Jack Grealish i Kevin De Bruyne

 DPPI via AFP
DVOJICA PRAVIH ŠPANERA

Oni su razbili Liverpool, kad su pravi ne osjeti se ni Haalandov izostanak: ‘Ujutro viroza, navečer ovacije‘

City je nastavio potjeru za Arsenalom, a Belgijac i Englez imali su ključnu ulogu u slavlju protiv Redsa
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 02. travanj 2023. 11:43

Manchester City je na Etihadu deklasirao Liverpool 4:1 u premierligaškom derbiju i nastavio lov za Arsenalom u završnici sezone u kojoj će Građani pokušati stići do petog naslova prvaka Engleske u posljednjih šest godina. Arsenal je i dalje vodeći, s osam bodova prednosti u odnosu na momčad iz plavog dijela Manchestera, ali londonski sastav ima utakmicu više na svom kontu.

Da ironija bude još malo veća, nakon što je na Etihadu primio četiri komada, upravo bi Liverpool indirektno mogao pomoći Građanima s obzirom na to da u sljedećem kolu na Anfieldu Redsi dočekuju upravo Arsenal. Erling Haaland propustio je derbi zbog ozljede, ali i bez norveškog stroja za postizanje pogodaka momčad menadžera Pepa Guardiole stigla je do uvjerljive pobjede, iako je nakon 17 minuta igre imala pogodak minusa. Haalandovu ulogu ovog puta savršeno je odradio dvojac Jack Grealish - Kevin de Bruyne...

image

Jack Grealish

PAUL ELLIS Afp

Engleski reprezentativac prilično se dugo privikavao na najviše standarde i zahtjeve elitnog razreda engleskog nogometa nakon što je u ljeto 2021. u transferu vrijednom 100 milijuna funti iz Aston Ville stigao na Etihad, a oni koji nestašnom dečku engleskog nogometa nisu skloni i kojima se ne sviđa njegov stil igre znali su apostrofirati da je Grealish upravo igrač za klub ranga Aston Ville, ali i ništa više od toga. No, i kada nije bio u dobroj formi Grealish je, primjerice, za većinu navijača engleske reprezentacije svojevrsni nasljednik legendarnog Paula Gascoignea na travnjaku, ali i izvan njega.

Ova sezona donijela je potpunu Grealishovu prilagodbu na momčad Manchester Cityja, te Guardiolu i njegov način rada, a iako na kraju dana Grealish vjerojatno ne vrijedi 100 milijuna, isto je tako činjenica da od Grealisha Engleska nema puno boljih španera, što je potvrdila utakmica protiv Liverpoola. Engleski mediji jedva su dočekali Grealisha u najboljem izdanju, jer Harry Kane može zabiti "milijardu" golova, ali za engleske tabloide Kane nije previše zanimljiv, za razliku od Grealisha, koji po svom karakteru uvijek nudi materijala za pravu priču bilo na travnjaku, ali i u trenucima kada driblinzima i asistencijama ne uništava suparničke obrane.

Posebno se apostrofira Grealishev preporod u igri u oba pravca i činjenica da je, nakon što je spriječio Jotu u postizanju pogotka, u nastavku akcije stigao asistirati Alvarezu za pogodak, a potom se i sam upisati u listu strijelaca.

- Nisam se najbolje osjećao ujutro kada sam se probudio i nisam bio uopće sto posto siguran da ću moći nastupiti. Već nekoliko dana imam problema sa želučanom virozom, ali sam ipak osposobljen za dvoboj i na kraju sam čak i doživio ovacije s tribina, te je dan koji nije izgledao najbolje za mene ispao savršen. Na poluvremenu nam je Guardiola kazao da je najvažnije da ne izgubimo, iako smo i u prvom poluvremenu igrali dobro. Na kraju smo zasluženo slavili. Napokon sam se u potpunosti riješio ozljeda, a kada je tako znam što mogu pružiti. Obožavam nogomet i nisam slučajno plaćen toliki novac, koji ću sigurno otplatiti svojim igrama, samo da me ozljede ostave na miru. Arsenal je favorit za osvajanje naslova, ali nije još sve gotovo, pogotovo ako slavimo u našem međusobnom susretu - istaknuo je Grealish.

Drugi junak Manchester Cityja protiv Redsa je i realno njegov ključni igrač - Kevin de Bruyne. Belgijski majstor je protiv Liverpoola također upisao pogodak i asistenciju, a kada je u optimalnom izdanju De Bruyne je nerješiva enigma za praktički svaku obranu.

- Ne treba mi nitko objašnjavati tko je Kevin de Bruyne, ali nešto se pita i trenera, koji mora ukazati igraču i na pokoji loš trenutak. Nema tu nikakvih odgojnih mjera, a kada ovako igraju Grealish i De Bruyne, onda za nas nema straha - zaključio je menadžer Manchester Cityja Josep Guardiola.

22 asistencije i 7 golova ima De Bruyne ove sezone za City

4 gola i 8 asistencija ima Grealish ove sezone za Man. City

Raspored do kraja prvenstva

ARSENAL 72 boda, 29 utakmica

Liverpool

West Ham

SOUTHAMPTON

Manchester City

CHELSEA

Newcastle

BRIGHTON

Nottingham Forest

WOLVERHAMPTON

MANCHESTER CITY 64 boda, 28 utakmica

Southampton

LEICESTER

Brighton

ARSENAL

Fulham

WEST HAM

LEEDS

Everton

CHELSEA

Brentford

Napomena: velikim slovima označene su utakmice na domaćem terenu.

Linker
09. lipanj 2024 20:53