AFP
VELIKI TRANSFER

Tko je novi igrač Reala? Pojačanje od 100 milijuna eura u čijem je meteorskom usponu sudjelovao i Hrvat

Novi igrač kraljevskog kluba je dečko koji je u ponedjeljak igrao na Poljudu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. lipanj 2022. 22:41

Nisu uspjeli dovesti Kyliana Mbappéa, ali im drugi francuski nogometni dragulj nije pobjegao. Real Madrid je službeno objavio da je zgotovljen transfer 22-godišnjeg francuskog veznog igrača Aureliena Tchouaménija, kojeg smo u ponedjeljak gledali u početnoj postavi Tricolora u ogledu s Hrvatskom na Poljudu.

Prvo pojačanje Los Blancosa za novu sezonu bio je njemački stoper Antonio Rüdiger kojem je istekao ugovor s Chelseajem, no za mladog francuskog asa Realov će predsjednik Florentino Perez morati izdvojiti pozamašan iznos. Riječ je o okruglih 100 milijuna eura!

Nije Real jedini tražio talentiranog veznjaka koji je prošao mlade uzraste Bordeauxa, da bi u siječnju 2020. godine stigao u Monaco za 18 milijuna eura. Ranije su se za njega zanimali Chelsea i Manchester United, a nedavno su velik interes pokazali su i Paris Saint-Germain te Liverpool. Ipak, španjolski i europski prvak bio je najbrži i najkonkretniji. Parižani su bili u igri do samoga kraja, no ipak nisu uspjeli, morat će se Nasser Al-Khelaifi zadovoljiti time što je na Parku prinčeva zadržao Mbappéa.

Monaco je opet napravio dobar posao, na veliku scenu lansirao je relativno nepoznatog igrača na kojem će višestruko profitirati. Španjolski mediji dovođenje Tchouaménija smatraju strateškim potezom Reala, jer će veznoj liniji uskoro trebati rekonstrukcija. Naravno, i dalje su tri glavna veznjaka Luka Modrić, Casemiro i Toni Kroos, dok je sad na Bernabeuu kompletiran i trojac njihovih nasljednika. Uz Tchouaménija, to su Eduardo Camavinga i Fede Valverde. Naravno, sva trojica mogu odmah 'isporučivati', neće ih biti potrebno čekati jer su već gotovi igrači. Možda još ne na razini koju traži Real, ali bi u bliskoj budućnosti oni trebali početi s preuzimanjem glavnih uloga.

image
AFP

Velika je to Realova pobjeda nakon 'poraza' u slučaju Mbappé. Ključna je bila igračeva želja da se priključi upravo Realu. Navodno ga je osobno nazvao i trener Carlo Ancelotti... Svojim je predstavama u dresu Monaca iskazao ogroman potencijal. U prošloj sezoni dominirao je protiv vezne linije PSG-a u pobjedi od 3:0, a brzo je stigao i poziv francuskog izbornika Didiera Deschampsa. Njegov je napredak bio prilično brz, pa ga danas mnogi vide i u udarnoj postavi Francuske na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- Aurelien ima kapacitet u agresivnosti i vraćanju posjeda koji je veći od onog kojeg ima Paul Pogba. Dobro je imati ravnotežu, Paul uvijek ima intenciju za odlaskom prema naprijed, pa je njihov tandem bio funkcionalan - kazao je Deschamps nakon što je javnosti predstavio novog igrača.

Bivši hrvatski izbornik Niko Kovač također ima zasluge za Tchouaménijevo igračko napredovanje u redovima kluba iz Kneževine.

- On je igrač koji je ostvario sjajan napredak. Jako sluša sve što mu se kaže, želi učiti i napredovati na svakom treningu. On je jako skromna osoba. Koristi svaku video analizu da nauči još više, da dozna što je bilo dobro, a što nije - govorio je svojedobno Kovač.

Još dok je bio trener Monaca, hrvatski stručnjak Tchouaménija je označio najboljim veznim igračem u francuskom prvenstvu.

- Iako je već postao francuski reprezentativac, mislim da mora ostati takav kakav je, jednostavan, kako se ne bi izgubio, te kako bi napravio i više nego što se od njega traži - objasnio je Kovač.

Tchouaméni je primarno defenzivni vezni, iako može igrati i kao središnji veznjak. Cesc Fabregas je za njega rekao da bi bez problema mogao igrati i na poziciji desetke. Tchouaméni je osobito uspješan u zaustavljanju suparničkih napada. Po utakmici osvaja puno lopti, ima i sve atribute potrebne za 'bok to box' veznjaka, no isto je tako sklon građenju igre sa svoje defenzivne vezne pozicije. Odličan je i u skoku, isto tako i u presingu.

- On je jako, jako mlad, ali nije dječak. Na terenu je pokazao da je muškarac s puno energije. Zadovoljstvo je igrati s njim. Puno donosi momčadi, ima iznimnu tehniku i tjelesne kvalitete. On je sadašnjost i budućnost. komentirao je svog mlađeg kolegu francuski veznjak Paul Pogba.

U prošloj sezoni Tchuameni je za Monaco odigrao 50 utakmica (4230 minuta) u svim natjecanjima te je postigao pet pogodaka i upisao tri asistencije.

Linker
25. travanj 2024 17:09