Roman Abramovič

 GRIGORIY SISOEV Sputnik Via Afp
‘PRLJAVI‘ NOGOMET

Skandalozne optužbe: Milijuni iz nogometnog giganta ‘cure‘ već godinama, klubu prijete teške sankcije!?

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je rezultate istrage "Cyprus Confidential"
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. studeni 2023. 05:52

U nedjelju su engleski mediji epitetima garnirali nogometni spektakl na Stamford Bridgeu, susret Premierlige između Chelseaja i Manchester Cityja (4-4). Posebice je komplimentima začinjena igra domaće momčadi, uz konstataciju da se sastav Mauricija Pochettina napokon diže formom.

No, samo nekoliko dana kasnije isti mediji spominju Chelsea u krajnje negativnom kontekstu, u središtu afere, koja bi mogla imati za posljedicu oduzimanje (teško stečenih) bodova londonskom klubu.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je rezultate istrage "Cyprus Confidential", prema kojoj je bivši vlasnik Chelseaja Roman Abramovič osobno plaćao na desetke milijuna eura posrednicima i agentima preko offshore kompanija. Proučavajući dokumente ciparskih tvrtki za financijske usluge novinari su "iskopali" da je Abramovič od 2003. do 2022. tajnim i ilegalnim isplatama ignorirao financijski fair-play.

image

Roman Abramovič

BEN STANSALL/AFP/PROFIMEDIA Ben Stansall/afp/profimedia

Isplate su vezane uz transfere Eto‘oa, Hazarda, Williana, Contea... Konkretno, prema istrazi "Cyprus Confidential" Abramovič je 2017. preko offshore tvrtke isplatio deset milijuna funti (11,2 milijuna eura) talijanskom agentu Federicu Pastorellu. Radi se o tzv."skrivenoj proviziji" za obnovu ugovora tadašnjeg menadžera Chelseja, Antonija Contea. Talijanskog je trenera zastupao zemljak Pastorello.

Slučaj ‘Hazard‘

Među inkriminiranim radnjama spominje se i transfer Edena Hazarda. Njegov je agent John Bico Penaque 2013. dobio 6,5 milijuna eura, nekoliko mjeseci nakon realizacije transfera. Službeno obrazloženje za navedenu isplatu bila je "konzumirana usluga povezana s istraživanjem i savjetovanjem u području sporta".

Otkrića vezana uz "Cyprus Confidential" vjerojatno će intenzivirati druge krakove istrage u traženju odgovora na pitanja – kako je u 19 godina vladavine na Stamford Bridgeu Abramovič financirao epohu najvećih uspjeha Chelseaja? Engleski nogometni savez (FA) i Premierliga također istražuju potencijalna kršenja financijskih pravila od strane londonskog kluba.

Zanimljivo, UEFA je u srpnju kaznila Chelsea s 9,6 milijuna eura u sklopu nagodbe s klubom, a nakon utvrđenih činjenica da su sa Stamford Bridgea latentno izigravali fair-play dostavljajući nepotpuna financijska izvješća u razdoblju između 2012. i 2019. A prijavu protiv Chelseaja podnio je – Chelsea!? Nepravilnosti u poslovanju uočio je novi vlasnik kluba, konzorcij predvođen američkim investitorom Toddom Boehlyjem, te investicijskom tvrtkom Clearlake Capital.

Budući da je istraga protiv Chelseaja u tijeku, predstavnici FA-a i Premierlige nisu željeli komentirati slučaj. No, učinio je to londonski klub:"Ove tvrdnje datiraju prije promjene vlasništva. Temelje se na dokumentima, koje klub nije pokazao i ne odnose se niti na jednu osobu, koja trenutačno radi u klubu. Sadašnji su vlasnici tijekom kupnje kluba postali svjesni potencijalno nepotpunih financijskih izvješća, vezanih uz povijesne transakcije nekadašnjeg vlasnika kluba. Odmah po završetku kupnje i promjene strukture vlasništva, klub je proaktivno sam prijavio potencijalne propuste svim mjerodavnim nogometnim regulatorima. U skladu s temeljnim načelima usklađenosti i transparentnosti, klub je proaktivno pomogao u svim dosadašnjim istragama i nastaviti će to činiti", stoji u klupskom priopćenju.

‘Zamračili‘ desetke milijuna eura?

U istragu "Cyprus Confidential" uključio se i BBC. U svojim vijestima British Broadcasting Corporation je izvjestio kako su otkriveni novi dokazi, koji bivšeg vlasnika Chelseaja povezuju s još jednim tajnim ugovorom vrijednim 26 milijuna funti (iz 2010.). Također, BBC tvrdi kako se u dokumentima, koji su "procurili" s Cipra, može slijediti trag novca, prema kojemu se Abramovič povezuje s dvojicom ruskih oligarha, poznatih po nadimku – "novčanici" Vladimira Putina.

Abramovič je već ranije negirao financijsku povezanost s ruskim predsjednikom, ali na upite BBC-a o očitovanju na najnoviju aferu, nekadašnji vlasnik Chelseaja nije odgovorio. Ruski je milijarder londonski klub kupio 2003. i tijekom 19 godina uložio preko milijun funti u prosperitet Chelseaja. Pritom je osvojio pet naslova Premierlige i dvaput postao europskim prvakom. No, zbog britanskih sankcija Rusiji (2022.) bio je primoran prodati svoj vlasnički udio u Chelseaju.

Prema pravilima FA i Premierlige, koja se tiču iskrenosti klupskih računa i deklariranja provizija trećim osobama, ukoliko se dokaže da je klub zaobišao pravila profitabilnosti i održivosti, Chelseaju prijete sankcije u vidu financijske kazne ili oduzimanja prvenstvenih bodova – stoji u članku, koji tretira financijski fair-play.

Linker
11. travanj 2024 17:50