TIZIANA FABI Afp
SPEKTAKL I U MANCHESTERU

Čeka nas ludi vikend! Lewandowski protiv Haalanda, Modrić i društvo u ratničkom derbiju love prvo mjesto

Derbiji koji će odlučiti prvenstva? U subotu i nedjelju na rasporedu su sudari vrhunskih momčadi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. ožujak 2021. 08:50

Ovog vikenda čekaju nas tri velika derbija u jakim europskim nogometnim ligama. U njemačkom prvenstvu Bayern dočekuje Borussiju Dortmund, engleski derbi u Manchesteru igraju gradski rivali City i United, dok u španjolskoj La Ligi vodeći Atletico igra s Realom u madridskom gradskom derbiju.

Prva poslastica na rasporedu je danas u Münchenu, vodeći Bayern je favorit protiv Borussije koja zaostaje čak 13 bodova. Bavarci su dobili posljednje četiri prvenstvene utakmice protiv rivala iz Dortmunda, a ako danas upišu i petu izjednačit će rekordni niz od pet uzastopnih trijumfa kojeg su protiv istog suparnika ostvarili između 1968. i 1970. godine.

Na domaćem terenu Bayern je dominantan u posljednje vrijeme, protiv kluba iz Dortmunda upisao je šest pobjeda u šest ogleda na Allianz Areni s ukupnom razlikom pogodaka od 26:3. U posljednjih pet utakmica Bayern je zabijao najmanje četiri gola.
- Utakmice protiv Dortmunda su uvijek posebne. Otkako sam u klubu, oni su nam najveći rivali. Derbiji su obično bili veoma čvrsti, osobito u Dortmundu. Kod kuće smo često pobjeđivali, to je naš cilj i ovaj put. Međutim, znamo koliko je kvalitetna Borussia, i zato je to posebna utakmica, i za igrače i za navijače – rekao je Bayernov veznjak Joshua Kimmich.

Često je kroz povijest Borussia Bayernu bila najveći i najopasniji rival, ali trenutačno stvari ne stoje tako. Naime, ne samo da su daleko od utrke za naslov, već gostima iz Dortmunda 'visi' i plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Eventualni izostanak iz elitnog natjecanja ostavio bi značajne posljedice na Borussiju, prije svega u financijskom smislu...
- Ako izgubimo prihod od Lige prvaka, nećemo si moći priuštiti momčad ovakve veličine i kvalitete. Tada moraš uzeti crvenu olovku i raditi rezove – rekao je još u siječnju direktor Borussije Hans-Joachim Watzke.

Bit će to i dvoboj super-strijelaca. Domaći napad predvodi najbolji igrač svijeta Robert Lewandowski, koji je ove sezone ukupno zabio 34 gola u 32 nastupa, od toga 28 u 22 prvenstvene utakmice. S druge strane bit će Erling Haaland, sjajni 20-godišnji norveški napadač koji je od početka prošle sezone zabio 71 gol u 67 nastupa za Borussiju. Ove sezone u Bundesligi je zabio 17 golova u 18 utakmica, ukupno 27 u isto toliko nastupa. Od početka 2021. godine Lewandowski je bio izravno uključen u 13 prvenstvenih pogodaka (11 zabio, dvaput asistirao), a drugi na tom popisu je Borussijin Jadon Sancho sa šest golova i isto toliko asistencija.

Nedjelja donosi veliki madridski derbi koji ovaj put ima posebnu težinu jer Atletico predvodi ljestvicu La Lige s pet bodova više i utakmicom manje u odnosu na Barcelonu i Real. Jasno je da bi kraljevski klub napravio ogromnu stvar pobjedom na Wandi Metropolitano, dok Diego Simeone vjerojatno ne bi imao ništa protiv remija s obzirom na to da Atletico prvenstvenu pobjedu nad Realom čeka od 19. studenoga 2016. godine, kad je na Bernabeuu slavio s 0:3.

Za razliku od Atletica koji je u posljednje vrijeme malo pao u formi, Real se uspio podići, a na prvenstvenim gostovanjima je bez poraza u posljednjih osam nastupa, od toga je pet puta slavio i triput remizirao. Dobre vijesti za Zinedinea Zidanea vezane su uz oporavak prvog napadača Karima Benzeme, koji je ove sezone najbolji strijelac momčadi sa 17 golova, od čega ih je 12 bilo u prvenstvu.

Benzema je ozlijeđen od sredine veljače te je propustio tri utakmice. Izvan stroja su i dalje Hazard, Ramos, Carvajal i Mariano, očekuje se da će u udarnom sastavu biti kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić. Atleticu nedostaju Gimenez i Trippier, a među kandidatima za nastup je Šime Vrsaljko.

I na kraju veliki dvoboj s Otoka, bitka za Manchester. Guardiolin City ima velikih 14 bodova prednosti u odnosu na United, šampanjac je već odavno na hlađenju kako bi se proslavio povratak titule na Etihad, no jasno je da opuštanja za Građane neće biti, njihov trener želi dobiti i 22. utakmicu u nizu.
- To je derbi, znamo da ova utakmica puno znači navijačima. Bit će to teška i zahtjevna utakmica, ali bilo bi dobro ostvariti novu pobjedu – poručio je Cityjev krilni napadač Riyad Mahrez.

Kako je David de Gea dobio slobodne dane zbog rođenja prvog djeteta, Unitedova vrata čuvat će Dean Henderson. Lindelöf bi se trebao oporaviti za derbi, Martial je upitan, Pogba i dalje ozlijeđen.
- Do kraja je još 11 utakmica. Uvijek sam govorio da treba pričekati ožujak i travanj pa onda pričati o utrci za naslov. Ne brinem o drugima, mogu kontrolirati samo ono što se događa u Unitedu. Napredovali smo u odnosu na prošlu sezonu, a oni su u ovom trenutku jedini ispred nas – rekao je Ole Gunnar Solskjaer, menadžer Crvenih vragova.

Kada igraju?

BAYERN
BORUSSIA D.
(subota, 18.30)
- bavarski velikan puno je uspješniji u posljednje vrijeme u dvobojima s velikim rivalom iz Dortmunda, naime, Bayern je upisao četiri uzastopne pobjede, tri u njemačkom prvenstvu i jednu u Superkupu

ATLETICO M.
REAL MADRID
(nedjelja, 16.15)
- Real je u posljednjem razdoblju dosta uspješniji od Atletica u službenim natjecateljskim utakmicama, u šest posljednjih susreta Simeoneova momčad ne zna za pobjedu (4 poraza, 2 remija)

MAN. CITY
MAN. UNITED
(nedjelja, 17.30)
- u dvobojima klubova iz Manchestera nema dominantne momčadi u posljednjem razdoblju, malo pobjeđuju Građani, malo Crveni vragovi, a zanimljivo, od posljednjih 11 utakmica samo je jedna završila remijem

Linker
27. travanj 2024 13:21