Mark Viduka imao je nevjerojatan spoj snage i suptilnosti

 PAUL BARKER Afp
OSTAVIO DUBOK TRAG U ENGLESKOJ

VIDEO: Navijači se sjetili genija hrvatskih korijena koji je imao nevjerojatan spoj snage i suptilnosti

Fanovi Leeds Uniteda se i danas s radošću sjećaju legendarnog Marka Viduke
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 05. prosinac 2021. 11:51

Marko Viduka bio je veliki igrač. Iznimno jak, a opet nevjerojatno suptilan s loptom u nogama. Igrao Engleskoj, Škotskoj ili Hrvatskoj, legendarni australski napadač hrvatskih korijena oduševljavao je sve. Danas su ga se navijači Leeds Uniteda prisjetili, odnosno prisjetili su se njegove igre protiv Lazija u skupini Lige prvaka. Utakmica je odigrana 7. prosinca 2000., a u njoj je Viduka pokazao i moć i sjajno razumijevanje igre, mekoću kakvu igrači takve tjelesne građe rijetko imaju.

Ekipa Lazija bila je iznimno jaka, predvodili su je Alessandro Nesta, Juan Sebastian Veron, Pavel Nedved i Hernan Crespo. Momčad Svena-Gorana Erikssona zabila je devet golova u svoje tri utakmice na Olimpicu te je očekivala da će na sličan način pobijediti i Leeds.

Englezi su u utakmicu ušli fizički jako žestoko, a Viduka je prednjačio, pa je već u 3. minuti utakmice dobio žuti karton zbog lakta u glavi Neste. Englezi se prisjećaju da su okršaji s Vidukom izgledali kao da prođete 10 rundi borbe s grizlijem na nogometnom igralištu. Takav je bio Mark Viduka. No, ono što je uslijedilo bila je prava harmonija. U 80. minuti utakmice, kod rezultata 0:0, Viduka je, premda okružen brojnim igračima Lazija, leđima primio loptu na visini kaznenog prostora, a onda je na fantastičan način petom gurnuo za Alana Smitha, koji je izbio sam pred golmana te postigao pobjednički pogodak. Englezi su tu petu bezbroj puta opjevali. I to je bio Mark Viduka.

Viduka međutim tu nije stao, barem ne kad je Lazio u pitanju. U domaćem susretu protiv Rimljana, Viduka je zabio sjajan gol glavom, premda mu je na leđima visio snažni Siniša Mihajlović. I to je bio Mark Viduka, igrač koji je duele dobivao kao da suparnika nema.

Zato je Mark Viduka simbol najsvjetlijih trenutaka Leedsa u 21. stoljeću. Kao što je i njegov odlazak iz kluba u ljeto 2004., samo dva mjeseca nakon što je protiv Boltona zabio i dobio crveni karton u utakmici koja je manje-više zapečatila ispadanje Leedsa u Championship, simbolizirao i koliko su duboko uspjeli potonuti.

No, kako su stvari s godinama postajale još gore, obožavatelji Leedsa su i dalje zadržati sjećanja na Marka Viduku, genija koji je upario sirovu snagu s nevjerojatnim osjećajem za igru i briljantnim potezima. U utakmici protiv Lazija u Rimu sve što je krasilo njegovu igru i karakter stalo je unutar 90 minuta.

Viduka je za Leeds odigrao 165 utakmica, zabio je 71 gol. Čaroliju Marka Viduke možete vidjeti OVDJE.

Linker
25. travanj 2024 08:07