Robert Lewandowski 

 JOSE BRETON Nurphoto Via Afp
TEŠKA SITUACIJA

Što se događa s Lewandowskim? Ovako nešto ne pamti posljednjih deset sezona, Barcelona ima dva rješenja

Ovakva situacija strana je 35-godišnjaku koji je posljednjih sezona zabijao kao na traci
Piše: SNObjavljeno: 08. studeni 2023. 10:28

Što se događa s Robertom Lewandowskim? Poljski napadač Barcelone nije zapucao prema suparničkom golu u utakmici Lige prvaka protiv Šahtara, a gol nije zabio u posljednjih šest utakmica, što mu se nije dogodilo u posljednjih deset sezona. Najgori ‘sušni period‘ imao je između prosinca 2010. i veljače 2011. godine kada nije zabio u deset uzastopnih utakmica.

Ovakva situacija strana je 35-godišnjaku. Po transferu iz Bayerna u Barcelonu prošle sezone vukao je katalonskog diva do naslova španjolskog prvaka, a sada bilježi najgoru statistiku u posljednjih devet sezona. U 12 ligaških utakmica upisao je 6 golova i 3 asistencije, a za usporedbu, prošle je sezone kao igrač Barcelone upisao 12 golova nakon 12 ligaških utakmica.

image
AXEL HEIMKEN Afp

Sve do ove sezone Poljak je zabio najmanje deset golova u prvih 10 utakmica u posljednje četiri sezone. Primjerice sezone 2021/22 zabio je 13 golova u tom periodu, a sezone 2020/21 14 golova i 5 asistencija.

Prošle sezone Lewandowski se požalio u jednom intervjuu za Eleven Sports: ‘Mi smo Barcelona i od nas se ne očekuje samo pobjeda, već i dobar napadački nogomet. U posljednje vrijeme to baš i nije bio slučaj i mučili smo se s kreiranjem prilika. Vidjeli smo da kada uđu Ferran i Ansu, dvojica ofenzivnih igrača, da stvaramo više prilika. Ponekad ne igramo s dovoljno ofenzivnih igrača, pa nemam podrške i zato tražim najbolja rješenja za momčad.‘

A činjenica je i da Lewandowskom malo ‘zapinje‘ i u dresu poljske reprezentacije za koju je zabio 6 golova u 15 utakmica u posljednje dvije godine.

Suočeni s ovakvom situacijom u Barceloni imaju dva izbora: Prvi je vratiti Lewandowskog u sjajnu napadačku formu i stvoriti mu idealnu postavu i uvjete u kojima se najbolje snalazi, dok je drugi osigurati čim raniji dolazak 18-godišnjeg Brazilca Vitora Roquea kojeg su Athletico Paranaenseu platili 30 milijuna eura. Prvotno je dogovoreno da se Barceloni priključi od sezone 2024/25, ali u slučaju da se problemi s efikasnošću nastave, u klubu bi ga mogli odlučiti priključiti i puno ranije.

Linker
02. svibanj 2024 14:48