KHALED DESOUKI Afp
NOVI POREDAK

Evo koliko nakon smanjenja plaće zarađuje Luka Modrić: Kovačić više nije drugi najbolje plaćeni Vatreni

Uvjerljivo najplaćeniji je Modrić, koji je do prošle godine imao primanja u visini 12 milijuna
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. ožujak 2022. 18:27

Nema dvojbe da je Marcelo Brozović zaradio, i zaslužio, top ugovor u Interu. To su vrhunski uvjeti za talijanske prilike. U kriterijima Premiershipa i donekle španjolske lige, Brozovićeva plaća ne spada u vrh, ali to su bitno drugačije nogometne i društvene stvarnosti u odnosu na Apenine...


Brozović je igrač koji će 16.studenog navršiti 30 godina. I kada dobijete tako dugi ugovor (4 sezone) u tim godinama, uz maksimalnu plaću u Interovoj kategoriji, onda ste zbilja dobili veliko priznanje. Treba reći da je dogovorena plaća od 6 milijuna eura neto, plus bonusi koji dostižu maksimalnih milijun eura, logična posljedica Brozovićeva učinka.

Bio je ključni igrač u veznom redu Intera pod Antoniom Conteom, sa kojim se lani osvojio scudetto nakon više od desetljeća posta. Sada je kod Simone Inzaghija još većeg utjecaja. Pregovori su, naravno, bili dugi i prilično komplicirani, prije svega zašto je kineski vlasnik (korporacija Suning, obitelj Zhang) pod teretom domaćih političkim nametnutih limita kineskih investiranja u inozemstvu. Posljedica toga je da je Inter prodao neke od najvažnijih im igrača (Lukaku, Achraf) kako bi pokrio gubitke, te resetirao kategorizaciju primanja da bi u srednjoročnom planu klub dostigao pozitivnu nulu.


Brozović je sukladno važnosti dakle dobio ugovor karijere, ali je točno i to da je zbog krivih procijena Intera imao i bolju pregovaračku poziciju. Inter si je dopustio da Brozović uđe u posljednju sezonu ugovora i da u lipnju može otići bilo gdje hoće bez odštete. I nema dileme da je financijski mogao proći i nešto bolje. No, ovo je bila racionalna odluka, jer Inter je veliki klub, Milano sjajan grad, obitelj mu je tamo kao "kod kuće". Naposljetku, uvijek se može za godinu ili dvije promijeniti odluke i u dugovoru sa klubom pronaći neki novi interes za obje strane.

image
DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp

Sa prihodom od 6+1 milijun neto Brozović se po zaradi izdigao skoro do vrha primanja u hrvatskom nogometu. Prema logici stvari uvjerljivo je najplaćeniji Luka Modrić, koji je do prošle godine imao primanja u visini 12 milijuna eura neto po godini. Iako je zbog pandemije Real smanjio igračima primanja 10%, sa oko 11 milijuna Modrić je i dalje nedostižna kategorija za bilo kojeg hrvatskog nogometaša, a vjerojatno i sportaša.

Donedavno je sa 5 milijuna eura neto pri vrhu bio Ivan Perišić, suigrač Brozovića u Interu. No, nakon što je Mateo Kovačić potpuno igrački iskoračio u Chelsea, tako se i povećala njegova zarada. Ona danas iznosi oko 6 milijuna eura neto.

Svi ostali hrvatski reprezentativci su značajno ispod tih razina.

Linker
12. travanj 2024 18:21