TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
NOVI VATRENI ZA SN

‘Kad god me izbornik Dalić i stožer pozovu, ja ću dojuriti! Igram na najvišoj razini, u Ligi prvaka...‘

‘Kao djeca smo bili na Poljudu, tada sam dobio Asanovićev dres. Bio sam najsretniji na svijetu‘.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 27. rujan 2021. 17:25

Antonio Čolak zabio je jedan i namjestio dva gola u pobjedi Malmöa u švedskom prvenstvu nad Örebrom 5:1. Hrvatski reprezentativac, koji se za akciju u listopadu našao na izbornikovom pretpozivu, autor je deset pogodaka ove sezone u 18 nastupa u tamošnjoj ligi, te još pet u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Čolak se našao u Švedskoj te igra možda i najbolji nogomet u karijeri.


Imali su seriju od pet utakmica bez pobjede, potom su dobili dvije, je li to pokazatelj da je kriza prošla, pitali smo ga.
- Više je to bila kriza rezultata, nego igre. U svakoj utakmici prvenstva smo dominirali, a nismo dobili tri zaredom. Nedostajao nam je jedan gol s kojim bismo potvrdili ono što smo radili na terenu. No, sad smo ponovno na pravom putu i pokazujemo kakvi smo favoriti. Mi igramo za Malmö, to je najveći klub u Švedskoj.

image
ANDREAS HILLERGREN Afp


U tih pet su i Ludogorec u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te Juventus na startu skupine. Vjerojatno su vas ti dvoboji potrošili.
- Svakako. Težak je ritam, mjesecima igramo svaka tri dana. Kako bi dobivao moraš biti svjež u glavi. Dogodi se mala rezultatska kriza, ali sada možemo krenuti dalje svom snagom. Od sljedećeg vikenda u Švedskoj će biti puni stadioni, to je dopušteno i tome se radujemo.


U drugom kolu skupine u Ligi prvaka u srijedu gostujete kod Zenita. Od Juventusa ste na startu poraženi 3:0, tu je i Chelsea, možete li se s Rusima "potući“ za 3. mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi?
- Mislim da možemo. U prvoj utakmici s Juventusom bio je jasan rezultat, ali jako smo dobro ušli u susret. Potom smo olako primili golove nakon individualnih pogrešaka. Tu se vidjelo da u Ligi prvaka nemaš pravo na kiks. Svi kažu da bismo se sa Zenitom mogli boriti za 3. mjesto. U St. Peterburg idemo s puno motiva, po pobjedu. Znamo kakvu kvalitetu ima Zenit, da je to najbolja momčad u Rusiji, te na visokoj razini u Europi. Morat ćemo bitI pažljivi da ne griješimo, te iskoristimo naše šanse. Zenit je prva i velika prilika. Nije imperativ da moramo pobijediti, ali naravno želimo tri boda.


Vama se možda ukaže šansa da zabijete svoj prvi gol u skupini Lige prvaka. Nakon pet u izlučnom ciklusu.
- Dakako. To bi bio još jedan san koji bi mi se ostvario, nakon što sam došao u elitno natjecanje. Sve ću dati da zatresem mrežu. Uvijek sam opasan, stalno sam u prilikama, mislim da to mogu napraviti u ovoj godini. Zdrav sam cijelu sezonu, odigrao sam puno utakmica, u formi sam i jako sam sretan zbog toga.


Sa sedam bodova Vatrenih u rujanskim susretima bili smo zadovoljni. Kako gledate na to?
- Učinak je bio dobar, izvukli smo skoro maksimum. Sada su pred nama dvije jako važne utakmice, nastavimo li na jednak način i osvojimo li šest bodova, na izvrsnom smo putu prema Kataru. Proteklo okupljanje je pokazalo veliku pozitivu, atmosfera koju smo stvarali od utakmice do utakmice bila je bolja, što je kulminiralo sjajnim nastupom sa Slovenijom u Splitu. Nadam se da će jednaka podrška navijača biti u Osijeku sa Slovačkom.


U Bratislavi ste dobili šansu od 1. minute, ostali ste na terenu do 55. kad je ušao Livaja.
- Uvijek učinim što izbornik traži. Tako je bilo i u Slovačkoj, gdje sam tih 55 minuta dobro odradio, ono što je želio od mene. Tako ću se postaviti svaki put, u službi sam ekipe. Na kraju dobili smo 1:0. Iznimno sam sretan što sam mogao odigrati svoju prvu od početka za hrvatsku reprezentaciju, i to pravu, za bodove, a ne prijateljsku. Nadam se da ću igrama koje prikazujem i dalje dolaziti do šanse da budem u reprezentaciji i dobijem minutažu. Sve ću za to dati. Zadovoljan sam i zahvalan izborniku što mi je dao priliku.


No, za Cipar i Slovačku nije vas stavio na glavni popis, dobili ste pretpoziv. Iako vjerujemo da ćete sve učiniti kako biste se vratili na glavnu listu…
- Tako je. Tu sam, na popisu sam i sada, iako je to pretpoziv. Sretan sam što izbornik na mene računa. Igram na najvišoj razini, u Ligi prvaka, stožer će moći pratiti moju formu. Izbornik odlučuje koga će uvrstiti u kadar. U meni pouzdano ima igrača koji će dojuriti na okupljanje kad me pozove, a isto tako bit ću spreman ako sam na pretpozivu. Za tjedan dana će se vidjeti hoće li svi biti na raspolaganju, što se mene tiče ja ću biti spreman pomoći. Ne daj Bože da se netko ozlijedi, no kažem, ukoliko zatreba na dispoziciji sam.


Nakon utakmice u Splitu objavili ste na Instagramu fotografiju iz doba kad ste bili klinac s dresom Aljoše Asanovića uz komentar: "Nijedan san nije prevelik“. Kraj vas je stajao brat Jure s dresom Davora Šukera.
- Kao djeca smo bili na Poljudu, tada sam dobio dres reprezentacije s imenom Asanovića. Bio sam najsretniji na svijetu. Kad se sjetim te slike i činjenice da sam sad stigao kao igrač Vatrenih na Poljudu u utakmici s Slovenijom, to je najveći san koji se ostvario.


Cipar i Slovačku treba ozbiljno shvatiti da ne bude neugodnih iznenađenja.
- Točno je da ni Malta, niti Cipar nisu više lake utakmice kao nekad, ali ako nastavimo s ovim tempom, trudom i radom koji smo uložili u rujnu, mislim da možemo izboriti maksimalan broj bodova.


Završna utakmica u skupini bit će ponovno u Splitu, rival je Rusija, mogla bi taj dan pasti odluka. Zavisno o rezultatima u međuvremenu.
- Dug je put do studenoga. Nadam se da ćemo do zadnje utakmice s Rusijom osigurati prvo mjesto i da ćemo taj dan samo slaviti s navijačima - konstatirao je Čolak, koji ima ugovor o posudbi iz PAOK-a u Malmö do kraja kalendarske godine. Zanimljiv je mnogima, i Šveđanima da ga zadrže i drugima da ga kupe...

Linker
15. svibanj 2024 21:37