TOM DUBRAVEC Cropix
SLAVLJE VATRENIH

Hrvatska pobjednički kroz pakao Burse, Kovačić utrpao dva komada, Livaković briljantan

Vatreni su u drugoj kvalifikacijskoj utakmici za EURO 2024 slavili 2:0 protiv neugodne Turske
Piše: Tomislav Juranović, SNObjavljeno: 28. ožujak 2023. 22:50

TURSKA - HRVATSKA 0:2 (Kovačić 20., 45.+4.)

TURSKA (4-3-3): Günok - Celik, Söyüncü, Demirel, Kadioglu - Kökcü (od 65. Guler), Özcan, Calhanoglu (od 38. Yuksek) - Ünder (od 81. Tosun), Ünal (od 81. Nayir), Aktürkoğlu (od 65. Yilmaz)

HRVATSKA (4-3-3): Livaković? – Stanišić, Šutalo, Gvardiol?, Barišić – Modrić (od 84. Majer), Brozović, Kovačić⚽⚽ – Pašalić (od 65. Juranović), Kramarić (od 84. Musa), Perišić (od 90.+2. Ivanušec)

BURSA - stadion Timsah Arena. Gledatelja: 40,000. Sudac: Andreas Ekberg (Švedska).


Oni stariji sjetit će se tih mečeva. Došao je onakav, svima atraktivan i simpatičan, velik, ali u nekom svom filmu. Meč bi krenuo, a on bi bacio pet-šest, što ja znam koliko neprisiljenih pogreški. Bio je među top 10 tenisača toga vremena, s druge strane stajao je neki kvalifikant, ali lupao je forhend, bekend, što god pomislite posvuda. Mreža, aut, prijestup, dvostruka... Što god pomislite.

OBA GOLA MATEA KOVAČIĆA POGLEDAJTE OVDJE.

Nakon uvodnih minuta u Bursi, apsolutno, pred oči je sjelo ime i prezime Gorana Ivaniševića. Iako i Marina Čilića, ako vam je generacijski bliži. Veliki šampioni imali su tih dana, živcirali nas do beskraja, a baš u Bursi "vatreni" su ispočetka bili njihova personifikacija: lopta iz zadnjeg, ili srednjeg reda - protivniku, ili u bunar. Pa krenemo s boka, zapletemo se u tursku mrežu. Onda i Modrić uzme loptu, ali - u ništa. Strašno je, iskreno, izgledala Hrvatska tih prvih cca pola sata utakmice s Turskom. Istina, i domaćin je bio nabrijan i željan velikog skalpa, međutim više je bilo do nas, nego njih.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Za razliku od Čilića i Ivaniševića, Dalić je, ipak, na kraju terena imao Livakovića, koji je čuvao potencijalne, suparničke "winnere", a kada smo se malo konsolidirali, onda smo stvorili akcije koje su nam ubrzo donijele prednost, i to na "servisu" suparnika: naime, u 20. minuti Šutalo dugačkim dodavanjem pronalazi Stanišića koji odmah gura Pašalića u prostor, veznjak Atalante odigrava dupli pas s Perišićem, da bi potom iz drugog plana natrčao Kovačić i matirao turskog vratara Gunoka za 1-0, za onaj "winner" koji se čekao. U tome času, imali smo "break" viška...

image
OZAN KOSE Afp

Ipak, Turci i dalje napadaju, a mi u otvaranju napada i dalje griješimo - netipično s doduše umornim Modrićem u jednoj od glavnih uloga - ali Turska ipak nije, nasreću, ta klasa da nas kazni, pa u dodatak prvoga poluvremena ulazimo s mišlju neka "izdržimo", no jaki domaćin u defenzivi se gubi pa u nadoknadi Modrić spretno reagira i s centra gura Pašalića u kontru koji probija lijevi bok i gađa iskosa, da bi nakon obrane Gunoka Kovačić natrčao i poentirao drugi puta... Dojam je drugačiji, ali nakon prvoga dijela na semaforu stajalo je 2-0 za Hrvatsku. Sada imamo i "set"...

