Jim Ratcliffe

 BERTRAND GUAY Afp
SPREMA SE ZAOKRET?

Novi moćnik osvaja nogomet: Zovu ga po James Bondu, a zadatak mu je prekinuti agoniju

Britanski milijarder druga je najbogatija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 31. prosinac 2023. 15:15

Želimo vratiti Manchester United tamo gdje pripada - u sam vrh engleskog, europskog i svjetskog nogometa. Ključni je to dio otvorenog pisma kojeg je Sir Jim Ratcliffe poslao navijačima "crvenih vragova" nakon što je na Badnjak službeno potvrđeno da je čelni čovjek kemijskog konglomerata Ineos s aktualnom vrhuškom kluba (čitaj obitelj Glazer) ugovorio kupnju paketa od 25% dionica za 1,44 milijarde eura.

Iako će britanski tajkun predmetnim ugovorom (ratifikacija za šest do osam tjedana) postati manjinski vlasnik, Ratcliffeova će Ineos grupa preuzeti potpunu kontrolu nad nogometnim operacijama i odlučivati o svim krucijalnim pitanjima iz domene sportske politike. Drugi najbogatiji čovjek Ujedinjenog Kraljevstva, dakle, u svojim će rukama imati sve poluge potrebne za rješavanje jednog od najsloženijih zadataka u njegovoj poslovnoj karijeri, a koji glasi: vratiti Unitedu stari sjaj.

Desetljeće agonije

Sjaj koji je počeo kopniti po završetku sezone 2012./2013., nakon što je veliki Sir Alex Ferguson doveo klub do 20. naslova prvaka, a potom ispraznio stol u svom uredu i zaputio se prema mirovini. U razdoblju koje je uslijedilo pločica na vratima istog ureda prikazivala je prezimena Moyesa, Van Gaala, Mourinha, Solskjaera i Rangnicka, no nijedan od njih nije uspio iznaći formulu kojom bi došao na trag Fergusonovih pothvata.

image

Jim Ratcliffe

VALERY HACHE/AFP/PROFIMEDIA Valery Hache/afp/profimedia

Kombinacija rezultatskih deficita, promašaja klupske politike Glazerovih i goleme potrošnje bez konkretnog učinka na terenu proizvela je desetljetnu agoniju među Unitedovim navijačima, a trostrukog prvaka Europe od sinonima za nogometnu izvrsnost svela gotovo na predmet poruge u široj sportskoj javnosti.

Negativni trend nije se promijenio ni pod Erikom ten Hagom, koji je prošlog ljeta stigao s aurom reformatora, da bi u ovoj sezoni upisao najviše poraza (13 u svim natjecanjima) tijekom jesenskog dijela sezone još od 1930., uz šestu poziciju na premierligaškoj ljestvici i oproštaj od europskih natjecanja.

Ključna pitanja

Upravo je Ten Hagova sudbina jedno od pitanja o kojem će Ratcliffe odlučivati, kao i budućnost Jadona Sancha, koji je krajem srpnja 2021. stigao iz Borussije Dortmund za 85 milijuna eura, a već je četiri mjeseca isključen iz prve momčadi jer je kritizirao Ten Haga.

image

Erik ten Hag i Jadon Sanco

OLI SCARFF Afp

Prema svemu sudeći, za jednog od njih dvojice uskoro neće biti mjesta u klubu, a s obzirom na to da u ugovoru objavljenom na Njujorškoj burzi stoji klauzula da United ne može smjenjivati trenere i sportske direktore te potpisivati igrače u siječanjskom prijelaznom roku bez pristanka 71-godišnjeg kemijskog inženjera i ljudi iz njegova tima (Sir Dave Brailsford, Jean-Claude Blanc), izvjesno je čija će riječ biti zadnja. Za očekivati je da u siječnju neće biti velikih ulaganja, odnosno da će Ten Hag, ili onaj tko eventualno dođe na njegovo mjesto, morati konsolidirati postojeći kadar i iz njega izvući maksimum. Konsolidacija, odnosno racionalizacija, mogla bi uslijediti i na razini čitavog kluba, budući da Ratcliffe od vanjskog revizora traži procjenu strukture i rashoda, nakon čega planira smanjiti brojnost osoblja (ukupno oko 1.000 zaposlenika) za 25 do 30%, što znači da je tristotinjak radnih mjesta potencijalno ugroženo.

Segment u kojem se, pak, očekuju investicije jest infrastruktura. Ratcliffe će, naime, ubrizgati financijsku injekciju od otprilike 275 milijuna eura u rekonstrukciju Old Trafforda.

Tvrd pregovarač

United će s Ratcliffeom zakoračiti u novu epohu, a iako je epilog neizvjestan već sada možemo zaključiti da se radi dokazanom biznismenu uvjerljive poslovne biografije koji zna kako upravljati sustavima.

Njegov Ineos posluje na 194 lokacije smještene u 29 zemalja i zapošljava više od 26.000 ljudi, a Sunday Times Ratcliffeovo bogatstvo procjenjuje na više od 34 milijarde eura, što ga čini drugim najbogatijim čovjekom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

image

Jim Ratcliffe

PETER BYRNE/PA IMAGES/PROFIMEDIA Peter Byrne/pa Images/profimedia

Ovo nije prvi Ratcliffeov izlet u svijet sporta budući da Ineos u svom portfelju već ima nogometne klubove Nicu i Lausanne, jedriličarski tim Britannia, biciklističku momčad Grenadiers i partnerstvo s Mercedesom u Formuli 1.

Ratcliffea prati glas tvrdog pregovarača, a u prilog tome govori i anegdota iz 2013. kada je, tijekom pregovora sa sindikatima u rafineriji Grangemouth (Škotska), na prijetnje štrajkovima odgovorio najavom da će zatvoriti čitav pogon (800 radnih mjesta) zbog čega je stekao nadimak Dr.No, prema liku iz prvog filma o Jamesu Bondu.

Za kraj spomenimo i da je zagovarao izlazak UK-a iz Europske Unije (Brexit).

Linker
14. svibanj 2024 02:11