ADRIAN DENNIS Afp
DERBI U LONDONU

VIDEO: Arsenal slomio moćni Pepov stroj, džoker s klupe golčinom izazvao erupciju na Emiratesu

Joško Gvardiol odigrao je čitavu utakmicu, a Kovačić je u 68. minuti završio na klupi
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 08. listopad 2023. 19:24

ARSENAL - MANCHESTER CITY 1:0 (Martinelli 86.)

ARSENAL: Raya - Saliba, White, Gabriel, Zinchenko (od 75. Tomiyasu) - Odegaard, Jorginho? (od 75. Partey), Rice - Jesus?, Nketiah (od 75. Havertz), Trossard (od 46. Martinelli⚽).

MAN CITY: Ederson? - Walker, Dias, Ake, Gvardiol - Kovačić? (od 68. Nunes), Lewis (Od 68. Stones), Alvarez (od 68. Doku) - Bernardo?, Haaland, Foden.

NESMOTRENI POTEZ VRATARA ARSENALA POGLEDAJTE OVDJE

POGODAK MARTINELLIJA POGLEDAJTE OVDJE


U derbiju 8. kola engleske Premier lige Arsenal je u nedjelju na svom Emiratesu svladao Manchester City 1:0, te tako zajedno s Tottenhamom na reprezentativnu pauzu otišao na vrhu tablice. Arsenal je prvi put od prosinca 2015. godine uspio srušiti Građane u prvenstvu, a Manchester City je, s druge strane, doživio drugi uzastopni ligaški poraz, nakon čega će se sigurno početi postavljati neka neugodna pitanja oko Guardioline momčadi.

Nevolje za Arsenal započele su i prije početka derbija s obzirom na to da su domaćini morali nastupiti bez najboljeg igrača, jer se Bukayo Saka nije uspio oporaviti od ozljede zadobivene u utakmici protiv Lensa u Ligi prvaka. Saka je nakon dvije i pol godine izostao s utakmice Arsenala u elitnom razredu engleskog nogometa.

image
ADRIAN DENNIS Afp

S druge strane, branitelj naslova nije mogao računati na ozlijeđenog De Bruynea i suspendiranog Rodrija, dok su Mateo Kovačić i Joško Gvardiol startali od prve minute za Manchester City, Kovačić, naravno, u veznom redu, a Gvardiol na poziciji lijevog braniča.

I baš je Gvardiol mogao poentirati nakon samo šest minuta igre, ali je njegov opasan udarac na gol liniji zaustavio Rice. Menadžer Arsenala Mikel Arteta zaključio je da Aaron Ramsdale nije dovoljno kvalitetan vratar za šampionske ambicije Arsenala, pa je na Emirates doveden dosadašnji vratar Brentforda David Raya. O spomenutoj odluci Artete itekako bi se dalo raspravljati, a Raya je mogao biti koban za ambicije Topnika u 19. minuti kada je njegovo oklijevanje i nonšalanciju umalo iskoristio Alvarez.

image
IAN KINGTON Afp

No, kako je Alvarez poštedio Arsenal, tako i Nketiah nije uspio poentirati nakon loše intervencije Rubena Diasa. Kovačić je u 29. minuti zaradio žuti karton poslije grubog starta na Odegaardu, a hrvatski reprezentativac može biti sretan što je nakon pregleda VAR-a ostao na travnjaku.

Potom je Kovačić napravio prekršaj i na Riceu, za mnoge suce bio bi to drugi žuti karton i isključenje, ali ne i za Michaela Olivera, koji je smatrao da se ne radi o prekršaju za žuti karton, uz velike prosvjede menadžera Arsenala Mikela Artete.

image
ADRIAN DENNIS Afp

U nastavku je Gabriel Jesus mogao zapapriti svojoj bivšoj momčadi, dok je Kovačića u 68. minuti zamijenio Nunes. Arsenal je konačno dočekao pobjedu nad velikim suparnikom golom Martinellija tri minute prije kraja uz pomoć Akea, koji promijenio smjer lopte nakon Brazilčeva udarca.

