GLYN KIRK Afp
NOVO-STARO LICE

Povratak Lamparda u Chelsea: Legenda neće dugo trajati, što znači da je ime sljedećeg trenera već otkriveno?

Nije se dokazao u prvom mandatu, a onda je jedva ostao u ligi s klubom iz Liverpoola
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 05. travanj 2023. 22:39

Ako je za vjerovati engleskim medijima - a apsolutno svi pišu isto - Frank Lampard novi je trener Chelseaja, čeka se samo službena potvrda. Iako se radi o pravcatoj legendi kluba, ta se informacija sigurno ne bi pretjerano svidjela navijačima Bluesa jer na tržištu su mnogo primamljivija trenerska imena, ali doći će red i na njih.

Pomiješani dojmovi

Lampard će voditi momčad koju je u igračkoj karijeri predstavljao 13 godina, no samo do završetka ove sezone. I pomalo je neshvatljivo zašto, jer u Premier ligi nikada se nije dokazao u ulozi menadžera, ali izgleda da su se Todd Boehly i ostatak uprave vodili mišljenjem koje je maločas iznio i Jamie Redknapp, umirovljeni premierligaš (Liverpool, Tottenham, Southampton...) i engleski reprezentativac:

- Nitko ne poznaje Chelsea bolje od Franka Lamparda - rekao je za Sky Sports u jeku rasprave o novom trenerskom imenu na Stamford Bridgeu.

image
PAUL TERRY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Paul Terry/zuma Press/profimedia

No postoji i druga strana, mnogi su uvjereni da nema smisla angažirati čovjeka koji se već jednom nije proslavio. Pod grbom Chelseaja čuveni veznjak odigrao je 648 utakmica i postigao 211 golova uz 145 asistencija, između ostalog i osvojio Ligu prvaka, Europsku ligu te tri Premier lige. Ali u trenerskoj ulozi - nikada se nije dokazao.

Lampard je postao menadžer Chelseaja uoči sezone 2019./2020. umjesto Maurizija Sarrija. Bio mu je to prvi klub Lige petice u menadžerskim vodama, a na veliku kušnju stigao je iz Derby Countyja, s kojim je zamalo izborio plasman iz Championshipa u Premier ligu.

Nije spreman

Ipak, u godinu i pol mandata Lampard je pokazao da nije spreman na najteže izazove. U 57 ligaških utakmica s Bluesima upisao je 28 pobjeda, 11 remija i 18 poraza. Dakle, u prosjeku je pobjeđivao tek svaku drugu utakmicu, što nisu rezultati koji zadovoljavaju okupljenike Stamford Bridgea.

image

Bruno Saltor, privremeni trener Chelseaja

GLYN KIRK Afp

Kasnije, odnosno prošle sezone, Lampard je jedva izborio ostanak u ligi s Evertonom, iako je pod sobom imao momčad znatno skuplju i vrjedniju od većine premierligaških klubova iz donjeg doma. Klub iz Liverpoola riješio ga se početkom ove godine, kada je shvatio da Lampard baš i nema rješenje kako pobjeći s 19. mjesta tablice. Zato analitičari skeptično govore o ovom potezu Chelseaja.

- Lampard je u Evertonu bio krajnje neuspješan. Kultura u Chelseaju bila je siromašna u trenucima kad je odlazio. Mislim da je u nekim krugovima Chelsea predmet ismijavanja, zar želi postati još veći? Frank je dobar momak, ali to nije važno. Prvo, zašto bi on uopće želio biti trener? Tako radi uslugu svima osim sebi. Drugo, ako klub želi imenovati menadžere velikog imena, onda neka to počne raditi odmah - rekao je za talkSPORT kolumnist i analitičar Simon Jordan, a njegov istup objedinjuje sve misli onog nezadovoljnog dijela navijača.

Nemoguć zadatak

Kako bilo, Lamparda čeka gotovo nemoguć zadatak. S 11. bi trebao podići momčad na barem četvrto mjesto, jer zona Lige prvaka od početka je minimum očekivanja.

image

Julian Nagelsmann

EIBNER/MEMMLER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Eibner/memmler/imago Sportfotodienst/profimedia

Iako je ovaj potez Chelseaja izazvao mnoge upitnike, uprava kluba možda nam je indirektno dala odgovor na pitanje tko je idući "pravi" trener. Naime, od trenutka kada je Graham Potter smijenjen, Julian Nagelsmann stoji u prvom planu. Gianluca Di Marzio, poznati insajder, pisao je da Nijemac želi preuzeti Chelsea, ali tek početkom iduće sezone.

A ako je Chelsea našao privremenog trenera - do kraja sezone - to može značiti samo da su ispoštovali Nagelsmannov zahtjev. Preciznije, upravo bi donedavni trener Bayerna trebao biti istinsko rješenje. I Luis Enrique viđen je na pregovorima u Londonu, stoji kao jedan od glavnih kandidata, ali Fabrizio Romano od početka londonske sage naglašava da je Nagelsmann favorit. Trenutne akcije kluba stoje kao potvrda.

Linker
13. svibanj 2024 00:17