image
OZAN KOSE Afp

Izuzev naših grešaka, Stefan Kuntz, očito, Turcima je dao potpunu slobodu, koja je, izgleda, mučila naše: naime, samo u prvom poluvremenu imali su Turci čak 18 pokušaja, i 13 uspješnih driblinga, dakle svojevrsni "free style" nogomet koji je naše mučio, no s vremenom, i s dva "breaka" i setom u džepu, domaćin je padao, a mi smo dobivali na snazi. Ali, za razliku od subote, kada smo bili dominantni i imali 1-0 s Walesom, što nas je činilo fragilno sigurnim, ovdje smo imali 2-0, uz neki grč da jedan gol mijenja sve. Nogomet je čudesna igra...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Pa ipak, Hrvatska je u drugom kolu kvalifikacija pronašla put do pobjede koja nas vodi do nogometnog "grand slama", Eura 2024. u Njemačkoj - trijumf "vatrenih" u drugom kolu, na najtežem terenu, u Turskoj, i s osvojenih četiri boda, došli smo na čelo skupine i u sljedećih šest mečeva moramo potvrditi status nositelja, a ne kvalifikanta, a ujedno i zadržati zalet prema Nizozemskoj i Final Fouru Lige nacija.

- Nešto nam je sreća i uzela - rekao je Dalić nakon Walesa.

Jest, ali u Turskoj nam je opet i vratila...

image
OZAN KOSE Afp


OBA GOLA MATEA KOVAČIĆA POGLEDAJTE OVDJE.

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90.+4. Nova fenomenalna reakcija Dominika Livakovića! Tosun je iskosa opalio pod gredu, a Livi se istaknuo još jednom maestralnom intervencijom! U nastavku je omeo i Nayira da ne bi Turci slučajno došli do počasnog pogotka... Čudesna njegova partija danas!

90.+2. - Ulazi Luka Ivanušec umjesto Ivana Perišića. Kapetansku će vrpcu preuzeti Mateo Kovačića.

90. - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

88‘ - Ovo ne izgleda dobro, čini se da se ozlijedio Ivan Perišić. Šepajući izlazi s terena hrvatski dokapetan s bolnom grimasom na licu... Ipak, vraća se u igru, iako se vidi da nije fit, zamijenit će ga uskoro Luka Ivanušec.

84. - Mijenja i Dalić - u igru će Petar Musa i Lovro Majer, prema klupi su se zaputili Andrej Kramarić te, sada već uobičajeno, ovacijama prepunog stadiona ispraćen - Luka Modrić! Kapetansku vrpcu preuzima Ivan Perišić.

image
OZAN KOSE Afp

81. - Novi set zamjena kod Turske, ušli su Umut Nayir i Cenk Tosun, izlaze Unal i Under.

77‘ - Nova dobra akcija Vatrenih... Kovačić je s lijeve strane pronašao Kramarića koji gađa ljevicom s ruba šesnaesterca, prolazi to malo pored gola!

74‘ - Kramarić i Juranović stvorili su sada mnogo problema turskoj obrani, međutim uspjeli su nekako Turci na jedvite jade izbaciti loptu iz svojega kaznenog prostora.

69. - Gvardiol je klizećim startom ‘pomeo‘ Undera pa je i on ušao u sučevu bilježnicu.

65. - Reagira odmah izbornik Stefan Kuntz. Ulaze Arda Guler i Baris Alper Yilmaz umjesto Kokcua i Akturkoglua.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

65. - Pomalo neobična, ali unaprijed dogovorena kombinacija na desnome krilu - izlazi Pašalić, a zamijenit će ga Josip Juranović. Dakle, sada dva desna beka igraju zajedno, Stanišić i Juranović.

62. - Livaković već treći put odugovlači s izvođenjem gol-auta, sada mu je švedski sudac odlučio dati žuti karton.

58. - Promašena stopostotna šansa Vatrenih! Modrić je idealno, kao na pladnju, dao Pašaliću u peterac koji s dva-tri metra pogađa vratara Gunoka! Bilo je ovo teže promašiti nego pogoditi, hvata se veznjak Atalante za glavu...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

56. - DVOJBENA SITUACIJA! Kadioglu pada u duelu sa Šutalom u našem šesnaestercu, skočili su svi Turci i tražili najstrožu kaznu, a sudac Ekberg pokazao je samo da se igra nastavlja. Naknadno su i iz VAR sobe potvrdili da nije bilo govora o jednaestercu iako Turci nisu prestali s protestima.

54. - Šansa Vatrenih! Kovačić nakon duplog pasa s Brozovićem silovito šutira, a turski vratar brani - samo do Stanišića koji pronalazi Pašalića, a ovaj radi potez previše i uspijevaju ga neutralizirati turski braniči.

52. - Iskušava i Kokcu svoj udarac, Gvardiol pravovremeno blokira.

50. - Turci svim silama pokušavaju doći do našega gola. Yuksek još jednom pokušava iz daljine, ni ovog puta nije tu bilo opasnosti po Livakovića.

