Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
UOČI ZAVRŠNIH PRIPREMA

Vatreni pred neobičnom neprilikom: Daliću bi na početku priprema moglo nedostajati čak devet igrača!?

Hrvatska će “zagrijavati motore” sa Sjevernom Makedonijom (3. lipnja) i Portugalom (8. lipnja)
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. ožujak 2024. 14:59

Do Europskog prvenstva Vatreni imaju još dvije prijateljske utakmice. Možda bi netko pomislio kako bi Zlatku Daliću dobro došla koja više, ali za to nema termina, niti šanse. Čak je početak priprema kompliciran jer pitanje je koliko se igrača neće pojaviti na prvoj prozivci koja je najavljena za 26. svibnja.

Hrvatska će “zagrijavati motore” susretima sa Sjevernom Makedonijom u Rijeci (3. lipnja) i Portugalom u Lisabonu (8. lipnja). Već dan kasnije, 9. lipnja, stiže u svoj njemački kamp u Neuruppinu. Jasno je zašto je izbornik uzeo baš ove dvije ekipe za suparnike. Sjeverna Makedonija će na neki način glumiti Albaniju. Ne radi se o jednakim momčadima, ali sličan je to mentalitet i nogomet, u reprezentaciji Sjeverne Makedonije ima podosta igrača albanske nacionalnosti i ako bi se netko htio pripremati za Albaniju najbolji izbor bili bi mu Kosovo i Sjeverna Makedonija. Naravno, jedno su prijateljski susreti, a drugo Europsko prvenstvo, na koje će Albanci doći jako motivirani jer žele se pokazati na najvećoj sceni.

image

Reprezentacija Sjeverne Makedonije

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Potom će Hrvatska u Portugal na ogled s dobrom poznatim rivalom. Oni bi trebali biti najbolja priprema za Španjolsku, suparnika koji čeka Vatrene u Berlinu 15. lipnja na našem otvaranju Eura. Zanimljivost je što se taj susret ne igra niti na Benficinom Luzu, niti na stadion Sportinga Jose Alvalade, nego na starom stadionu Jamor, punog imena Centro Desportivo Nacional do Jamor. Početak je u 18.45.

Bobek zabio u povijesnoj utakmici

Na toj lokaciji Portugal je igrao od 1947. do 1987. godine i kasnije još nekoliko puta, a na njemu je odigrana i prva utakmica ikad u UEFA-inim klupskim natjecanjima 1955. godine između Sportinga i beogradskog Partizana (3:3). Može se kazati da je to nesuđeno mjesto prve europske službene utakmice Hajduka, koji je trebao igrati protiv Sportinga, a ne Partizan po svim kriterijima koje danas poznajemo. Hajduk je te godine bio prvak Jugoslavije, ali nije išao u novoosnovani Kup prvaka nego Partizan, političkom odlukom donijetom u Beogradu. Iako je Partizan završio tek peti na ljestvici.

image

Stadion Jamor

NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kako su UEFA-ina natjecanja, organizirana s listom L’Equipe, bila tek u povojima, sve je bilo moguće. Koliko je Hajduk predvođen Bernardom Vukasom bio oštećen ne vidi se samo po tome što je uskraćen za igranje prve utakmice ikad u Kupu prvaka, a koji je kasnije prerastao u Ligu prvaka, nego i što je sljedeći suparnik Partizana bio Real Madrid, koji bi došao na Stari plac. Real je potom postao prvi prvak Europe. Ostaje nam zabilježiti tek da je na toj prvoj UEFA-noj utakmici u povijesti strijelac bio jedan veliki hrvatski igrač u dresu Partizana - Stjepan Bobek.

Hrvatska ima iskusnu reprezentaciju koja je zajedno odigrala velik broj utakmica i možda od svih koji dolaze na Euro najmanju potrebu za uigravanjem. Druga je stvar što na pojedinim pozicijama nedostaje poneki profil igrača, pa će izbornik i stožer morati odabrati najbolja moguća rješenja.

Neizvjestan svibanj

Zlatko Dalić na Euro ima pravo voditi 23 igrača, a moguće je da će ih na pripreme pozvati više, iako ne voli kad mora nekoga otpisati u zadnji čas. Okupljanje je predviđeno 26. svibnja, a kako se nakon toga igraju i uzvrat finala Hrvatskog kupa 30. svibnja, i finale Konferencijske lige 29. svibnja, i finale Lige prvaka 1. lipnja, a podosta je reprezentativaca uključeno u klubove koji mogu biti sudionici tih ogleda, Hrvatska će možda biti kompletna tek za susret sa Sjevernom Makedonijom u ponedjeljak 3. lipnja ili čak vjerojatnije nakon njega. Zato je za pretpostaviti da će ovaj put uzeti više igrača na pripreme. Osim nogometaša naših klubova, koji su u konkurenciji za završnici natjecanja za Rabuzinovo Sunce (Rijeka, Dinamo, Hajduk, Lokomotiva), u igri za finale Konferencijske lige nalaze se Livaković (Fenerbahče) i Kotarski (PAOK), te Lige prvaka Modrić, Kovačić i Gvardiol, o čemu će se nešto više znati nakon četvrtfinala u kojem će snage odmjeriti Real i Manchester City.

image

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić

MAGI HAROUN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dakle, kad bi finalisti Kupa bili Dinamo i Rijeka, a spomenuti u najvećem mogućem broju stigli do europskih finala, izbornik i stožer počeli bi pripreme bez čak devetorice igrača na koje računaju po zadnjim pozivima – Petković, Baturina, Pjaca, Marco Pašalić, Labrović, Livaković, Kotarski, Kovačić i Gvardiol. Trojica su vratari. Iako vjerojatno neće baš svi oni moći biti na popisu 23 imena za Njemačku.

Linker
13. travanj 2024 03:07