim trenerom Marseillea, De Laurentiis bi u slučaju smijene Garcije razgovarao s Tudorom...

Koliko u svim tim špekulacijama ima istine, dojmova ili preporuka, odnosno što vlasnik Napolija smjera da osovi svoj šampionski tim na stari put, pokazati će iduća dva tjedna. Iskustvo uči da kad je u pitanju De Laurentiis ne treba se ničemu začuditi. Uostalom, upravo je on izazvao glavne probleme suvišnim prepucavanjem sa Spallettijem tijekom proslava titule. Kao što je najveći krimen što je dopustio da mu direktor Christiano Giuntoli, koji je slagao šampionsku generaciju više godina, ode u Juventus. Službeno radi ambicije novih izazova, a neslužbeno jer je od De Laurentiisa tražio da pusti stručnu strategiju i mercato njemu i treneru, što gazda Napolija nije mogao prihvatiti.

Linker
28. travanj 2024 06:37