RICARDO LARREINA/AFP/PROFIMEDIA
ANTE BUDIMIR ZA SN

Vatreni su uoči novih izazova prisjetio povijesnog trenutka: ‘Sa svoja dva metra i nešto fino me pregazio‘

‘Željan sam utakmica i treninga, želim uživati u nogometu. Što više nastupa, pobjeda i minuta‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. kolovoz 2022. 20:28

Što ima novoga kod Ante Budimira, napadača Osasune, dva mjeseca nakon pobjede nad Francuskom u dresu Vatrenih u Ligi nacija?

- Puno lijepih stvar. Vrhunski sam se odmorio, u Hrvatskoj, kod bake i djeda u Bosni, te s obitelji u Velikoj Gorici. Bio sam na vjenčanjima rođacima i prijateljima, imao sam vremena za sve, a potom sam se pripremio, pa zdrav i spreman ulazim u novu sezonu. Jedino što nije pozitivno je da sam imao tjedan dana probleme s mišićem jer dobio sam udarac, ali to je iza mene - kaže centarfor Vatrenih, na kojem je napravljen kazneni udarac za pobjedu nad Tricolorima na Stade de Franceu.

Ali to nije sve...

- Dao sam jedan ispit na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ostala su mi još četiri.

Pred vama je četvrta sezona u La Ligi, kakva su očekivanja?

- Željan sam utakmica i treninga, želim uživati u nogometu. Što više nastupa, pobjeda i minuta, to je osnovno. Ne bih volio govoriti o osobnim rezultatima, s time se ne mislim opterećivati, samo da budem zdrav i u kontinuitetu. Kao ekipa vjerujem da smo bolji nego protekle sezone i zato mislim da bismo mogli biti na višem mjestu na ljestvici. Zreliji smo i ozbiljniji. Već neko vrijeme smo u sredini tablice, to moramo obraniti, ali i vidjeti jesmo li sposobni za više.

Kad kažete da se nećete opterećivati rezultatima, mislite na osobnu statistiku pogodaka? Lani ste stali na osam, to svakako želite nadmašiti.

- Bitno mi je da se dobro osjećam, da sam zadovoljan i gradim poziciju unutra ekipe. Znam da sam zabio osam golova protekle sezone, kao i da volim biti dvoznamenkast. Na neki način samim time imam neki plan, ali s time se ne zamaram.

image
VOJKO BASIC Cropix

Pogled Osasune ide prema Europi?

- U Španjolskoj 7. mjesto donosi Europu. Nije to daleko, opet, na toj poziciji je bio jedan Villarreal, polufinalist Lige prvaka. Treba biti svjestan kakva je konkurencija.

Barcelona se pojačala, Lewandowski je TOP zvijezda, hoće li borba za naslov prvaka ponovno biti napeta, a ne šetnja za Real Madrid kao protekle sezone?

- Barcelona je ponovno opasna i može osvojiti svaki trofej, ali nije lako uklopiti tako velik broj novih igrača. Real je stabilan, ima poznata lica s kojima je sve bitno osvojio. Mislim da će La Liga biti napeta. Neće biti šetnje Reala. Ne smijem isključiti opciju da Barcini igrači koje ima, a oni su vrhunska kvaliteta, neće odmah kliknuti, da ih Xavi neće vrlo brzo posložiti. Koliko god to nije jednostavno, jer da bi pokraj Reala bio prvak moraš imati izvrsnu sezonu.

Zanimljiva će biti bitka na Pirenejima, ali ključni događaji jeseni su ipak reprezentativni. Završnica skupine u Ligi nacija i potom - Svjetsko prvenstvo. Kakvo je sada sjećanje na lipanj s dva mjeseca odmaka?

- Sada je malo lakše komentirati. Bilo je trenutaka koje je teško bilo probaviti, poraz od Austrije, pa izbornikov gubitak oca, sve to nije bilo lako "prožvakati". No, kad gledam iz ove perspektive drago ti je što smo izašli kao pobjednici. Vidio si da je ljudima teško kao i tebi, da zajedno patite zbog poraza i živite atmosferu koja nije ugodna, jer lipanj smo svi čekali, a započeli smo ga s tri komada od Austrije. Imali smo dvije teške Lige nacija i željeli smo nešto drugačije ovaj put. Ali potom je došao drugi, daleko draži dio priče. Karakter koji smo pokazali i sve što je išlo uz to, od Splita nadalje, doveli su nas do prekrasnih osjećaja. Na toj zadnjoj utakmici na St. Denisu poticajno je bilo vidjeti da nas tridesetak ili koliko nas je već bilo tamo igrača i članova stožera, kažemo - idemo po pobjedu, iako je 13. lipnja, iza nas je cijela sezona. Ali idemo maksimalno. I to je to. Na kraju smo napravili povijesni rezultat, jer prvi smo put svladali Francuze. Uspomena na lipanj su dvije emocije - teška na početku, te sreća i zadovoljstvo na kraju.

image
FRANCK FIFE Afp

Budimir je bio starter u obje utakmice s Francuskom, nije dao gol, ali dobio je pohvale za defenzivni doprinos momčadi, posebice od Vedrana Ćorluke i Zlatko Dalića.