46. - Vraćamo se u Bursu. Nema promjena u sastavima.

image
OZAN KOSE Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Početnu inicijativu Vatrenih vrlo su brzo neutralizirali Turci i stvorili nekolicinu opasnih akcija, većinom na račun gomile netipičnih pogrešaka hrvatskih nogometaša. Srećom, u tim nas je trenucima spašavao fantastični Dominik Livaković. Mateo Kovačić svojim je prvim golom dao priliku Vatrenima da dođu do daha, da bi drugim zgoditkom u posljednjim sekundama prvoga dijela do kraja bacio u očaj turske navijače.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
OZAN KOSE Afp

45.+4. GOOOL! U totalnom je raspadu Turska... Modrić spretno reagira i s centra gura Pašalića u kontru koji probija lijevi bok i dobro gađa iskosa - Gunok njegov pokušaj brani, ali samo do Kovačića koji se prometnuo u pravog junaka Vatrenih! Drugi je ovo njegov gol u Bursi...

45. - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

42. - Došlo je do sudara Marija Pašalića s turskim braničem u zračnom duelu. Malo je dekoncentiran bio Pašalić nakon toga, izašao je nakratko s terena, no stisnut će zube Mario i nastaviti s igrom...

40‘ - Odmah je Yuksek isprobao svoj udarac iz daljine, međutim nije bilo preciznosti u njegovu pokušaju.

38. - Težak udarac za Tursku. Ozlijedio se njihov kapetan i Brozovićev suigrač iz Intera, Hakan Calhanoglu, zamijenit će ga Ismail Yuksek. U nevjerici je njemački izbornik na turskoj klupi Stefan Kuntz...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

>>> Navijači u Bursi

Na utakmici u Bursi prisutno je oko 600 hrvatskih navijača u dva sektora, jedni na korneru, a drugi na zapadnoj tribini. Atmosfera je bučna, domaćini zdušno bodre svoje, zvižde našima, a stadion je akustičan pa se sve dobro čuje. Susret je počeo minutom šutnje za poginule u potresu, a neobično je što nije bilo službenog spikera. Nisu priopćeni ni sastavi niti bilo što drugo.

32‘ - Šansa za Vatrene! Stanišić je ukrao jednu loptu i sjurio se po desnom boku, no u završnici je napravio potez previše i stigao je Gunok zatvoriti svoj kut.

28. - Nova netipična serija pogrešaka hrvatskih nogometaša... Nekoliko je već puta Modrić, potpuno neuobičajeno za njega, dao pogrešan pas u noge, popratio ga je tako i Marcelo Brozović, da bi sada Stanišić odigrao kratko za Livakovića, a njemu su zamalo turski napadači pod presingom zabili gol. Velika je doza dekoncentracija naših, naravno pod intenzivnim pritiskom Turaka.

24. - Nova izvrsna suradnja hrvatskih obrambenih igrača, presjekli su jednu opasnu akciju Turaka, a Gvardiol suvereno iznio loptu s naše polovice.

image
OZAN KOSE Afp
image
TOM DUBRAVEC Cropix

20. - GOOOL! Sjajna akcija Vatrenih! Šutalo dugačkim dodavanjem pronalazi Stanišića koji odmah gura Pašalića u prostor, veznjak Atalante odigrava dupli pas s Perišićem, da bi potom iz drugog plana natrčao Mateo Kovačić i matirao turskog vratara Gunoka za 1:0 Hrvatske na Timsah Areni!!!

17. - Nova pogreška Vatrenih... Gvardiol pod pritiskom gubi posjed, u šansu dolazi Kokcu koji ekspresno gađa s ruba kaznenog prostora, a Livaković je srećom još jednom pribran!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

16. - Evo napokon i šanse Vatrenih. Kadioglu griješi, a Stanišić mu otima posjed, zatim ga efektno prolazi majstorskim lažnjakom, da bi udarac slabijom, lijevom nogom prohujao pored gola...

11. - GOL! Još je jednom ispala obrana Vatrenih, Akturkoglu se najbolje snašao u gužvi i ugurao loptu u mreži - slično kao Broadhead u prethodnom susretu s Walesom - srećom, označili su zaleđe švedski suci... Razigrali su se Turci i othrvali početnom pritisku hrvatskih nogometaša.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

>>> Pano za stradale gradove

Turci su napravili golemi pano koji su podignuli na južnoj tribini, pokrio ju je gotovo do vrha, na njemu je tlocrt turske države, zastava i dresovi nacionalne vrste na čijim su leđima imena gradova koji su bili zahvaćeni potresom. Turci pokazuju tako da su sa svojim sunarodnjacima i u dijelovima države koji nisu bili zahvaćeni potresom kao što je Bursa. Taj trenutak je na stadionu izazvao goleme emocije što nimalo ne čudi. Inače, radi se o tribini koju na utakmicama Bursaspora zaposjedaju ultrasi toga kluba Texas Green Army koji su bojkotirali susret zbog neslaganja s turskim savezom. Na Istoku je bila golema turska zastava.

