Stadion Khalifa u Dohi može primiti 45.416 gledatelja
 AFP
Kritike sa svih strana

Najkontroverziji Mundijal u povijesti: Optužbe za korupciju, stotine umrlih, potrošene milijarde...

Prvi će se put Mundijal igrati u jesenskim mjesecima i u tako maloj državi, na tako malom prostoru
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. prosinac 2020. 11:40

Tamo, kad je sve počelo, još 2009. godine, pa kad je na kraju Katar i izabran za domaćina SP-a 2022. godine, činilo se sve nekako dalekim, još uvijek nemogućim. Zar će ta pustinjska državica, bez obzira na svoje bogatstvo, zaista organizirati Svjetsko nogometno prvenstvo?

Bilo je to iznenađenje, pobijedio je Katar kandidature Australije, Japana, Južne Koreje, a onda i u završnom, četvrtom krugu glasovanja favorita, SAD. Trebalo je za konačnu pobjedu 12 glasova, a Katar ih je na kraju izjašnjavanja imao čak 22.
I odmah su krenuli protesti u dobrom dijelu nogometnog svijeta, dakako i sumnje u pošteno i pravedno glasovanje. Jer, što može biti jedini razlog da organizaciju SP-a dobije nogometno toliko nebitna zemlja, k tome i zemljopisno toliko mala da teško može ugostiti stotine tisuća navijače, nego novac, korurpcija?

Kritike sa svih strana

I, tako je, zapravo, od prvog dana, umjesto da bude slavljen kao budući domaćin najvećeg svjetskog nogometnog skupa, Katar je u javnosti bio simbol narodne poslovice koja kaže da novac buši gdje burgija neće.

image
Moderni stadion Education City u Al-Rayyanu ima kapacitet od 45.350 gledatelja
AFP

- Katar će organizirati najbolje Svjetsko prvenstvo u povijesti, to možete biti sigurni - poručili su kritičarima iz Organizacijskog odbora, najavljujući da će Mundijal 2022. biti nešto što nogometni svijet još nije doživio.

Međutim, po svim pitanjima Katar je postao negativna priča, pravi dokaz da milijarde i komercijalizacija pobjeđuju nad nogometnom tradicijom, a priče o korumpiranosti i optužbe za kupnju glasova izjedale su FIFA-u, pokrenule neke druge afere. Morao je otići Sepp Blatter, potom i Michel Platini s mjesta prvog čovjeka UEFA-e, a sve su istrage, zapravo, krenule zbog Katara i Rusije, koji su isti dan postali domaćini SP-a - Rusija 2018., a Katar 2022.

Podignula se bura, neke su države i njihovi nogometni savezi, a prednjačili su Englezi, tražili poništenje glasovanja, oduzimanje domaćinstva Kataru, novi odabir domaćina. Ne samo zbog moguće kupnje glasova, već i zbog svega ostaloga što je Katar predstavljao u cijeloj priči. Državu za koju se govori da potiče islamski terorizam, državu u kojoj strani radnici, koji grade stadione i infrastrukturu za SP, ponajviše Nepalci i Indijci, žive u lošim uvjetima, ne dobivaju novac, a zatim i umiru na samim gradilištima, koja nisu kvalitetno i pravilno osigurana. Već su ih stotine izgubile živote, zapravo se točan broj i ne zna.

Vrućine nisu problem

Katar je i država koja je pod blokadom čak i nekih arapskih država, poput Saudijske Arabije i Egipta, a što ako se te dvije reprezentacije plasiraju? Također, Katar ne priznaje prava homoseksualnih osoba, ne smije se piti alkohol, što će onda tamo uopće raditi navijači iz čitavog svijeta? A da ne govorimo o nogometnim stvarima. Velike vrućine usred ljeta, kako igrati u takvim uvjetima? Brojne su kontroverze pratili ovaj Mundijal i prije nego što je počeo, no preživio je Katar sve optužbe, sve pozive na “abdikaciju” i definitivno ostao najveći FIFA-in eksperiment u povijesti.

Jer, prvi će se put Mundijal igrati u tako maloj državi, na tako malom prostoru, gdje su najudaljeniji stadioni udaljeni tek šezdesetak kilometara. Prvi put će se, riješili su domaćini i taj problem s visokim temperaturama, igrati u jesenskim mjesecima, u studenome i prosincu. Prvi put domaćin će biti jedna arapska država.

