GORAN MEHKEK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
PRIPREME ZA EURO

Važna pitanja Zlatka Dalića: Može li riješiti svoje dileme i vratiti ključne karike u ‘život‘?

Iako je turnir u Egiptu zamišljen kao ‘team-building‘, izbornik u Kairu traži poneke odgovore
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 21. ožujak 2024. 23:51

Osnovna intencija bila je jasna - odvesti igrače na turnir gdje se osnovno neće tražiti rezultat, već naći okruženje gdje će izbornik Zlatko Dalić svojim reprezentativcima i stožeru stvoriti adekvatnu oazu u kojoj će relaksirati ozračje, napuniti baterije, i time naći adekvatni, psihološki startni blok iz kojeg bi "vatreni"u Njemačkoj krenuli u novi sprint prema velikom rezultatu na turniru, na kojem nikako da pronađu "mundijalski" recept.

Euro je oduvijek Hrvatskoj bio mjesto svojevrsnih trauma, od Engleske 1996., preko Austrije 2008., pa i onog organizacijski teškog 2021., kada je upravo Dalićeva selekcija ispala u osmini finala nakon produžetaka od Španjolske. A bilo je toga još. Ako, recimo, Slavena Bilića pitate, uz Beč i Tursku 2008., kada se počela kovati najtrofejnija generacija hrvatskog nogometa, njega itekako peče i njegov posljednji izbornički turnus u Ukrajini i Poljskoj, 2012. godine, kada su nas doista centimetri dijelili da šokiramo buduće prvake Španjolce. Njega i - Rakitića, bez dvojbe.

"Povratnici"

Kako god, u pripremi Eura u Njemačkoj, gdje će se Dalićevi momci osjećati kao kod kuće zbog velike navale hrvatskih navijača, za čime ovi "vatreni" i inače vape, ali i u pripremi vjerojatno "posljednjeg plesa" Luke Modrića, izbornik i stručni stožer, dakle, tražili su svojevrsni bijeg od surove realnosti nogometnog života, malu "dolce-vitu", zamišljenu, eto, kao "team-building", no iza toga, ipak, izbornik će u Kairu svakako potražiti i poneke odgovore. I "male" pobjede.

Primarno, Dalić u Kairu sigurno traži igrački psihološki povratak te "reset" za pojedince koji se vraćaju nakon ozljeda, ili se nalaze u vakuumu vlastitih klupskih situacija. Ivan Perišić, jedan od spiritus movensa cijele garniture sam je tražio odlazak kako bi možda i iskusio travnjak nakon povratka od ozljede koljena, zbog koje je izgubio pola godine i traži zalet u hajdučkom pokušaju trijumfalnog pohoda na HNL-a, te ulaska u formu uoči Eura, ali u Egiptu psihičku regeneraciju donekle traže i Sosa te Ivanušec, koji se u Nizozemskoj polako vraćaju na svoje kote, ali vape za pravim "kickom" uoči finiša sezone.

image
RONALD GORSIC Cropix

"Izazivači"

Druga je stvar što ujedno poneki igrači na pozivu upravo sada sanjaju etabliranje koje bi im na kraju donijelo i pozivnicu za Njemačku. Prije svega, Kotarski je ušao kao četvrti vratar, ali samo kako bi poput "izazivača" pozvao na dvoboj Labrovića i Ivušića, jer Livaković je sigurna "jedinica", dok će preostala trojica tražiti svoje mjesto među tri pozvana vratara, a uz Kotarskog, u "vatreni" ring ulaze i braniči poput Ćaleta-Cara i Pongračića, dva povratnika, čiji je naum Daliću stvoriti glavobolju oko stoperskih pozicija: ako su Gvardiol, Vida i Šutalo sigurni, ova dvojica "pikiraju" na još jedno mjesto, koje zasad drži Erlić, a potencijalno i dva, ako se Dalić odluči na Euro ići samo s jednim klasičnim lijevim bekom (Sosa, jer Barišić je i sad na pretpozivu).

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U sastavu se, konačno, žele zadržati i dva Rijekina HNL-ovca - Marco Pašalić i imenjak mu Pjaca, čija forma nije blistava i izuzev ovog egipatskog bijega, za odlazak u Njemačku morat će u HNL-u pokazati da imaju dovoljno argumenata za vađenje EURO-vize. U svakom slučaju, bit će to prilika za druženje, podešavanje određenih momenata u igri, ali pritom sigurno, dakle, i teška borba za dresove.

Linker
09. svibanj 2024 07:18