GLYN KIRK/AFP/PROFIMEDIA
HRVATSKI ‘ŠPIJUN‘ OTKRIVA

‘Nizozemci nas jako respektiraju, snažni su u obrani, a na golu imaju čovjeka s nestvarnom pričom‘

‘Nizozemska se ne bi ni kandidirala za domaćinstvo da joj plan nije osvojiti Ligu nacija‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. siječanj 2023. 12:44

Ronald Koeman vratio se na klupu Nizozemske, to dovoljno govori koliko ga cijene i kako mu nisu previše zamjerili što se pomamio za ponudom Barcelone i ostavio reprezentaciju u kolovozu 2020. godine. Prije toga uspio je osoviti Oranje ponovno na noge jer propustili su dva vezana velika natjecanja Euro 2016. i Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

Louis van Gaal, pritisnut zdravstvenim problemima, odradio je solidan posao i otišao u mirovinu. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru ispali su u četvrtfinalu od Argentine udarcima s bijele točke, nakon što su u 101. minuti zabili za 2:2 i izborili produžetak. Do toga sraza imali su ugodan put jer u prvom kolu su matirali Senegal 2:0 golovima u završnici, u drugom igrali 1:1 s Ekvadorom 1:1, u trećem dobili loš Katar 2:0. Istaknuo se napadač Cody Gakpo koji je u svakoj od tih utakmica postigao pogodak. U osmini finala bili su bolji od SAD-a 3:1, no Lionel Messi i društvo su im presudili u incidentnom okršaju. Tada smo kazali - šteta - jer više smo ih nego Gauče htjeli u polufinalu...

image

Cody Gakpo

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Europsko zlato 1988.

Nizozemska je jaka, ali danas nema moć svojih najboljih momčadi. Kao i ostale manje države, iako ima gotovo 18 milijuna stanovnika što dovoljno govori koliko je veća i naseljenija od Hrvatske, varirala je kroz prošlost od generacije do generacije. U sedamdesetima je družina Johana Cruyffa igrala dva finala svjetskih prvenstava, istina drugo u Argentini 1978. bez njega, a 1976. su bili u brončani u Kupu nacija, što se danas vodi kao Europsko prvenstvo. No, pretrpjeli su pad pa ih nije bilo na dva mundijala (1982. i 1986.), da bi se vratili s ekipom sadašnjeg izbornika Koemana, njegova brata Erwina, Van Bastena, Gullita, Rijkaarda... i osvojili svoje jedino zlato kao prvaci Europe 1988. godine u Njemačkoj. Pod vodstvom svojevrsnog tvorca obje te sjajne momčadi Rinusa Michelsa. Iako stručne zasluge nisu samo njegove... Četiri godine kasnije igrali su u polufinalu. Iako su u devedesetima imali momčad “stani i gledaj”, koja je u Francuskoj 1998. na Svjetskom prvenstvu izgubila ogled s Hrvatskom za broncu te 2000. igrala polufinale Eura, treću “zlatnu generaciju” dobili su tek pojavom imena - Sneijder, Robben, Van Persie... U Južnoj Africi su 2010. i treći su put poraženi u finalu SP-a, a u Brazilu su 2014. godine uzeli broncu.

Imali lakši ždrijeb

Nizozemska je uvijek igrala napadački, motorički i trkački moćno, njezini su igrači bili i ostali brzi, jaki na lopti, ali poprilično šablonizirani. U sedamdesetima to se zvalo totalni nogomet. No, o klasi pojedinaca ovisilo je kolike su dosezali domete. Danas je najjača snaga obrana, a prva zvijezda Virgil van Dijk, stoper Liverpoola. Iako Frenkie de Jong igra u Barceloni... Upravo ekipa pod Koemanovim vodstvom je finalom Lige nacija 2019. godine, u kojem je poražena od Portugala, dala naznake povratka u elitu, ali konačnu stepenicu za to tek bi morali osvojiti. Roster im je pun velikih imena klubova, no njihovi igrači u njima u često nisu glavne vedete.