8. - I opet prijeti Under, srećom ovog puta njegov pokušaj s ruba šesnaesterca nije bio ni približno precizan kao onaj prethodni.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

5. - Što je sada skinuo Livaković! Brozović je, netipično za njega, izgubio loptu na tridesetak metara od gola, odmah je Under došao u šansu i gađao iz blizine, a hrvatska se ‘jedinica‘ istaknula fantastičnom intervencijom! Bio je ovo čisti zicer...

3. - Kao i protiv Walesa, krenuli su Vatreni u visoki presing od samog starta. Modrić, Kovačić i društvo već su u nekoliko navrata natjerali Turke u panično izbijanje sa svoje polovice.

20.45: Počela je druga utakmica kvalifikacija za EURO 2024 u turskoj Bursi. Glavni je sudac 38-godišnji Andreas Ekberg iz Švedske. Vatreni, ajmooo!!!

image

Zlatko Dalić i Vedran Ćorluka

TOM DUBRAVEC Cropix


>>> Zlatko Dalić korak do rekorda

Hrvatski izbornik večeras će 72. put u karijeri voditi Vatrene. Izjednačit će se time sa svojim mentorom, "ocem" - kako ga je nazivao, nedavno preminulim "trenerom svih trenera" Miroslavom Ćirom Blaževićem. Priliku da se samostalno izdvoji na vrhu s brojem utakmica na klupi hrvatske nogometne reprezentacije imat će već u lipnju, u dvoboju Lige nacija protiv Nizozemske.

>>> Međusobni omjer

Hrvatska i Turska imaju bogatu povijest međusobnih dvoboja. Hrvatska je zasad u blagoj prednosti, no sigurni smo da će Vatreni nakon večerašnjeg susreta taj skor i poboljšati...

>>> Zagrijavanje na stadionu

Na stadion Timsah Arena kapaciteta 43.563 počinje spontano okupljanje naših navijača. Najavljeno ih je na utakmici 600-700, a smješteni su praktički iza korner zastavice.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

>>> Turci oprezni, ali ništa posebno

Bursa je grad u kojem je posljednjih godina bilo nekoliko terorističkih napada manjeg obujma, primjerice prošle godine je eksplodirao autobus te je poginula jedna osoba, a 2016. godine se eksplozivnom napravom raznijela žena samoubojica, tom prilikom je ozlijeđeno sedam osoba, zato je policija na oprezu kad se radi o bilo kakvom značajnijem događaju, a kamoli utakmici njihove reprezentacija na punom stadionu.

No, hrvatska reprezentacija nije bila podvrgnuta posebnim mjerama, a nismo ni vidjeli ništa više policajaca u gradu nego što je to u Zagrebu i Splitu kad igra reprezentacija. Sve je bilo redovno, grad nije bio blokiran ni po kojem pitanju, jače osiguranje samo je za sve odavalo veći stupanj sigurnosti. Turska je i inače država gdje je puno policije angažirano za veće utakmice, nije to samo u Bursi, tako je i u Istanbulu.

Jurica Jurjević, šef sigurnosti Vatrenih, kazao nam je:

- Ništa neobično nije se dogodilo. Imali su u Bursi teroristički napad, cijela je Turska bila pogođena terorističkim napadima posljednjih 10-15 godina, i pojačane mjere osiguranja su potpuno uobičajene za ovakve događaje. Ne samo u Turskoj, nego i u Hrvatskoj i u ostatku svijeta.

Prije susreta cijeli je stadion pregledan:

- Pregledi osoba, ali i protueksplozivni pregledi stadiona prije utakmice imaju za cilj sprječavanje terorističkih prijetnji – dodao je Jurjević.

Takva su vremena, dovoljno je prošetati Bruxellesom, a svuda okolo je vojska.


>>> Stigli su sastavi! Zlatko Dalić napravio je tri izmjene u odnosu na utakmicu s Walesom. U sastavu nema ozlijeđenog Marka Livaje pa je na krilo upao Mario Pašalić, dok je Andrej Kramarić prebačen u špicu. Josipa Juranovića i Bornu Sosu zamijenili su Josip Stanišić i Borna Barišić koji je malo iznenađenje u prvih 11.


Linker
16. travanj 2024 19:56