- Utakmice s Francuskom su bile takve da smo morali više biti iza lopte i kompaktni. Dobro smo djelovali, svi smo se zajedno kvalitetno branili, a bili smo i ofenzivno opasni. Imali smo situacije i s Francuskom u Splitu i u drugom dijelu s Danskom u kojima smo mogli zabiti i više pogodaka. Pa i na Stade de Franceu.

Na vama je bio kazneni udarac kad vas je Konate nagazio. Čudili su se Francuzi...

- Sa svoja dva metra i nešto fino me pregazio. Oni su se možda čudili što je suđen jedanaesterac, a moj zglob se čudio što mu se dogodilo. Ako nekome nije jasno poslat ću mu slike.

Hit igrači su postali stoperi Martin Erlić i Josip Šutalo. Obojica su debitirali u toj akciji.

- Kao ekipa smo generalno bili na visini. Djelovali smo pravovremeno. Kad osjetiš da imamo red unutra svake linije, iskoče i individualne kvalitete. Erlić i Šutalo su igrali dvije utakmice zajedno i upravo su oni izbili u prvi plan dobrim reakcijama, postavljanjima i s time što su držali liniju. Sve je zasluženo. Opet, u nogometu je svima jasno da nas čekaju nove utakmice i nova dokazivanja.

U rujnu je prvi ogled 22. u Zagrebu s Danskom, te tri dana kasnije s Austrijom vani. To je šansa za 1. mjesto i Final four.

- U igri smo za nešto više ovaj put u Ligi nacija. Osim samog Final foura značilo bi to i za nas kao grupu i za Hrvatsku da smo u pozitivnom ozračju. Na kraju, to je i borba za trofej. No, ne treba sada o tome govoriti. Imamo prvo Dansku, morat će se spremiti za nju, jer može nas jako dobro pozicionirati.

Francuska ima samo dva boda i neće si smjeti dopustiti poraz od Danaca u zadnjem kolu, jer mogla bi ispasti iz A kategorije, dakle, lako je moguće da bi Hrvatskoj bilo dovoljno za 1. mjesto samo svladali Skandinavce, neovisno o kasnijem ishodu u Beču.

- S time se svime slažem, ali ima još dosta vremena, tek kreće sezona, na nama igračima je da iskoristimo te nastupe da probamo doći u dobrom ritmu, pa ćemo onda konkretnije govoriti.

Je li vam izbornik što rekao, jeste li sigurni za Katar?

- Ma ne, nismo ništa pričali na tu temu. Svatko je zaslužio svoj mir.

MUNDIJAL Meni su misli u španjolskoj ligi

Razmišljate li već pomalo u Mundijalu i što će biti tamo? Neki od nas novinara često se bavimo s time, a vjerujem i navijači...

- Ne podcjenjujući vaše vrijeme, ali vi imate više vremena za projekcije o Kataru, meni su misli u španjolskoj ligi i moram se pobrinuti prvo da budem pravi ovdje. OK, jasno je da je Katar za tri mjeseca, ali ako čekaš da dođe neće biti dobro. Glava je u prvoj sljedećoj utakmici.

VAR Suci su nam sat i pol objašnjavali novosti kod kriterija

Imali ste edukativni uvod u novo izdanje prvenstva...

- Posjetili su nas sudački eksperti, sat i pol pokazivali su nam novosti kod kriterija. Naglasak su stavili na neke dvojbe oko zaleđa i istaknuli da će se drugačije tretirati kazneni udarci kod igranja rukom. Rjeđe će se svirati nego posljednjih godina. Ništa revolucionarno. Kako je VAR tehnologija još relativno nova, a s njome se promijenio nogomet, sad imaju više uzoraka za analizu, mogu malo i mijenjati kriterije.

Jeste li pobornik VAR-a?

- Nemam ništa protiv. To je realnost, ali bitno je za što se i kad koristi.

Linker
18. travanj 2024 14:16