Gianluigi Donnarumma i Federico Gatti

 DARREN STAPLES/PA IMAGES/PROFIMEDIA
METEORSKI USPON

Kako je poziv HR trenera promijenio karijeru jednog zidara: U dvije godine od pete lige do reprezentacije!

Ujutro je radio, poslijepodne trenirao u jednom gradiću. A onda ga je nazvao naš trener...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. lipanj 2022. 12:38

Da se utakmica Engleske i Italije igrala na Wembleyu, a ne na Molineuxu u Wolverhamptonu, naslov bi bio "u dvije godine od pete lige do Wembleya". U svakom slučaju, Federico Gatti, je junak priče, čovjek sa naslovnice. Stoper Juventusa na posudbi u Frosinoneu debitirao je prošle subote za Azzurre odigravši jako dobru utakmicu u srazu sa Tammy Abrahamom, Sterlingom, na kraju i Kaneom.

Dobio je čistu "sedmicu" u Tuttsportu i Gazzeti dello sport, ocijenjen je među tri najbolja igrača u Mancinijevoj ekipi. I ništa tu ne bi bilo čudno da Gatti nije pred dva ljeta ispao u Eccelenzu, u peti rang talijanskog nogometa sa svojom ekipom imena Verbania. Po zanimanju je zidar, pa je ujutro radio, a poslijepodne trenirao u klubu iz gradića smještenog 90 kilometara sjeverozapadno od Milana. Ali, jedan poziv promijenio je Gattijevu karijeru. Poziv hrvatskog trenera Ivana Javorčića koji je nedavno preuzeo Veneziju, a pred dvije godine je bio u Pro Patriji.

- Već smo godinu dana ranije zamijetili Gattija na jednoj prijateljskoj utakmici u dresu četvrtoligaša Verbanie. Rekao sam svojim ljudima u Pro Patriji "držimo ga na oku, momak je odličan". Godinu dana poslije smo ga doveli, imao je 22 i bio je kvalitetom iznad ranga u kojem je igrao. Kod mene je bio jednu sezonu, u Pro Patriji koja je tada imala najbolju obranu Serie C – ispričao nam je Javorčić.

image
ACTION FOTO SPORT Nurphoto Via Afp

Tu je počeo Gattijev uzlet. Postao je profesionalac, ostavio se zidarskog posla i nakon godinu dana igranja u trećeligaškoj konkurenciji za Pro Patriju prešao je u Frosinone u transferu vrijednom 250.000 eura. Šest mjeseci kasnije, u siječnju ove godine, potpisao je za Juventus u transferu od 7,5 milijuna eura, uz još 1,5 milijuna eura bonusa. Iz Juvea je odmah proslijeđen, odnosno ostavljen, u Frosinoneu na posudbi.

- Sigurno mu je zidarski posao puno pomogao u sazrijevanju. Na svakom treningu, na svakoj utakmici osjećao se njegov veliki motiv. Želio je s nogometom izaći iz svog posla, zato je uvijek više pružao. Isplatilo mu se, sada može imati i svoju firmu ako želi – duhovito je dodao Javorčić koji je promijenio karijeru novog reprezentativca Italije.

Mediji na Apeninima drže Gattija novim Chiellinijem. Juventus je očito napravio veliki posao, a reprezentacija je dobila stopera budućnosti. Kako je Hrvatska u Ligi nacija otkrila Erlića i Šutala, tako je Italija dobila Gattija.

- Federico ima sve za Juventus i reprezentaciju. Treba raditi, na njega se ne smije stavaljati veliki pritisak, ali Gatti je igrač velike vrijednosti – oglasio se ex juventino Chiellini iz SAD nakon potpisa za Los Angeles FC.

Gatti je rođen u mjestu Rivoli nadomak Torina na isti datum kao i Messi, ali 11 godina kasnije. Uskoro će napuniti 24 i može reći da je blizu ostvarenja cilja. Zaigrao je za reprezentaciju, a uz to, ima ugovor sa Juveom do 2026. godine. Zanimljivo je da je sedam godina proveo u ulozi veznjaka u podmlatku konkurentskog Torina za koji navija i najveći dio njegove obitelji, ali sam je priznao "djed je zaplakao od sreće kada sam potpisao za Juventus". Kako i ne bi kada je njegov unuk dvije godine ranije sa Verbaniom ispao iz Serie D. Ostavio se betona i mješalice, nogomet mu bolje ide.

image
COLORSPORT/ANDREW COWIE/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

- Naslutio sam da ću igrati, pa nisam puno spavao zadnjih nekoliko dana. Ali, nadam se da će biti još ovakvih trenutaka. Ove sezone sam igrao u Serie B, bio sam malo nervozan pri samoj pomisli da ću se boriti sa igračima iz Lige prvaka. Ali, na terenu nisam puno razmišljao, igrao sam kao što sam naivkao u nižim ligama – kazao je Gatti za RAI nakon susreta u Wolverhamptonu.

Legenada Juventusa i Azzurra iz 80-ih, Claudio Gentile, jasno je u Gazzeti poručio "Juve pruži mu šansu, ostavio je sjajan dojam". Nema spora, Gatti je najveći dobitak Azzurra u Ligi nacija, stoper kojem definitivno pripada budućnost. Ali, večeras u Moenchengladbachu najavljuje se nova promjena, moguće je da u zadnjoj liniji umjestao Gattija i Acerbija zaigraju Mancini i Bastoni, tandem koji je već nastupio u pobjedi protiv Mađara prošlog tjedna. U napadu bi mogao krenuti zanimljivi 18-ogodišnji napadać Zuricha, Wilfried Gnonto, Bjelokoščanin sa talijanskom putovnicom.

Njemačka i Italija su odigrali 1:1 na otvaranju nove sezone Lige nacija prije 10 dana u Bologni. U zadnji lipanjski dvoboj Italija ulazi kao vodeća ekipa, a reprezentacija Hansija Flicka traži prvu pobjedu. Tri remija od 1:1 i četvrti ogled na domaćem travnjaku Jonasa Hofmanna, s dva pogotka prvog strijelca Elfa u ovom ciklusu LN. Desni bočni Borussie se najavljuje kao "support" tercetu Sane-Muller-Werner u napadu. Interesantan ogled s glavnim pitanjem mogu li Azzurri zadržati Elf bez pobjede u četiri uzastopna ogleda Lige nacija?

Nije Gatti jedini igrač koji je karijeru počeo kao zidar, jer isti je posao radio i legendardni kapetan Intera Javier Zanetti. Jasno, prije nego li je počeo sa profesionalnim nogometom. Franck Ribery je pomagao ocu na gradilištu, a Bruno Conti, krilo Rome i osvajač World cupa sa Italijom 1982. godine, nosio je vapno na "karioli". Mnogi nisu bili imuni na teške poslove, ali nogomet ih je u konačnici proslavio.

Linker
25. travanj 2024 10:40