Nikola Čavlina

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EP

Bacio Livaju u očaj, a sad ga čeka najdraži dres: ‘Vjerujem da ćemo uzeti šest bodova‘

Vratar Nikola Čavlina je uzdanica hrvatske U21 reprezentacije za okršaje protiv Andore i Portugala
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 06:42

Izbornik hrvatske reprezentacije do 21 godine Dragan Skočić okupio je svoje nogometaše i s njima u ponedjeljak otputovao prema Andori, gdje mlade Vatrene već u četvrtak čeka peta utakmica u kvalifikacijskoj skupini G za Europsko prvenstvo 2025. u Slovačkoj. Pet dana nakon najlakšeg gostovanja slijedi najteže. Portugal će sljedećeg ponedjeljka, 26. ožujka, ugostiti Hrvatsku u Faru.

- Očekuju nas dvije vrlo važne utakmice, obje su momčadi nezgodne. Andora je disciplinirani suparnik i protiv nje su naše šanse veće. Naravno, i protiv Portugala idemo na pobjedu, ali imat ćemo vrlo malo vremena za pripremiti se. Vjerujem da ćemo uspjeti i da ćemo uzeti svih šest bodova. Bilo je dosad vrlo dobrih stvari, ove slabije ćemo, naravno, probati što prije riješiti. Moramo biti momčad, prilagoditi se izbornikovim zahtjevima što bolje možemo i vjerujem da će sve biti dobro - optimistično poručuje momak iza kojeg je sjajan vikend, vratar Nikola Čavlina koji je u subotu obranjenim kaznenim udarcem Marku Livaji bio jedan od junaka pobjede Lokomotive na Poljudu.

Dobar status

Hrvatska stoji dobro, treća je na ljestvici s deset osvojenih bodova, ima tri pobjede, dvije nad Bjelorusijom i gostujuću nad Farskim Otocima, dok je u Grčkoj remizirala. Grčka ima bod više, ali odigrala je čak dva dvoboja više, dok je Portugal prvi s 12 bodova iz pet odigranih dvoboja.

U Andorri la Velli kiks je zabranjen, iako mlade Andorce, uglavnom članove klubova u domovini ili španjolskih niželigaša, Hrvatska nikako ne smije podcijeniti. Imaju tri boda, dvaput su remizirali s Bjelorusijom, uzeli bod i na Farskim Otocima.
Velika većina Skočićevih izabranika ima dobar status u svojim klubovima, tako da straha od podbačaja ne bi trebalo biti. Portugal je, jasno, potpuno druga priča, svakako suparnik iz najviše europske kategorije.

Izbornik Rui Jorge ima na raspolaganju novu zanimljivu generaciju, no kolega Roberto Martinez, izbornik A nacionalne vrste, malo mu je odmogao. Mladim Portugalcima u ožujku će u dvobojima s Farskim Otocima (četvrtak) i Hrvatskom nedostajati veznjak Benfice Joao Neves i napadač Porta Francisco Conceicao, koji su među 32 pozvana za pripremne dvoboje s državnim selekcijama Švedske i Slovenije.

Svi pobjednici i tri s 2. mjesta

Pravo nastupa imaju i lijevi bek PSG-a Nuno Mendes te stoper Benfice Antonio Silva, no obojica već dugo nisu članovi U-21 vrste već neizostavni dio seniorske reprezentacije.

Podsjetimo, na Euro direktno idu pobjednici svih devet kvalifikacijskih skupina te tri drugoplasirane momčadi s najboljim učinkom (u skupinama sa šest reprezentacija, u kakvoj je i Hrvatska, brišu se rezultati s najlošijom plasiranom momčadi).
Preostalih šest reprezentacija igrat će play-off u kojem će pobjednici također izboriti završni turnir u Slovačkoj.

Zbog ozljeda otpali Katinić i Krivak, pozvan Prpić iz Hajduka

Mladi Hrvati otputovali su u ponedjeljak i u Lijepu Našu vratit će se tek sljedećeg tjedna. Nakon utakmice u Andori u četvrtak otputovat će u Portugal i tamo dočekati utakmicu koja je na rasporedu sljedećeg ponedjeljka. Skočićev željeni popis doživio je određene promjene, jer su zbog ozljeda otpali Maro Katinić, stoper Sharjaha iz UAE-a, te njegov vršnjak, veznjak Lokomotive Fabijan Krivak. Novi na popisu je Dominik Prpić, stoper splitskog Hajduka.

Linker
25. travanj 2024 21:02