RONALD GORSIC Cropix
KAKO JE PROŠLA HRVATSKA

Dalić i Bišćan prošli s ‘odličnim‘, ostali popadali u kvalifikacijama, a jedan je čovjek imao najveći podbačaj

U Hrvatskoj svaki trener radi po svojem, a zajednička nit je samo jedna - prepoznati i promovirati najbolje
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. listopad 2022. 15:26

Od sedmorice hrvatskih izbornika u službenoj konkurenciji u sezoni 2021./22., u kojoj se natječu četiri muške i tri ženske reprezentacije, osim Zlatka Dalića koji je napravio jedinstven rezultat, jedino se još Igor Bišćan plasirao na Europsko prvenstvo. Ostali su popadali u kvalifikacijama, neki se i loše proveli.

Dalić je osvojio prvo mjesto i u izlučnom ciklusu za Svjetsko prvenstvo i u Ligi nacija, te izborio i Katar i Final Four, što je maksimum mogućega, a Bišćan je među 16 u Europi, nakon druge pozicije u skupini i doigravanja. Nenad Gračan je sa ženskom A vrstom zauzeo četvrto mjesto u kvalifikacijskoj skupini, a ostali su uglavnom zaustavljeni u drugom krugu kvalifikacija, onom iz kojeg se ide na Euro, ali nisu bili ni blizu da ga dohvate. Najveći podbačaj bio je Tomislava Rukavine, izbornika U-17 muške vrste, jedinoga koji nije prošao ni prvi krug, što je platio otkazom, pa je nasljednik Robert Jarni.

Svaki po svome

Muški nogomet nam je i dalje svjetlosnim godinama ispred ženskog, no niti u muškoj konkurenciji ne možemo biti zadovoljni rezultatima kadeta i juniora. Poznato je da je kod nas većina klupskih akademija, a jednako se događa i u reprezentativnom sustavu, daleko više usmjerena na stvaranje igrača nego igre. Glavni je cilj izgraditi pojedince koji će se probiti do prve momčadi, prodati se i donijeti novac, naglašeno se forsiraju oni kod kojih se vide najveći talent i potencijal. Nije ideja napraviti prepoznatljiv nogometni izričaj kakvog primjerice imaju Portugalci, Španjolci, Danci, Talijani, Nijemci... Kod njih sve momčadi od U-15 od U-21 igraju po istoj šabloni, u jednakom ili vrlo sličnom rasporedu, te zahtjevima u igri. Tako im je lakše prelaziti iz generacije u generaciju i puno jednostavnije postizati uspjeha u mlađim kategorijama.

image
RONALD GORSIC Cropix

U Hrvatskoj svaki trener radi po svojem, a zajednička nit je samo jedna - prepoznati i promovirati najbolje. Tek je u zadnje vrijeme progurana ideja da se pokuša igrati u formaciji 4-3-3 ili 4-2-3-1, iako, i to je izbornicima na izbor. Hrvatska tako stvara odlične igrače, koji kroz godine stasanja, prolazeći kroz ruke brojnih trenera, dobiju iskustvo igranja u raznim sustavima i s različitim principima, što im je nekad korisno. Istina, puno se igrača i gubi, koji nisu baš bogomdani, a teže se i dolazi do rezultata u mlađim kategorijama. Suparnici često izgledaju uigranijima, zato što igraju svoj, uvijek isti nogomet. Naši treneri talentima daju da se razmašu, ne stavljaju ih u kalupe...

Kroz generacije stasaju novi asovi koji svi zajedno čine A reprezentaciju. Tako Zlatko Dalić na ogled s Danskom izađe i s 37-godišnjim Lukom Modrićem i s 20-godišnjim Joškom Gvardiolom. Izbornici U-19 i U-17 oslanjaju se na smo jedan uzrast, ponekad uzmu nekoga iz godinu mlađeg, dakako da ne mogu imati toliko super talenata, a nemaju ni moć kolektivne igre i zato im je daleko teže doći do rezultata. Ovise o tome koliko će koji naraštaj ponuditi iznadprosječno nadarenih mladića i do koje su mjeri sami kadri uspostaviti igru u ono malo okupljanja ekipe. Jednostavnije je već izborniku U-21, on je ipak u prilici računati na više generacija, pa je tako sad kod Igora Bišćana igralo i 2000. godište i 2003. godište.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Bez jamstva

Međutim, to im ništa nije jamčilo, Bišćan se drugi put zaredom plasirao na Euro, nadovezao se na jedan takav rezultat Nenada Gračana, a postao je prvi kojem je to uspjelo dvaput. Činjenica da Hrvatska godinama nije bila na završnicama, od 2004. do 2019. godine, govori da to nipošto nije lak zadatak....