- Ovo je sigurno velika pobjeda za nas. Svi znaju kako je teško pobijediti Manchester City, a nama je to uspjelo - rekao je Gabriel Jesus, dok je Josep Guardiola kazao:

- Bila je to vrlo neizvjesna utakmica, koju je odlučio jedan gol. Čestitke Arsenalu, a sada se samo nadam da će se s reprezentativne pauze svi moji igrači vratiti zdravi.

image
ADRIAN DENNIS Afp

U preostala tri jučerašnja susreta nije bilo pobjednika. Mohamed Salah dva puta je poentirao na gostovanju kod Brightona, ali to nije bilo dovoljno Liverpoolu da se na engleskoj obali osladi s tri boda na svom kontu. U konačnici je odličan dvoboj okončan je podjelom bodova 2:2, dok je Brightonu bod osigurao pogotkom Dunk.

- Bili smo bolja momčad u većem dijelu utakmice, ali smo u pet minuta sve upropastili. Salah je prekvalitetan igrač da to ne bi iskoristio, ali na kraju smo potpuno zasluženo osvojili taj jedan bod - istaknuo je strijelac za momčad Brightona Dunk.

Istim rezultatom okončan je sraz između West Hama i Newcastlea. Kudus je u samoj završnici bio junak za londonski sastav, koji je zasluženo osvojio bod nakon što je dva puta za goste poentirao Isak. Newcastle je briljirao u Ligi prvaka, ali West Ham ipak nije PSG. U susjedskom okršaju Wolverhampton i Aston Villa igrali su 1:1, a nakon pobjede nad Manchester Cityjem Vukovi su ostvarili još jedan solidan rezultat uz tri utakmice bez poraza.

Arsenal je pobjedom nad Manchester Cityjem zaradio drugo mjesto ljestvice. Topnici broje 20 bodova, koliko i gradski rivali Tottenham na vrhu Premier lige, dok su Građani na trećem mjestu s dva boda manje.

KRAJ UTAKMICE

90. ?

Igrat će se još najmanje četiri minute.

86.

GOOOOOOOOOOL! Martinelli zabija za 1:0 Arsenala i erupciju na Emiratesu! Brazilac je silovito potegnuo s ruba kaznenog prostora, bila je to fantastična putanja, a Ake je glavom preusmjerio udarac i prevario vratara Rayu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

85. Prizvali smo Jesusa posljednjim komentarom, ponovno je ušao u 16-erac i pao između Diasa i Akea, zasad nema kaznenog udarca.

84. Ovim tempom, ne moramo se nadati pobjedniku. Ekipe odbijaju ući u rizik, svjesne kakva gromovita kontra slijedi u slučaju najmanje pogreške...

image
IAN KINGTON Afp

75.

Tri izmjene kod Artete: Partey, Havertz i Tomiyasu su na travnjaku, na klupu će Jorginho, Nketiah i Zinčenko.

68.

Trostruka izmjena Guardiole: Kovačić prepušta mjesto Nunesu, a umjesto Lewisa zaigrat će Stones. U igru će i Doku na mjesto Alvareza.

Očekivali smo mnogo vatreniju utakmicu na temelju prikazanog u prvom dijelu... Akcije završavaju izvan opasne zone, Arsenal tu i tamo uspije zakuhati nešto pred Edersonom, ali daleko je to od situacija koje bi mogle prelomiti ogled.

image
ADRIAN DENNIS Afp

62. Jesus je napravio pomutnju nakon ubačaja s lijeve strane, iskosa se ušuljao pred peterac, da bi ipak neuspješno tražio nekoga u sredini. Bit će korner za Topnike koji ostavljaju bolji dojam u drugoj dionici.

55. Nketiah se našao u 16-ercu s loptom, djelovalo je opasno samo na trenutak, a onda ga je Gvardiol pritisnuo i natjerao na pogrešno dodavanje prema Fodenu.

50. Odegaard je silovito potegnuo s ruba 16-erca nakon "flipera" pred Edersonom, ali leti lopta pored gola. Arsenal je življe startao u drugom poluvremenu, a Martinelli već sad pokazuje da Arteta nije pogriješio njegovim uvođenjem.

47. Martinelli je ubacio s lijeve strane, Jesus je vrebao na skoku, ali bila je to previsoka lopta.

46.

Počinje drugo poluvrijeme, Arteta je izvadio Trossarda, a uveo Martinellija.

Haaland se u prvom poluvremenu jedva sastao s loptom.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Kraj 1. poluvremena! Nema pogodaka, ali na Emiratesu gledamo jedan vrlo dobar dvoboj. Mogao je Mateo Kovačić već dobiti i crveni karton, VAR je dugo promatrao jedan njegov start, no srećom, bilo je to samo za žuti karton.

