Robert Lewandowski prošle godine u dresu Bayernaq protiv svog novog kluba

 JOAN VALLS Nurphoto Via Afp
MESIJA U BARCI

Transfer kakav svijet nogometa ne pamti: Nitko nikad nije toliko platio za igrača u toj životnoj dobi!

Bivši Vatreni: Da mi je ovo netko rekao prije 10 godina... Ali, ni on im nije jamstvo za naslov!
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. srpanj 2022. 10:32

Želja igrača bila je presudna, Robert Lewandowski došao je na svoje, nakon osam godina u Bayernu s kojim je sve osvojio i postao The Best, najbolji igrač svijeta, oduševljen je stigao u Barcelonu gdje je dočekan kao spektakularno pojačanje. Novi Mesija. Čovjek koji će promijeniti sve. U Blaugrani su uvjereni da će nakon "godine suza", prve bez Lionela Messija, ponovno osvajati najveće trofeje.

Bayern je pretrpio jak udarac, ali nisu se htjeli inatiti. Mogli su ga na silu zadržati do kraja ugovora, taman da i ne igra, a kako će u kolovozu proslaviti 34. rođendan takav scenarij bi za finiš njegove karijere možda bio i poguban. No, Bavarci su se pokazali kao gospoda, pogotovo trener Julian Nagelsmann. Zato ne čudi što ga je u subotu ujutro Lewandowski srdačno i toplo zagrlio, kao najvećeg prijatelja.

"Koliko je nogomet otišao naprijed, da mi je prije deset godina netko kazao kako će se za igrača od 34 godina plaćati 45 milijuna eura, rekao bih mu da je lud. Barcelona se odlučila na taj potez jer Lewandowski je garancija za golove. Niti jedan napadač ne bi im tako dobro došao kao on s obzirom na stil igre kakav gaji Xavi", prokomentirao je za SN Mate Bilić, dugogodišnji profesionalac u Španjolskoj koji je i sada blizak nizu tamošnjih klubova.

Do četvrtka Nijemci nisu htjeli ni čuti za težnje Barcelone da im otme Zlatku kopačku, strijelca koji je s 35 golova u protekloj sezoni Bundeslige bio na vrh liste golgetera u Europi. Toga jutra Lewandowski je bio već poslovično namršten na treningu, kakav je od starta priprema, bezvoljan i slabog angažmana. Još otkako je nakon protekle sezone izjavio "Odlazim, ovo je kraj", drugačije se ponašao. No taj dan čak je i kasnio u kamp, djelovao je posebno nervozan i nesretan. Nikako nije htio subotu i predstavljanje nove ekipe Bayerna dočekati kao njegov član.

image

Poljski napadač je počeo s treninzima u Bayernu, ali je preselio u Barcelonu

CHRISTOF STACHE Afp

Poslije treninga obratio se Nagelsmannu, popričali su licem u lice, objasnio mu je da ostaje pri svojem stavu jer etapu u Münchenu smatra završenom. Nema više motiva. Naglasio je kako izjava koju je poslao u javnost da želi u Barcelonu nije bila blef već ono što osjeća.

Naglesmann ga je razumio i obećao da će popričati s vodstvom kluba. U četvrtak navečer Joan Laporta, predsjednik Barcelone dobio je poziv kojem se i sam iznenadio. S druge strane bio je netko iz Bayerna s porukom: "Spremni smo vam prodati Lewandowskog!" Dotad su bili čvrsto protiv. Nagelsmann je smekšao glavnog operativca Olivera Kahna i društvo. Ustvrdio je da u protivnom svi gube.

U sljedeća 24 sata na stolu su bila tri prijedloga transfera koji Bavarci nisu prihvatili, potpisali su tek četvrti. Barca je prvo ponudila 40 milijuna eura, no Bayern je inzistirao na 50. Katalonci su podignuli prijedlog na 40 plus deset milijuna bonusa, što također nije prošlo. Potom su išli s čistih 45 milijuna, da bi se na kraju našli na 45 milijuna fiksnih i pet varijabilnih. Lewandowski je "grizao nokte" okružen obitelji i prijateljima. Kad je pušten "bijeli dim", nije skrivao sreću. U subotu je već u 8.30 stigao u klupski kamp kako bi se oprostio s trenerom i ekipom. Dosadašnji suigrači iz Bayerna ispratili su ga pljeskom. Iz Münchena je otišao kao legenda.