Svejedno, kontekst u kojem rade izbornici U-19 i U-17 nije im opravdanje za sve loše rezultate koje su imali. Tomislav Rukavina je eliminiran već u prvom krugu kvalifikacija, a u Staroj Pazovi ga je osim Srbije i Bugarske svladao i Lihtenštajn. Robert Jarni uskoro će krenuti u svoj ciklus. Josip Šimunić također je na novom početku. HNS je elitno kolo da se probije na Euro organizirao u Karlovcu, ali nakon pobjede nad Islandom poražen je od Rumunjske i Gruzije.

Ženski nogomet ni po čemu ne može u istu priču s muškim, od uvjeta pa, čak je onda i logično, do rezultata. A reprezentacija je bila četvrta u skupini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati sljedeće godine i dakako na njemu neće nastupiti. Bolje su bile Italija, Švicarska i Rumunjska, lošije Litva i Moldavija.

Pristup i rezultati

Uzrasta U-21 na službenoj razini kod žena nema, a juniorke i kadetkinje su prošle prvi krug kvalifikacija, ali u drugom su se provele kao bose po trnju. Juniorke (U-19) Božidara Miletića izgubile su sve tri utakmice, od Danske, Švedske i Poljske, s gol-razlikom 0:12, no kadetkinje Stelle Gotal dobro su ih nadmašile jer njihova tri poraza bila su s razlikom pogodaka 0:18. Suparnice su bile Poljska, Francuska i Engleska.

Kakav imamo pristup, takvi stižu i rezultati. Kad bi hrvatske reprezentacije u mlađim uzrastima imale strategiju o jedinstvenom modelu igre, vjerojatno bi i bolje prolazile, međutim, na kraju je istinski jedino bitna A vrsta, njezini dometi govore koliko ti je nogomet uspješan. Nekidan je na ESPN-u komentor rekao:

- Impresivna je produkcija igrača u tako maloj populaciji kao što je Hrvatska.

I to je to. I klupske škole i reprezentativni procesi usmjereni su na produkciju pojedinaca, sve češće stvaranje brendova. Prodaja i uspjesi A reprezentacije tako idu ruku pod ruku. Dakako, uz utjecaj izbornika, koji na kraju od individualaca mora napraviti ekipu i voditi je kroz izazove.

IZBORNICI MUŠKIH VRSTA

ZLATKO DALIĆ (A)

Ujesen 2021. izborio je plasman na SP, a u 2022. godini igrao je Ligu nacija, u kojoj je s prvim mjestom izborio Final Four.

IGOR BIŠĆAN (U-21)

U kvalifikacijama za Euro izborio je drugo mjesto u skupini, te potom u doigravanju prošao Dansku i plasirao se na završni turnir.

JOSIP ŠIMUNIĆ (U-19)

Igrali su elitno kolo kvalifikacija iz kojeg se ide na Euro, bili su domaćini u Karlovcu, ali osvojili su posljednje mjesto u skupini s tri boda.

TOMISLAV RUKAVINA (U-17)

Robert Jarni naslijedio je Tomislava Rukavinu koji je smijenjen. Rukavina je ispao u prvom krugu kvalifikacija još u listopadu 2021. u Staroj Pazovi s tri poraza.

IZBORNICI ŽENSKIH VRSTA

NENAD

GRAČAN (A)

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo osvojio četvrto mjesto u kvalifikacijskoj skupini, što dakako nije bilo dovoljno za plasman za završni turnir.

BOŽIDAR MILETIĆ (U-19)

Njegove juniorke poražene su u sve tri utakmice na kvalifikacijskom turniru i nisu izborile Euro. To je bio drugi krug kvalifikacija, prvi su prošle ujesen 2021.

STELLA

GOTAL (U-17)

Poražene su u sve tri utakmice drugog druga kvalifikacija i to uvjerljivo s gol-razlikom 0:18. Pet su dobile od Poljske i Francuske, a osam od Engleske. (da)

Linker
25. svibanj 2024 06:55