Navijači Hrvatske na utakmici protiv Bugarske u Dohi

 ANTE CIZMIC/CROPIX
POTRAGA U KATARU

Slavonci se snašli: ‘Našli smo vilu gdje ćemo biti za vrijeme SP-a. Može nas stati 15! Evo koliko košta...

‘To je oko 45 km od centra grada, bit ćemo tamo 20-ak dana, gazda nudi i kuhara i spremačicu!‘
Piše: Iz Dohe Dražen AntolićObjavljeno: 30. ožujak 2022. 09:47

Jasno, gdje igra Hrvatska, tu su i navijači, ali ovaj put u posebnoj misiji. Kucali su na vrata i grozničavo tražili tko će im iznajmiti apartman ili kuću za Svjetsko prvenstvo.

- Imamo opciju, Ahmed se zove čovjek, njegova je vila oko 45 kilometara sjeverno od centra grada, nije najbliže, ali sklon sam da to uzmemo. Traži 15 tisuća dolara za dvadeset dana, mislim da bi nas moglo unutra biti čak petnaestak, iako je službeno rečeno da je za 12 ljudi. Nudi nam i svojeg kuhara i spremačicu - oduševljen je Blago iz Ivankova, jedan od Slavonaca koje smo zatekli.

Reagirati moraju brzo jer u Kataru je evidentan manjak smještajnih kapaciteta, a pitanje je kako će uopće Doha funkcionirati kad se u grad slije milijun ljudi. Ako ne i više… Bojimo se nereda, možda i pravog rusvaja bude li među navijačima i huligana, a pitamo se na koji način će izbjeći kaos u prometu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Nitko tko neće imati osiguran smještaj neće moći ući u državu, to nam je ovdje reklo više ljudi. Neće biti "lutalica" koji stižu i onda traže gdje će prenoćiti - dodao je Marijan. - Iznimka bi mogao biti "zračni most" Qatar Airwaysa iz Omana koji se još dogovara…

Najavljeni su paketi sa smještajem u hotelima i kruzerima, skuplji i jeftiniji, sve kapacitete uzela je državna agencija koja se brine da cijene, koje su visoke, ipak ne odlete još dalje u nebo. FIFA je objavila ponudu za one koji su najbrži… Klub navijača Mi Hrvati i ovdašnji hrvatski ljudi rade na paketima koji bi uključivali i avionske karte i puni pansion za fanove Vatrenih, možda čak do 2,5 tisuće ljudi, a kao cijena spominje se do šest tisuća eura po osobi za skupinu.

- Mi smo dobili informaciju da će pojedinačno na kruzerima, kojih će biti nekoliko, skuplji smještaj doći 300 dolara za jednu noć po osobi, samo spavanje, a jeftinija varijanta 150 dolara. Pitanje je kako se domoći te kabine na kruzeru po toj cijeni – dodaju hrvatski navijači.

Kao i uvijek, na kraju dana najpovoljnija je ova varijanta s privatnim kućama i vilama, tko ih uspije dobiti. Društvo iz Slavonije zato je, osim na utakmicama Hrvatske, bilo i u radnom posjetu. Na dobrom su putu da svoj problem riješe…

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Nisam siguran da će Doha sve ove radove po gradu završiti do Svjetskog prvenstva. Meni se kao inženjeru građevine čini da je to nemoguće. Mnogi koji rade su nekompetentni, nemaju ljudskih kapaciteta. Metro i bolnicu napravili su stručnjaci i radnici iz Hrvatske, BiH i Srbije, da nije bilo tako, nisam siguran bi li i to priveli kraju - komentirao je Marko, jedan od Hrvata koji žive u Dohi.

- Još nema ni fan-zone, čak ni pravih obrisa. Zna se tek lokacija. To neće biti klasični plato s ekranima i ugostiteljskom ponudom, najavili su izgraditi cijeni "europski kvart" s kafićima. Hm, valjda će uspjeti…

Dakle, tko želi na SP, mora kupiti ulaznicu od FIFA-e, a može pričekati ponudu za navijačke pakete koju će objaviti Mi Hrvati, no ako sam radi ima to mogućnost napraviti preko nekoga tko živi u Dohi i preko FIFA-e. Booking.com je totalno izbačen iz igre. Svaki rezident Dohe ima pravo pozvati kao svoje goste do deset ljudi. Zrakoplovne karte su najjeftinije iz Sarajeva, iako će te cijene samo rasti…

- Mislim da stadioni neće biti puni. To je moj dojam jer ipak je sve ovo preskupo za mnoge ljude - ustvrdio je Smriko, jedan od veterana reprezentativne navijačke scene.

Linker
01. lipanj 2024 01:46