Robert Lewandowski

 ETHAN MILLER Afp
STRUČNJAK SVE OBJASNIO

Odakle Barci novac za tolika pojačanja? ‘To je kopernikanski obrat, nešto dosad neviđeno! Sve drži vodu, ali...‘

‘Vrijeme će pokazati je li Laporta učinio pravi potez. Do sad nitko to nije napravio.‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. srpanj 2022. 16:46

Financijska situacija katalonskog sportskog diva, FC Barcelone, mnogim je ekonomistima, ali i ne samo njima, zanimljiva tema za razgovore. Ovog ljeta na Camp Nou već su aterirala brojna poznata i skupocjena imena poput Roberta Lewandowskog, Raphinhe, Francka Kessieja, Andreasa Christensena, Julesa Koundea, a mogli bi stići i još neki. Spominju se Cesar Azpilicueta, Marcos Alonso, kao i najnovije ime, Bernardo Silva za kojeg bi morali Manchester Cityju platiti barem 80 milijuna eura odštete, a igraču ponuditi bogat ugovor.

Kako će Barcelona registrirati sve novopridošle igrače, kako će poravnati financijsku sliku bez nekog većeg izlaznog transfera? Zadržali su francuza Dembelea koji je dobio još bogatiji ugovor, a lista troškova sve je veća. Trebat će zadovoljiti financijska pravila UEFA-e, ali i La Lige koja uvijek budno motri na sve tržišne aktivnosti klubova ljeti i zimi. Prošlog ljeta su tek odlaskom Lea Messija u PSG došli do daha...

Jedan od najeminentnijih stučnjaka za financijsku sliku Barcelone je ekonomist Ivan Cabeza. On je u razgovoru za katalonski list Sport rekao kako je uvjeren da će Barcelona sve srediti do 31. kolovoza, kada prestaje ovoljetni prijelazni rok. Svi će dovedeni igrači biti registrirani.

image
ETHAN MILLER Afp

- Barcelona je još uvijek u normalnoj situaciji. I dalje nisu ovisni o svakom potrošenom euru, ne moraju ga vratiti s trostruko većom prodajom. Klub je prodao određene vrijednosne papire na tržištu i za njih dobio određeni novac. Dakle, prodano je 25 posto TV-prava na utakmice La Lige za sljedećih 25 godina američkom investicijskom fondu Sixth Street u zamjenu za 519 milijuna eura. A na tržištu je potrošeno 153 milijuna eura za odštete pojačanjima, bez bonusa. Priča zasad drži vodu - kaže Cabeza.

No, Barca je, veli Cabeza, od tih prodaja papira zaradila još više.

- Barcin kapital na računovodstvenim se poljima sada popeo na 667 milijuna eura. Razlika je zbog toga što su vratili dio kredita američkoj banci Goldman Sachs i tako poboljšali financijsku krvnu sliku. Na kraju sezone 20/21 bili su u minusu od 451 milijuna eura. Sada to nije tako. Iskreno, ne bi me čudilo da su već sav novac dobiven od Sixth Streeta stavili na tržište za njime raspolagati. Sve im to omogućuje da dovode svjetska pojačanja o kojima do prije par mjeseci nisu mogli ni sanjati.

Barcelona ide dalje s prodajom svoje unutarnje vrijednosti. Najavljeno je da će se prodati 49 posto Barca Studiosa, klupske audiovizualne produkcijske kuće. Također, najavljene su prodaje još nekih igrača koji su poprilično velik trošak, poput Frenkieja De Jonga ili Memphisa Depaya. Ali, Cabeza kaže da će moči registrirati sva pojačanja i ako se to ne dogodi do kraja ljeta.

- Oni su svoj kapital ostvarili prodajom vrijenosnih papira na tržištu. Ako to i nije dovoljno da bi slika bila poravnata, vrlo su blizu tome. To što su napravili na tržištu predstavlja doslovce kopernikanski obrat, jer to još nitko nije napravio, barem ne u takvim gabaritima. No, vrijeme će pokazati jesu li Joan Laporta i društvo napravili dobru stvar za dugi rok. Zasad to još ne možemo znati.

Zanimljivo je i sljedeće:

- Ne, Barceloni u sljedećem razdoblju s takvim gardom na tržištu uopće neće biti toliko važno da osvaja trofeje. Više joj mora biti stalo do brenda, do imena i ugleda kluba u širem smislu, jer to je ono što je i dalo toliku vrijednost njenim akvizicijama na tržištu. Barca će na koncu također morati postati samoodrživ klub, s većim prihodima od rashoda na kraju godine. Ako proda sve papire, TV-prava i povezane tvrtke, a izgubi na vrijednosti, neće biti dobro... - zaključuje Cabeza.

Linker
25. travanj 2024 16:24