Mehmet Umut Nayir

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
POZNATA OPASNOST

Bivši napadač Hajduka mogao bi nauditi Vatrenima. Nenadano mu se otvara velika prilika

Turci po mnogima nisu bauk, ali atmosfera bi u svakom slučaju trebala biti njihov 12. igrač
Piše: Andro PolićObjavljeno: 27. ožujak 2023. 06:29

Osim što je u samoj "žiži zbivanja" kada je na meniju rasprava o industrijskom srcu Turske, Bursa u sebi skriva i arhitektonsku grdosiju. U obliku krokodila. Dok na papiru, kao službeni naziv stadiona, stoji "Bursa Büyükşehir Belediye", više 85 milijuna Turaka radije će se poslužiti kolokvijalnim nazivom - "Timsah Arena". Titula impresivnog zdanja u sebi upravo skriva tursku riječ za velikog gmaza, čijim se oblikom i diči to građevinsko čudo opasano zelenim staklom, a u čijoj će utrobi reprezentativci "diva s Bospora" uskočiti upravo u krokodilsku kožu, sa željom da za nogu ugrizu Dalićevu družinu. No, "vatreni" na istok odlaze odjenuti ruho Stevea Irwina, australskog "lovca na krokodile", i ukrotiti Turke.

Za razliku od treće momčadi svijeta, iz svježeg katarskog poučka, Turska je trijumfalno otvorila novi ciklus. Na "vrućem" gostovanju u Armeniji, gdje je taj epitet zazidan prije svega političkom pozadinom, preokretom i slavljem 2-1 uknjižili su prva tri boda u akciji "Njemačka 2024". Narodu poznatom po srčanosti i temperamentnosti nije potrebno puno da se "zapali", stoga ne iznenađuje činjenica da turski fanatici već dominiraju bespućima interneta u najavi još jedne trijumfalne večeri njihovih miljenika.

image

Hakan Calhanoglu

KAREN MINASYAN Afp

Ipak, nerijetko ih je "krasilo" i rano uskakanje u stanje euforije. Stigla je turska družina na posljednju europsku smotru kao "dark horse" natjecanja, momčad iz sjene, koju su mnogi vidjeli u kasnoj fazi Eura. Senol Günes, prethodnik sadašnjeg izbornika Stefana Kuntza, na turnir je stigao s tek tri poraza u 26 utakmica na klupi reprezentacije u svom drugom mandatu. Ipak, već u grupnoj fazi uslijedio je "ledeni tuš". Tri poraza. Italija, Wales, Švicarska. Na račun stare slave Günesu je glava ipak ostala "iznad vode", poveo je momčad i u start kvalifikacijskog ciklusa za Mundijal. Remi s Crnom Gorom, izgubljeni "prvi set" protiv Nizozemske (1-6) i nimalo lukrativno slavlje protiv Gibraltara, označilo je razdvajanje puteva s dotadašnjim strategom.

Kuntz, bivši izbornik njemačke reprezentacije do 21 godine, od listopada 2021. nastavio je utabanim putevima svojih prethodnika. Tako je u Armeniji prije dva dana na teren izveo momčad čija je prosječna starost 26,9 godina, što je jedna od starijih startnih postava u njegovoj eri. Usporedbe radi, Hrvatska je u istom razdoblju samo jednom krenula s postavom čija je prosječna dob bila manja od 26,9 godina, bilo je to u onom teškom nokdaunu 0-3 od Austrije na otvaranju Lige nacija u Osijeku, kada je prosjek godina naših udarnih 11 bio 26,7. Primjerice, protiv Walesa istrčali smo s postavom prosječne dobi od 28,9 godina.

Iako su po loptu u mrežu morali već nakon deset minuta u Erevanu, trojac iz posljednjeg reda Turske možda je i njihova najrazvikanija linija. Barem na papiru. Snage tu udružuju igrači Atalante (Merih Demiral, 25 godina), Leicestera (Caglar Söyüncü, 26) i Hoffenheima (Ozan Kabak, 23). Dok su prethodne godine među turskim pristašama obilježili optimizam i nada oko izgradnje obrambenog bedema za buduće godine, braniči ipak nisu izrasli u svjetske klase o kakvima se nagađalo. Söyüncü je potpuni "marginalac" na Otoku, s tek dva nastupa u tekućoj sezoni Premier lige, Demiral nije posve standardan "na Čizmi", a Kabak vrijedno skuplja minute u Njemačkoj, gdje se njegov klub bori za "živu glavu", a Armence je u subotu počastio nespretnim autogolom.

Uz Cenka Tosuna (31), najstariji turski igrač protiv Armenije bio je dvije godine mlađi Hakan Çalhanoğlu, vjerojatno i njihovo najzvučnije ime, ali i kapetan momčadi. Igrač vrhunskog udarca koji će se za prevlast na sredini terena u utorak boriti s uobičajenim suradnikom iz te domene, s obzirom na to da svlačionicu Intera dijeli s Marcelom Brozovićem. Partner u sredini bit će mu 22-godišnji Orkun Kökcü, njihov "hit" i trenutačno drugi najvredniji eksponat s cijenom od 30 milijuna eura, dok Çalhanoğlu vrijedi pet više. "Desetka" Feyenoorda, ali i kapetan momčadi, u tekućoj sezoni već se 13 puta upisao u listu strijelaca, a posljednji put to je učinio upravo u subotnjem slavlju, kada je dalekometnim udarcem probio armensku mrežu. Kao i kod "vatrenih", i Turska će najjače adute imati upravo u sredini terena, gdje će, prema svemu sudeći, biti odlučen tijek nadolazeće utakmice.

Napadačka oštrica skriva neka poznata imena. Osim Tosuna, kojemu će ovo biti peti ogled protiv Hrvatske, a u posljednja dva je bio i strijelac, posljednjih pet minuta u prvom kolu netom započetih kvalifikacija dobio je i Mehmet Umut Nayir. Bivši topnik Hajduka zamijenio je Enesa Ünala, koji će zbog ozljede biti upitan za dvoboj u Bursi. Upravo je napadač Getafea bio najavljivan kao nasljednik dugogodišnjeg talismana Buraka Yilmaza, koji je prošle godine odjahao u suton reprezentativne mirovine.

image

ISTANBUL, TURKIYE - MARCH 20: Umut Nayir of Turkiye National Football Team speaks to media before a training session ahead of UEFA Euro 2024 qualifying matches against Armenia and Croatia at Hasan Dogan National Teams Camp and Training Facilities on March 20, 2023 in Istanbul, Turkiye. Serhat Cagdas/Anadolu Agency (Photo by Serhat Cagdas/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)

SERHAT CAGDAS Anadolu Agency Via Afp

Ako remi protiv Walesa nije bio dovoljno upozorenje, treba istaknuti i činjenicu kako Hrvatska ne zna za pobjedu protiv Turske u posljednja tri međusobna ogleda. Najsvježiji je održan u studenom 2020., kada je susret s prijateljskim predznakom završio bez pobjednika (3-3), dok je tri godine ranije Turska slavila 1-0 u kvalifikacijama za ruski Mundijal. Točno godinu dana prije tog dvoboja u Maksimiru se dogodio još jedan remi (1-1), a takvi bi rezultati trebali uputiti na dodatnu mobilizaciju, ako sudačka nadoknada na Poljudu nije bila dovoljna za to...

Linker
05. svibanj 2024 22:34