VINCENT AMALVY/AFP/PROFIMEDIA Vincent Amalvy/Afp/Profimedia
DOSSIER PARKEN

Te večeri ‘97. Danci su nas - razbili! U 40. minuti bilo je 3:0, a onda se dogodio gol Šukera za povijest

Da je ostalo 3:0, Hrvatska se možda nikad ne bi niti plasirala na Mundijal na kojem je uzela broncu.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. lipanj 2021. 08:08

Rijetko tko je tu Ćirinu Hrvatsku tako ‘razbio‘ kao Danska na Parkenu. Bio je rujan 1997., završnica kvalifikacija za SP u Francuskoj, konačni obračuni. Potpuno smo bili indisponirani, Danska je briljirala, već u 40. minuti bilo je 3:0. Curilo je na sve strane, Bilić, Štimac, Soldo i Jurić kao izgubljeni, sve prolazilo kroz obranu, vratar Mrmić nije mogao zaustaviti potop. Braća Laudrup, Bryan i Michael, potom i Miklos Molnar, bacili su Parken u delirij, Danska je napravila veliki korak prema francuskom Mundijalu. I kad se očekivao odlazak u svlačionicu s tih užasnih 0:3, ni iz čega, eto pogotka. Jarni je ubacio, Šuker glavom matirao Petera Schmeichela. Šuker je odmah želio uzeti loptu iz mreže, ljuti suparnik Schmeichel ga je sapleo nogama, ostao je Šuker ležati na tlu. Sigurno ne shvaćajući koliko je taj gol bio važan.

image
Davor Šuker i Thomas Helveg na Parkenu, 10. rujna 1997.
MARTIN DAM KRISTENSEN Afp

Pobijedili su, dakle, Danci 3:1, Hrvatska je već oplakana, jer imala je bod manje od Grčke, čak četiri manje od Danske. Za drugo mjesto i dodatne kvalifikacije morala je pobijediti Sloveniju, s time da Grčka na svom terenu nije smjela pobijediti Dansku. I sad, da Šuker nije zabio u Kopenhagenu, Danska bi imala gol-razliku +9, Grčka +7 i jednostavno pobjeda Grčke od jedan razlike zadovoljila bi i prvoplasirane Dance i drugoplasirane Grke. Danci idu direktno, Grci u play-off, Hrvatska ispada. Međutim, ovako s +8 u odnosu na grčkih +7 Danci nisu smjeli izgubiti pa su se borili rukama i nogama. I na kraju se obranili, sjećamo se grčkih promašaja i Schmeichelovih bravura, s tih 0:0, uz pobjedu u Ljubljani (1:3) Hrvatska je dohvatila doigravanje. I preko Ukrajine stigla do Mundijala, a tamo... Dakle, na kraju je taj kopenhaški Parken ipak u dobrom sjećanju, jedan ‘nevažan‘ gol bio je ključan u kovanju bronce.

Još je jednom Hrvatska gostovala na tom stadionu, na kojem će u ponedjeljak pokušati do četvrtfinala. Bila je to i Danskoj i Hrvatskoj ‘generalka‘ za Euro u Portugalu 2004. Samo koji dan prije početka prvenstva, 5. lipnja 2004. došla je Barićeva Hrvatska u Kopenhagen i iznenadila. Nije se tada očekivala pobjeda, Danska je slovila za favorita, no golovima Šokote i Olića Hrvatska je povela 0:2. Ebbe Sand smanjio je u 56. minuti, ali izdržali smo do kraja i prepuni samopouzdanja krenuli prema Portugalu, ali tamo nismo nastavili u istom ritmu, pobjeda na Parkenu bila je zadnja tog ljeta za hrvatsku reprezentaciju.

Linker
14. travanj 2024 15:30