ANTE CIZMIC Cropix
REPORTAŽA IZ FRANCUSKE

Priča hrvatskih navijača: ‘Evo kako smo doveli Ćiru! Trebao je sletjeti helikopterom, kao Lepa Brena, ali..‘

Naš novinar Dražen Antolić sreo je mnoštvo Hrvata koji se spremaju za utakmicu na Stade De Franceu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. lipanj 2022. 17:15

Ad hoc je organizirano druženje Hrvata u Parizu, točnije u St. Denisu kraj stadiona u kafiću Gaspard. Velegrad je to koji nudi previše opcija, no četiri-pet sati prije utakmice navijačke pjesme za zagrijavanje neizostavan su dio rituala...

Koliko god puta da ste u Parizu, obići ćete neke od njegovih ključnih destinacija jer to je uvijek zadovoljstvo. Vjerojatno će samo rijetki stati u red ispred Louis Vuittona, ali mnogi će na Champs Elyseesu pojesti kebab za 28 eura i popiti pivo za 15 eura. Ha, kad ste već ovdje...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Gdje igra Hrvatska, ima i navijača. Kraj Slavoluka pobjede naletjeli smo na ekipu iz Novog Travnika. Pisac ovih redaka prepoznao ih je jer neki od njih organizirali su promociju knjige "Rusija naših snova", a Zlatko Dalić bio je kod njih i prije mjesec dana.

- Kako smo doveli Ćiru u Novi Travnik? Obećali smo mu ključeve grada za titulu počasnog građanina. Htio sam napraviti spektakl da sleti helikopterom na teren među pet tisuća ljudi, kao Lepa Brena u Bugarskoj, ali liječnici mu to nisu dopustili. Moramo misliti na njegovo zdravlje - pričao nam je novinar i organizator brojnih zbivanja Ivica Džambas i dodao:

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Imam dokaz kad je Ćiro točno rođen, to je bilo 1935. godine. Našao sam njegov rodni list, krsni list i vjenčani list, jedino još nisam uspio ocjene u školi, ali na tome radim - aktivan je Džambas, koji je bio u društvu Ratka, Ivice i Bernarda Barnjaka, Martina Banovića, Marka Milanovića, Ilije Jankovića, Grigora Jurišića, te Stjepana Vidića iz Odžaka. Većina živi u Novom Travniku, neki u Švicarskoj... Drugoj Ćirinoj domovini.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Došli smo navijati za hrvatsku reprezentaciju, koja za nas Hrvate u središnjoj Bosni predstavlja simbol zajedništva Hrvata, pogotovo nas u središnjoj Bosni, koji smo na marginama društva i općenito hrvatskog naroda - izjavio je Džambas, a ostali ga bockali:

- Opa, politički govor, spremaš se za izbore?

image
ANTE CIZMIC Cropix

Istrčali su nasred avenije da bi stali pred fotoaparat Ante Čizmića iz Cropixa.

- Došli smo na utakmicu, ali i zabaviti se. Kako ne! Eto, rezervirali smo mjesto u kabaretu - pomalo su otkrivali kako provode vrijeme.

Mnogi Hrvati dolaze na izlete u Pariz, obilaze njegove monumentalne lokacije, uživaju u šarmantnim restoranima i bistroima, u kupovini i provodima, ali zapravo idealan je termin kad je utakmica jer nastup Hrvatske na Stade de Franceu je dodan bonus. Ovaj put okupilo se oko tisuću fanova u "kockastim" dresovima. Barem dvjestotinjak "odigralo" je završno zagrijavanje na St. Denisu. Slovi kao jedan od najopasnijih kvartova u Europi, no nismo marili za to...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Među navijačima ima i drugačijih pogleda na Pariz. Nećemo reći da i mi nismo uočili koliko je smeća po gradu, kako su im u mnogim kafićima i restoranima sanitarni prostori neuredni i svako toliko smrdi po urinu.... Pogotovo kad se malo odmaknete od ključnih lokacija.

image
ANTE CIZMIC Cropix

- Pariz je precijenjen, zapravo je razočaranje. Kad moja supruga kaže da je očekivala daleko više, znate da je tako - govorio nam je Petar Renić iz Kluba navijača Mi Hrvati, koji živi u okolici Münchena.

- Samo dvije stvari su mi se svidjele - Eiffelov toranj i Louvre. Za Pariz kažu da je grad ljubavi, kulture, spomenika... Ali, za turista je nevjerojatno prljav čim se malo odmaknete od centra, a hrana je za naš standarde jako loša. München nije razvikan kao turistička destinacija, osim u doba Oktoberfesta, a nije nimalo ispod Pariza - kazao je da bi konstatirao:

- No, mi kad dođemo na utakmicu, ako Hrvatska dobro igra, to nam popravi sve dojmove!

Švedska, Danska, Francuska...

Popeli smo se i Montmartre, umjetnički kvart u čijem je podnožju Pigalle, oaza poroka s Moulin Rougeom. Prije nego što smo zakoračili na stepenice koje vode prema crkvi, i tamo su - hrvatski navijači!

- Iz Švedske smo, bili smo na utakmici u Kopenhagenu i nastavljamo dalje.

Nekoliko koraka niže i dečki u crnim majicama koji nisu htjeli pred kamere...

Bazilika Sacre Coeur ima jajoliku kupolu kao jednu od najviših građevina u gradu, a koji korak kraj nje slikari na Place du Tetre čine isto što i stari majstori stoljećima ranije. Na tom istom mjestu stvarali su Salvador Dali, Pablo Picasso, Vincent van Gogh...

Linker
24. travanj 2024 15:09