38. Pucao je dva puta Zinchenko, ali oba puta u blok.

Situacija prekršaja Matea Kovačića

image
ADRIAN DENNIS Afp

31. Odegaard je dobro, sada je i opasno ubacio iz slobodnog udaca, ali hvata Ederson.

28. ?

Mateo Kovačić zaradio je žuti karton zbog žestokog starta na Odegaardu! VAR pregledava situaciju, možda će biti i isključenej! Zaista je Kovačić prejako startao s leđa, Odegaardov desni zglob ne izgleda najbolje, a kapetan Arsenala previja se na travnjaku. Konačno, odluka ostaje ista, nema isključenja za Kovačića!

26. Nketiah je maestralno potegnuo iskosa s 10-ak metara, gađao je suprotni kut, ali pogodio pored vratnice.

23. ?

Bernardo Silva zaradio je opomenu zbog prekršaja na Nketiahu.

21. Walker je poslao sjajnu dijagonalu na Fodena, koji je ipak ostao za korak prekratak.

Phil Foden opet je dobio prednost pored oporavljenog Jacka Grealisha.

image
ADRIAN DENNIS Afp

17. Nevjerojatna greška Raye! Vratar Arsenala preopušteno je primio loptu, nije ni primijetio da Alvarez u sprintu trči prema njemu. Argentinac je u konačnici odbio njegovo ispucavanje, ali malo pored gola. Ostaje 0:0, jedino što smo dobili je podsjetnik na Benzemu i Kariusa u Ligi prvaka.

15. Ako se po jutru dan poznaje, Gvardiolu slijedi fantastična izvedba. Novo presjecanje u prvoj trećini zaustavilo je napad Topnika.

11. ?

Jorginho je požutio zbog prekršaja na Fodenu na sredini terena.

Udarac Nathana Akea djelovao je kao najbolja šansa u dosadašnjem dijelu susreta.

image
ADRIAN DENNIS Afp

8. Još jedna odlična reakcija Gvardiola! Jesus je imao dosta prostora na desnoj strani i ušao u kazneni prostor, Gvardiol ga je uspio ispratiti i blokirati ubačaj, bit će korner za Topnike.

4. Kakva šansa za City i kakav promašaj! Gvardiol je zapucao ljevicom u bliži kut, brani to Raya, a zatim se lopta odbija do Jesusa. Brazilac je loše ispucao, Građani su vratili loptu u "vatru", gdje se najbolje snašao Ake, no ljevicom je pogodio pored gola.

2. Odmah smo vidjeli pas Kovačić - Gvardol. Veznjak je oduzeo loptu na sredini terena i vratio Gvardiolu, koji mijenja stranu. City mirno kontrolira loptu na svojoj polovici.

1. Počinje susret na Emiratesu! City je prvi s loptom.

Ispred Emiratesa uoči utakmice:

image
ADRIAN DENNIS Afp

Ubojica dječjeg lica danas se nada prekidu posta od tri utakmice bez pogotka.

image
IAN KINGTON Afp

Mateo Kovačić dosad je 11 puta nastupio protiv Arsenala. Broji četiri pobjede, jedan remi i šest poraza. Hoće li danas popraviti statistiku?

image
STEFANOS KYRIAZIS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Stefanos Kyriazis/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Bukayo Saka nije u startnoj postavi Arsenala, veznjak zbog ozljede neće nastupiti u derbiju. Veliki je to problem za Artetu, a pokušat će ga riješiti s Jesusom na desnom krilu. Tako sugerira osnovni nacrt, iako bi Jesus i Trossard mogli često mijenjati pozicije.

image
SAMEER AL-DOUMY Afp

Sastav Manchester Cityja:

Sastav Arsenala:

17:30 Pep Guardiola odlučio je hrvatski dvojac postaviti od prve minute! Gvardiol i Kovačić startaju u velikom derbiju na Emiratesu. Mladi Rico Lewis dobio je priliku u izostanku Kevina de Bruynea i Rodrija. Kod Arsenala nema većih iznenađenja, Mikel Arteta eventualno je dvoumio između Havertza i Martinellija te dvojca Trossard-Nketiah. Izabrao je potonju opciju.

Linker
03. svibanj 2024 20:34