Cuneyt Cakir, Ivan Rakitić i Ivan Perišić u žučnoj raspravi tijekom četvrfinala SP-a
 SEBNEM COSKUN Anadolu Agency Via Afp
ZA POVIJEST

Evo tko sudi Hrvatskoj protiv Španjolske! Tu utakmicu i taj dan nikad nećemo zaboraviti

Nogometna Hrvatska je te noći slavila kao nikad, Hrvati su ušli u veliko finale Svjetskog prvenstva
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. lipanj 2021. 13:38

Turski sudac Cüneyt Çakir (45) određen je za suca utakmice osmine finala Europskog prvenstva između Španjolske i Hrvatske koja se igra u ponedjeljak od 18 sati u Kopenhagenu. Pomoćnici će mu biti sunarodnjaci Bahattin Duran i Tarik Ongun.

Çakir je stari znanac našim nogometašima, sudio Hrvatskoj u dva navrata, a ako je suditi po tradiciji - donosi nam sreću jer reprezentacija je slavila u obje utakmice koje je vodio kao glavni arbitar.

image
SEFA KARACAN Anadolu Agency Via Afp

Turski sudac dijelio je pravdu u velikoj pobjedi Hrvatske nad Srbijom u Maksimiru u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu (2:0), ali i u jednoj od najvećih pobjeda hrvatskog sporta - slavlju nad Engleskom u polufinalu prošlog Svjetskog prvenstva (2:1). Hrvatska je u toj utakmici izborila veliko finale s Francuzima i ostvarila najveći uspjeh hrvatskog nogometa uopće.

image
SEFA KARACAN Anadolu Agency Via Afp

I Španjolci imaju dobra iskustva s Çakirom. Doduše, ne i savršena. Sudio im je u polufinalu Eura 2012. protiv Portugalaca kojeg je "Furija" dobila nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca, potom protiv Ukrajinaca (1:0 pobjeda) u kvalifikacijama za Euro 2016., a onda u osmini finala tog turnira i u porazu protiv Talijana (2:0).

Çakir Fifin znak nosi od 2006., a od 2010. je na popisu elitnih sudaca Uefe. Odusudio je do sada 589, podijelio čak 2475 žutih kartona (odnosno skoro pet po utakmici), u 95 navrata isključio je igrača zbog dva žuta kartona, a 91 put pokazao je izravni crveni karton. Dosudio je, također, i 202 kaznena udarca. Ovo mu je, inače, treće Europsko prvenstvo na kojem sudi, a sudio je i pet polufinala Lige prvaka te finale 2015. između Juventusa i Barcelona (1:3).

Linker
16. svibanj 2024 23:43