"Način na koji se sve prezentiralo zadnjih mjesec dana mala je mrlja, ali na kraju treba poštovati želju igrača. Bayern je s tih 45 milijuna također napravio dobar posao", kaže Bilić.

Potpisao je na četiri godine. Do svoje 38. Nitko nikad nije skuplje platio nogometaša u tom životnom dobu. No, Xavi je tražio čovjek za danas, ne za sutra. Stiže nakon niza vrhunskih sezona s impresivnim brojkama. Ovog je časa među pet najboljih igrača svijeta i donosi takvu moć Blaugrani da odmah skače među favorite za Ligu prvaka i španjolsko prvenstvo. ž

U minuloj sezoni autor je 50 pogodaka u 47 utakmica, osim 35 u prvenstvu još 13 u Ligi prvaka i dva u Superkupu. U kalendarskoj 2021. godini bio je prvi svjetski golgeter sa 69 pogodaka u 47 nastupa za Bayern. U isto doba Mbappe za PSG i Haaland za Borussiju Dortmund dali su po 43. U tri posljednje prvenstvene sezone imao je više od jednog gola po nastupu. Prvo 2019/20. 55 pogodaka u 47 susreta, a potom 48 u 40. Ukupno je za Bayern od 2014. do 2022. zabio 344 zgoditka u 375 igara, tome je dodao i 72 asistencije. Prethodno je u Borussiji Dortmund dao 103 u 187 ogleda, uz 42 dodavanja za gol.

Xavi je dobio kapitalca, prije toga i skupog Brazilca Raphinhu, Kessiea kao i danskog stopera Christensena. Od njega se sada traže najveći trofeji. Barca od ruba bankrota juriša ka povratku stare slave. Nitko od glavnih igrača nije otišao. Ostao je i Dembele, a De Jonga nisu prodali Manchester Unitedu, ma koliko to Englezi željeli. O njemu će, doduše, još biti govora, međutim ide s Barcom na pripreme u Miami.

Je li se sve okrenulo preko noći?

"Ne vjerujem da će to ići tako preko noći", oprezan je ipak Bilić po pitanju šansi Barce.

image

Katalonci su za Lewandowskog platili 45 milijuna eura plus još 5 u bonusima

RONNY HARTMANN Afp

"Puzzle se teško slažu. Xavija čeka ogroman posao. Napravio je znatan korak, probudio je momčad, ali cilj Barce je da bude ispred Reala. U La Ligi nije bilo najzvučnijih pojačanja, Lewandowski je kvalitetan, ali nije takva zvijezda kao što bi bio Mbappe da je došao u Real. Čeka ih težak i trnovit put. Nisam siguran da će im biti dovoljan Lewandowski da vrate titulu prvaka. On je prije svega aspirin za navijače. Barci će trebati šest mjeseci do godinu dana da napravi pravu rekonstrukciju i da se afirmiraju mladi. Nemojmo zaboraviti konkurente u Španjolskoj, da ne govorimo o Ligi prvaka."

Malo je tko očekivao da će klub koji je u dugovima 1,4 milijarde eura dati preko stotinu milijuna samo na ime odšteta za dvojicu igrača Raphinhu i Lewandowskog. Kako su to izveli?

"Postoji financijski fair-play i siguran sam da je pronađen modus koji je u skladu s propisima. Iako, ta financijska kriza im je i dalje najveći problem, ali pokušavaju izaći iz sjene najvećeg od svih majstora - Messija."

U svakom slučaju transfer poput ovog nogometni svijet ne pamti. Čovjek koji ima 34 godine potpisao je na četiri sezone, dakle do 38. za Barcelonu i to plaćen praktično 50 milijuna eura.

"Ja sam se ostavio nogometa s 34 godine, a on potpisao na četiri godine za Barcu. Trendovi su se promijenili, igrači su postali strojevi i žive za nogomet. I na ljetom odmoru treniraju i paze na prehranu. Usto s 34 godine su zreliji i pametniji. Najbolji primjer je Luka Modrić. Mogu sa sigurnošću reći da je ovom potpisu Lewandowskog i on pridonio. Kad vide kako igra nema razloga da ne kaže - ako može Luka, pa može to i Poljak! Real određuje trendove. Modrić potpisuje ugovore na jednu godinu, ali igrat će koliko on bude htio", zaključio je Mate Bilić.

Linker
10. travanj 2024 19:53