Fabio Carvalho je dres Fulhama zamijenio onim Liverpoola

 JONATHAN BRADY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Jonathan Brady/Pa Images/Profimedia
ČUDO OD DJETETA

Tko je Liverpoolov wunderkind? Igrao je u klubu iz 9. lige, gigant je po njega slao helikopter, on ih odbio!

Odmah po završetku aktualne sezone na Anfieldu su predstavili prvo pojačanje za sljedeću.
Piše: SNObjavljeno: 04. lipanj 2022. 16:34

Liverpool je ove sezone ostao bez onih najvećih uspjeha - Lige prvaka i prvenstva Engleske, ali daleko od toga da je sezona na Anfieldu bila neuspješna. Dapače, drugo mjesto u Premiershipu nakon Manchester Cityja, finale Lige prvaka i poraz od Reala te dva osvojena engleska kupa, FA Kup i Liga kup, mogu se smatrati velikim uspjehom.

To je u završnom obraćanju medijima na Anfieldu istaknuo i Jurgen Klopp, ali i najavio kako će Redsi sljedeće sezone juriti po još bolje rezultate. A da u Liverpoolu ozbiljno misle pokazao je i angažman Fabia Carvalha. Ovaj 19-godišnji ofenzivni veznjak je povezivan s Liverpoolom još u zimskom prijelaznom roku, ali tada do transfera nije došlo. Sada je i to obavljeno pa je praktično dan nakon završetka sezone Liverpool objavio da je Carvalho njihov novi član.

A karijera ovog 19-godišnjeg Portugalca je i više nego zanimljiva. Kao malo dijete je počeo trenirati u Benfici, a onda se, kada je Fabio imao 9 godina, obitelj odlučila na preseljenje u London. Tamo je dječak prolazio pored nogometnog igrališta Balham Blazersa, kluba koji igra u devetom rangu engleskog nogometa i pitao 'Mogu li igrati'.

"Došao je iznenada i želio igrati. Objasnio sam mu kako ne možemo uzimati igrače s ulice, da treba proći neku probu te sam mu poslao snažnu loptu prema njegovoj glavi. On ju je savršeno umirio prsima, s njom žonglirao nekih 67 puta te mi je vratio točno na nogu", ispričao je za engleski Sportsmail tadašnji trener Balham Blazersa Ollie Kanner.

"Ostali smo u šoku. Trebalo nam je 30 sekundi da vidimo da je on uistinu poseban."

Carvalho se priključio klubu, počeo igrati za mlađe selekcije, a glas o njemu se počeo širiti. Nakon što je bio najbolji igrač na jednom turniru, dobio je ponude od Fulhama, Arsenala, Chelseaja i Manchester Uniteda. Predstavnici Uniteda čak su po njega došli helikopterom, ali ponude uglavnom nisu bile takve da bi oduševile Carvalhove roditelje. Fulham je bio najkonkretniji, uz nogometni napredak je nudio i školsko usavršavanje što je bilo važno za obitelj Carvalho pa je Fabio prešao na Craven Cottage.

Paralelno s prelaskom u Fulham dobio je i poziv za nastupanje za U15 englesku selekciju što je prihvatio, a kasnije je nastupao i za U16. U17 i U18 uzraste 'Gordog albiona'. No, ove godine je ipak promijenio nogometno državljanstvo te u ožujku zaigrao za U21 reprezentaciju Portugala. Briljirao je u Championshipu gdje je u 36 nastupa imao 10 golova i 8 asistencija, a sada ga čeka ona najveća scena - Anfield...

Linker
13. svibanj 2024 18:42