- Kako se Koeman vratio nakon dvije i pol godine ne bi trebala biti teška prilagodba za novog izbornika. Ekipa je dobra, na SP-u su igrali među osam i ispali na penale. Istina je da su imali lakši ždrijeb. Entuzijastična su momčad, pogotovo su jaki u obrani. Jedino se muče sa špicama, na tim su pozicijama najviše mijenjali. Depay je neko vrijeme bio ozlijeđen, Bergwijn iz Ajaxa je često igrao, koriste i centarfora Weghorsta koji je sada u Manchester Unitedu i dao je dva gola Argentini. Imaju vrhunske igrače osim u napadu. Gledao sam neke utakmice iz Katara s klupskim suigračima i oni su također komentirali da su u špici najtanji. Naravno, to ništa ne mora značiti. Ne očekujem velike personalne promjene dolaskom Koemana. Znam da nas jako respektiraju... - kazao nam je Tibor Halilović, veznjak koji igra u njihovoj Eredivisie za Heerenveen te mu je suigrač prvi vratar nacionalne vrste Andries Noppert.

image

Tibor Halilović

ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Noppertova filmska priča

Halilović, koji je ponikao u Dinamu, igrao za Lokomotivu, a u Nizozemsku otišao iz Rijeke, ističe:

- Od pojedinaca treba izdvojiti Van Dijka kao jednog od najboljih stopera, ali imaju i drugi odlične igrače u obrani Timbera iz Ajaxa, Akea iz Manchester Cityja, De Ligta iz Bayerna, De Vrija iz Intera... U tom dijelu su najjači. Nije im lako zabiti gol. Nedostaje im kreativnosti, iako mi se sviđa De Jong u sredini terena. Dobar je Cody Gakpo, koji je prešao iz PSV-a u Liverpool. U reprezentaciji često igra u sredini napada jer formacija je u pravilu 3-4-3, ali njegova prava pozicija je lijevo krilo. Depay ima šansu u Atleticu vratiti nekadašnju formu. Jedan je od najboljih strijelaca reprezentacije u povijesti. No, sve kreće od obrane, ona im daje sigurnost.

Posebna je i čak nevjerojatna priča Noppert. Prvi je golman Tulipana, a do prije godinu malo je tko u Nizozemskoj znao za njega. Premda nije mlad, u travnju će napuniti 29 godina.

- Lani u studenom bio je pričuva u Go Ahead Eaglesima, a godinu kasnije prvi vratar na Svjetskom prvenstvu. To je filmska priča. Zamislite što se događalo. Izbornik Van Gaal je odredio datum kad će objaviti igrače koje će voditi na SP. Noppert je bio jedan od četvorice vratara, rečeno je da će jedan otpasti te da će izbornik toga nazvati do podneva kako bi mu to objasnio. Potom će u 13 sati objaviti popis na press konferenciji. Mi smo sjedili u svlačionici Heerenveena, on je onako bio malo nervozan, svi oko njega također, nisam ni znao što se zbiva da bi rekao kako je napet jer ne zna hoće li ga sada izbornik nazvati i reći da ostaje doma ili će ga voditi u Katar. Vrijeme je teklo, Van Gaal se nije javljao, došao je i jedan sat, poziva nema, Noppert je vrisnuo od sreće, a fizioterapeut je pustio nizozemsku himnu. Svi smo slavili što imamo igrača na Svjetskom prvenstvu. Nismo imali pojma da će biti prvi golman. Kad ono, eto njega među vratnicama sa Senegalom, što mu je bio debi. Sjajno je branio, u skupini im je puno pomogao, nažalost s Argentinom nije zaustavio niti jedan penal. To mu je podignulo samopouzdanje. Malo je mršav, ali visok, ima dva metra (203 cm), dobar je u igri nogom, dosta na tome radimo u klubu, izlazimo preko njega, a najveća su mu snaga izlasci na centaršuteve jer lakoćom skuplja visoke lopte. Krasi i ga i odličan refleks, super je jedan na jedan, jako mu je teško zabiti gol. Inače kao dečko je odličan, sklon zezanciji... Nestvarna priča da se toliko dugo tražio po malim klubovima, nikako se nije mogao probiti, i on je bljesnuo poput meteora. Sad je pun samopouzdanja i dojmova iz Katara.

image

Andries Noppert

NAOKI MORITA/AFLO/PROFIMEDIA

Prevaga na našu stranu

Domaćini su završnice, ali ne igra se u Amsterdamu zbog koncerata, što je mnoge iznenadilo.

- Na De Kuipu se igra finale Kupa, nije čudno što će taj stadion biti domaćin. Žele osvojiti, ne bi se ni kandidirali za Final Four da nije tako, od 1988. godine nemaju zlato, to im je šanse da se vrate na vrh. No, i mi imamo želju uzeti zlato - nasmijao se Tibor, zaključivši:

- Zašto ne bismo sanjali da osvojimo, kao što to čine i ostali. Ni Italija niti Španjolska u finalu ne bi bile nepobjedive. No, nisam jak prognozer, Nizozemska ima prednost što igra doma, ali mi smo u naletu, Modrić kaže da je prilika za zlato, vjerujem da smo u dobroj situaciji. Rekao bih da je 50:50 ili čak mala prevaga na našu stranu.

Linker
07. svibanj 2024 11:50