GEORGES GOBET Afp
ZANIMLJIVA STATISTIKA

Perišić prvi u udarcima, Kovačiću najveća kilometraža, a evo tko je dosad najbrži Vatreni na EURU!

Nijemci su imali rekordnu točnost dodavanja od 89,7 posto, Danci su 61 put pucali prema golu...
Piše: P. Žukina/JLObjavljeno: 25. lipanj 2021. 13:36

Nakon 36 utakmica na Euru, od ukupno 51 koliko će ih se ukupno odigrati, lista kandidata za velike stvari svedena je na 16 imena. Do subote je na Euru zatišje pred buru i tada Wales i Danska otvaraju osminu finala u kojoj - znaju svi - Hrvatska ima tešku zadaću protiv Španjolske, a udarne utakmice su Belgija - Portugal i Engleska - Njemačka. Statistika nije uvijek pravo mjerilo stvari, no ponekad ju je dobro "konzultirati".

Belgijci i Talijani su jedini osvojili devet bodova, Francuzi su jedini koji su izborili prvo mjesto, a uzeli su samo pet bodova. U osminu finala su ušle dvije momčadi koje su upisale dva poraza i ostvarile samo jednu pobjedu te im je tri boda bilo dovoljno za prolaz. To su Danska, koja je jednom pobjedom uzela drugo mjesto, te Ukrajina koja je bila treća u skupini C. Naravno, svaka reprezentacija koja je ostvarila četiri boda ušla je među 16 najboljih, Slovačka, Finska i Rusija ispale su s tri osvojena boda.

Najbolji u povijesti

Najveći rušitelj svih statističkih rekorda je Cristiano Ronaldo: u tri utakmice zabio je pet golova (slijede ga Schick, Wijnaldum, Forsberg i Lewandowski s tri). Ronaldo je dosad porušio sve letvice, najbolji je strijelac u povijesti Eura (14), najbolji u kumulativnom zbroju na Eurima i SP-ima (21), stigao je Iranca Ali Daeija po broju golova za reprezentaciju (107). Što se momčadske statistike tiče, najubojitiji su Nizozemci koji su u tri utakmice postigli osam golova (Talijani, Belgijci i Portugalci sedam, Hrvatska četiri).

Naši suparnici Španjolci pokazali su da i dalje igraju svoju igru, u tri utakmice imali su nevjerojatan posjed lopte od 68,7 posto. Nijemci su imali rekordnu točnost dodavanja od 89,7 posto, po broju udaraca na gol prednjačili su Danci (61), po broju faulova Mađari (62). Jedini koji uopće nisu primili gol bili su Talijani i Englezi.

Vida osvojio 18 lopti

Asistencijama su se istaknuli Danac Højbjerg i Švicarac Zuber (tri). U kategoriji najbržih na turniru je Joško Gvardiol čija su ga istrčana 33,3 kilometra na sat stavila na podjelu šestog mjesta s Christensenom i Pukkijem, a iza Mađara Négoa i Talijana Spinazzole (33,8), Comana, Gakpa i Jamesa. Sedam udaraca na gol imao je Perišić, najviše od naših, uz dva postignuta gola (Lewandowski 12). U obrambenoj kategoriji "balls recovered" od naših je bio najbolji Vida s 18 intervencija, a tu je najbolji bio Nizozemac De Vrij s 29.q

Linker
21. travanj 2024 01:09