Joško Gvardiol

 ANDY ROWLAND/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
PROTOTIP MODERNOG BRANIČA

Polivalentnosti, ime ti je Gvardiol: Vatreni se savršeno uklapa u Guardiolin taktički mozaik

Po vokaciji obrambeni igrač, po zadatku veznjak, a po potrebi i vrhunski napadač
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 14. svibanj 2024. 06:23

Pet pogodaka u protekla 33 dana. Bilanca je to s kojom bi itekako bili zadovoljni klasni centarfori poput Haalanda, Lewandowskog ili Kanea, a koju potpisuje - Joško Gvardiol. Nakon što je 9. travnja zabio prvijenac Real Madridu u Ligi prvaka, pa potom tresao mreže Lutona i Nottingham Foresta na premierligaškim utakmicama, hrvatski je branič, s nova dva pogotka, obilježio subotnju pobjedu Manchester Cityja nad Fulhamom (4-0) te tako dao golemi doprinos u lovu "građana" na krunu engleskog prvaka, ali i nanovo potvrdio svoju sjajnu formu. Ako su i postojale sumnje o njegovom uklapanju u taktički mozaik Pepa Guardiole ili, pak, opravdanosti investicije od 90 milijuna eura, 22-Zagrepčanin ih je u proteklih mjesec dana - zaključno s izvedbom na Craven Cottageu - razbio u tisuće sitnih komadića.

Protiv Fulhama je u 12. minuti primio loptu na lijevoj strani terena, krenuo prema sredini, odigrao dupli pas s De Bruyneom, a onda sjajnim primanjem izbacio Castagnea i Diopa, te s 12 metara, u maniri vrsnog napadača, hladnokrvno plasirao loptu u donji lijevi kut Lenovog gola za vodstvo Cityja 1-0. U 59. je Foden podebljao kapital momčadi s Etihada, da bi, 12 minuta kasnije, na scenu ponovno stupio raspoloženi Gvardiol.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Nakon centaršuta Silve s desne strane, hrvatski se reprezentativac ubacio iza leđa Fulhamove obrane i, poput, primjerice, Thomasa Müllera iz najboljih dana, klizećim udarcem s druge stative poslao loptu u mrežu. Duboko u sudačkoj nadoknadi imao je priliku i ispisati povijest Premier lige kao prvi branič koji je postigao "hat-trick", no nesebičnim je potezom, pored svoje igračke, još jednom demonstrirao i ljudsku veličinu. Za City je, naime, u 97. minuti dosuđen kazneni udarac nakon prekršaja Diopa nad Alvarezom, a iako je njegovo izvođenje bilo ponuđeno i Gvardiolu, on ga je prepustio argentinskom napadaču.

- Malo smo razgovarali o tome da ja izvedem kazneni udarac. Naravno da bih to volio, ali znamo tko je izvođač. Sretan sam što je Julian zabio - poručio je nakon pobjede nad Fulhamom. Na terenu je Joško proveo svih 90 minuta, ostvario 77 dodira s loptom uz 87% točnih dodavanja (52/60) i 100% uspješnih dugih paseva (2/2), a na račun njegove izvedbe, okrunjene dvama pogocima, Sofascore mu je nadjenuo ocjenu 8.4, što ga čini drugim najbolje ocijenjenim igračem subotnje utakmice nakon Silve (8.7). Na ono što je "vatreni" isporučio u Londonu nije ostao imun ni Guardiola.

- Potpisali smo najbolje krilo na svijetu! Nakon utakmice protiv Wolverhamptona igrači su dobili tri dana odmora, a Gvardiol je bio jedini koji je došao u trening-centar radi oporavka. Potpisali smo nevjerojatnog igrača koji će biti naša snaga još mnogo godina - rekao je španjolski stručnjak.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Dugoročno su Pep i Cityjevi čelnici razmišljali kada su, prošlog ljeta, doveli Gvardiola iz Leipziga u Manchester, iskrcavši pritom za njega 90 milijuna eura i učinivši ga takom najskupljim braničem u povijesti nogometa. Potpuno je razumljivo da je 22-godišnjem Hrvatu, s obzirom na njegovu dob, kao i posebnosti koje nose Guardiolin sustav igre te premierligaški nogomet kao takav, bilo potrebno određeno vrijeme za prilagodbu, no on iz utakmice u utakmicu opravdava golemu klupsku investiciju i isporučuje ono što se od njega očekuje. Joško se savršeno uklapa u Guardiolin taktički mozaik i predstavlja prototip modernog braniča po Cityjevoj mjeri; sposoban je na elitnoj razini igrati u oba smjera, sigurno i rezolutno reagirati u defenzivnim zadaćama, a, s druge strane, konstantno biti prisutan u Cityjevim ofenzivnim akcijama, odnosno participirati u izgradnji napada i kreaciji, pa i zabijati golove. Po vokaciji, dakle, obrambeni igrač, po zadatku veznjak, a po potrebi i vrhunski napadač. Polivalentnosti - ime ti je Joško Gvardiol.

Linker
14. svibanj 2024 06:23