Arhitektonska čuda

Katarani poručuju da je skepsa svijeta uzaludna, da će oni sve napraviti da se Mundijal pamti po dobrome. Stadioni, naravno, nisu problem. Doduše, prema prvom planu trebalo ih je biti 12, međutim, naknadnim dogovorom organizatora i FIFA-e bit će ih osam. Teško je, naravno, znati točnu cijenu koliko će to organizatore koštati, ali novac je ionako najmanji problem. Milijarde su u pitanju, dakako, a svi stadioni zamišljeni su kao prava arhitektonska čuda, većina njih i samoodrživi, napravljeni od recikliranih materijala, s pokretnim krovovima, a domaćini će na njima regulirati i temperaturu koja bi u vrijeme utakmica trebala uvijek biti oko 20 stupnjeva. Također, neki od stadiona bit će srušeni nakon SP-a i prenamijenjeni, nekima će biti smanjen kapacitet, poput, najvećeg Lusail Iconic Stadiona, mjesta na kojemu će se igrati i finale turnira. Na SP-u će imati 80 tisuća mjesta, a nakon njega dvostruko manje.

Inače, Katarani su najavili da će svoju infrastrukturu nakon Mundijala usmjeriti u slabije razvijene nogometne sredine i države, donirat će te razmontirane dijelove stadiona diljem svijeta. Jednostavno, nakon svi optužbi i kontroverzi koje ih prate, Katarani žele zadiviti svijet, pokazati da mogu organizirati SP koji će se zauvijek pamtiti. Po dobrome, naravno.

Zadnji put će igrati 32 momčadi, bit će kraće nego dosad

Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će posebno i po još nečemu. Naime, tamo ćemo zadnji put na turniru gledati 32 reprezentacije, već četiri godine kasnije na Mundijalu u SAD-u, Kanadi i Meksiku, igrat će 48 momčadi. Također, prvenstvo u Kataru trajat će kraće nego dosadašnji turniri, od 21. studenoga do 18. prosinca 2022., znači, 27 dana.

Alkohol će biti dopušten, navijači će moći vidjeti dvije utakmice dnevno

Kako će živjeti navijači u Kataru, kako će se provoditi, s obzirom da su zakoni strogi, alkohol zabranjen? A tamo gdje je i dopušten vrlo je skup, primjerice, pola litre piva stoji oko 15 dolara. No, domaćini najavljuju da će pronaći način da pomire svoju kulturu i zakone s navijačkom kulturom onih koji dolaze iz svih krajeva svijeta.
- Katar je konzervativna i skromna zemlja. Alkohol nije dio naše kulture, ali domaćinstvo jest. Za Svjetsko prvenstvo pobrinut ćemo se da alkohol, na nekim lokacijama, bude dostupan navijačima koji žele piti dok su ovdje - rekao je Nasser al-Khater, glavni čovjek u organizaciji Mundijala u Kataru te dodao kako je to što je Katar zamljopisno mali, zapravo, prednost u organizaciji SP-a. Mjesta za navijače bit će dovoljno, bit će smješteni čak i na kruzerima, a brza podzemna željeznica omogućit će svakom navijaču da brzo stigne s jednog stadiona na drugi i dnevno, ako želi, pogleda uživo dvije utakmice.

GIANNI INFANTINO SP u Rusiji bilo je najbolje, ali Katar mora biti još bolji

FIFA-in predsjednik Gianni Infantino uvjeren je kako će Mudijal u Kataru proći dobro i da će na kraju kritike biti vrlo pozitivne.
- Svjetsko prvenstvo u Rusiji bilo je najbolje ikad, ali Mundijal 2022. treba biti još bolji. Ovo prvenstvo nije značajno samo za Katar, već i za cijelu regiju, koja gaji veliku strast prema nogometu i koja mnogo ulaže u nogomet - rekao je Infantino prošle godine pri jednom od posjeta Kataru.

STADIONI NA SP-u U KATARU

Lusail Iconic Stadion - 80.000 - Lusail
Al Bayt Stadium - 60.000 - Al Khor
Khalifa International Stadium - 45.416 - Baaya
Education Stadium - 45.350 - Al Rayyan
Al Rayyan Stadium - 40.740 - Al Rayyan
Al Thumama Stadion - 40.000 - Doha
Ras Abu Aboud Stadium - 40.000 - Doha
Al Janoub Stadium - 40.000 - Al Wakrah

Linker
13. svibanj 2024 12:21