Dragan Skočić

 DAMIR KRAJAC Cropix
DEBAKL MLADIH VATRENIH

Izbornik je eksperimentima ‘razorio‘ momčad: Hrvatska je doživjela ogromno poniženje. Ne pamtimo ovakvu nemoć

Treba postaviti i upit je li Skočić pozvao baš najbolje igrače koje Hrvatska ima u ovome naraštaju...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 21:57

Pravi je debakl doživjela mlada reprezentacija Hrvatske (do 21. godine) na gostovanju u Portugalu u kvalifikacijama za Euro, domaćin je slavio 5:1 (4:1) i Faro je tako postao mjesto jednog od najvećih poniženja naših mladih nogometaša u povijesti igranja ovih kvalifikacija. Ovom su pobjedom Portugalci čvrsto zasjeli na vrh ljestvice skupine G sa 18 bodova iz sedam utakmica, druga je Grčka (14 bodova, osam utakmica), dok je Hrvatska skliznula na treće mjesto sa 13 bodova iz šest utakmica.

Ne sjećamo se kad je neka naša mlada vrsta izgledala tako nemoćno, neorganizirano, slabašno i propusno, kao što je Hrvatska izgledala u prvih pola sata igre u Portugalu. Čak četiri primljena pogotka u prvih 25 minuta podatak je za rubriku "vjerovali ili ne", eksperiment izbornika Dragana Skočića s trojicom stopera u posljednjem obrambenom redu iz minute u minutu doživljavao je debakl, Portugal je dolazio ispred vrata Čavline kad je želio i kako god je htio.

Vezni red kao da nije postojao, domaćin je prelako prolazio kroz naše igrače, koji su stajali daleko od suparnika, nisu bili agresivni, nisu pokrivali ni prostor, ni igrače. I epilog svega bila su četiri rana pogotka Portugala, pa je semafor tako već u 25. minuti pokazivao uvjerljivo vodstvo domaćina 4:1! A moglo je biti i gore...

image

Dragan Skočić

SPP SPORT PRESS PHOTO./ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Pobjednik je već tada bio odlučen, naša je momčad izgledala smušeno, bilo je strahovito mnogo pojedinačnih pogrešaka, vrhunac kojih je bio poklon Grozdanića za drugi pogodak domaćina. No, svi su griješili, malo se dobrih riječi može pronaći za igru Hrvatske u tih prvih, očajnih pola sata.

"Haklerske" akcije Portugalaca

A kad podbaci cijela momčad, onda prst krivnje treba usmjeriti samo u jednom smjeru – na trenersku klupu, prema izborniku, koji je u možda i najvažnijoj kvalifikacijskoj utakmici neshvatljivo eksperimentirao i praktički je "razorio" svoju momčad. Koja sigurno može znatno više od onoga što smo vidjeli ove tužne večeri u Portugalu. A svakako treba postaviti i upit je li Skočić pozvao baš najbolje igrače koje Hrvatska ima u ovome naraštaju...

K tome, Skočić je šutke, bez ikakve reakcije, gledao kako mu se momčad raspada i tek je nakon četvrtog primljenog pogotka promijenio 3-4-3 sustav u 4-3-3, vrativši Perkovića u posljednji obrambeni red. No, bilo je kasno za bilo kakve pozitivne promjene, Portugalci su držali golemu rezultatsku prednost, pa su se do kraja prvoga dijela u dva navrata i poigravali, odigravši "haklerske", malonogometne akcije u našem 16-ercu. A i stvorili su još dvije zgode, no vratar Čavlina je zaustavio te pokušaje.

U nastavku je Portugal "povukao ručnu kočnicu", zadovoljio se visokim vodstvom, kojeg je i "podebljao" iz kaznenog udarca u 63. minuti. Ova je, bolna i sramotna "petarda", drugi najteži poraz mlade hrvatske reprezentacije u kvalifikacijama za Euro. Samo je Španjolska, naime, prije 12 godina u Elcheu bila uvjerljivija od razigranog Portugala, tada je bilo 6:0 za domaćina.

Linker
26. ožujak 2024 22:14