Kevin De Bruyne slavi u stilu Erlinga Haalanda

 ASHLEY WESTERN/COLORSPORT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ashley Western/colorsport/Shutterstock Editorial/Profimedia
KRAJ UTRKE ZA PRVAKA?

Kratko i jasno - City je bolji! Dok se svijet klanja čudesnom KDB-u, Klopp još može postati luzer sezone

De Bruyne je svoje golove slavio čuvenom Haalandovom meditacijom, a fanovi su već zaluđeni.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 12. svibanj 2022. 22:52

Sva sreća da su Wolverhampton i Manchester City odmjerili snage baš u srijedu uvečer jer bi premierligaški fanatici rano zaspali osuđeni na siromašno prvo poluvrijeme triju preostalih utakmica. Na kraju se ipak nemaju na što žaliti, osim ako gaje crvene osjećaje prema crvenom dijelu Liverpoola. Vodeća momčad lige samouvjereno je do vrha nastavila puniti protivničke mreže, ovaj put je s 5:1 napravila još jedan veliki korak prema obrani naslova, dok su 'Wolvesima' šanse za Europu istovremeno svedene na minimum.

Utakmica je donijela brutalno realnu projekciju stvarnosti – Kevin de Bruyne je čovjek koji čini razliku! Belgijski as po prvi je put u karijeri postigao popularni 'poker' pogodaka. Učinio je to ekspresnim hat-trickom (7', 16, 24'), da bi se još jednom upisao u strijelce (60') početkom drugog poluvremena. Nakon takve predstave teško da će se išta govoriti o golovima Dendonckera (11') i Sterlinga (84'), jer se ponajbolji, a vjerojatno i najbolji igrač lige, popeo do četvrtog mjesta liste strijelaca u lovu na četvrti trofej lige.

Dok 17-ica Građana obara osobne rekorde, na simboličan način to čini i njegova momčad, jer ovo je upravo 17. utakmica u nizu u kojoj Pepova mašinerija ne bilježi poraz na gostujućem terenu (14 pobjeda i tri 'iksa'). Teško je pronaći statistiku po kojoj plavi dio Manchestera nije daleko ispred ostalih konkurenata.

image
PAUL ELLIS Afp

Čak su i pojedini fanovi 'Redsa' na Twitteru priznali da nitko u ligi trenutno nije ni blizu kvaliteti KDB-a, a izgledno je da će uskoro morati priznati i novog-starog prvaka Engleske. Jer Cityjevih pet golova, ponovno simbolikom brojeva, aludira na posljednjih pet utakmica (uključujući i ovu) u kojima su ih postigli 22, a primili 20 manje.

Sukladno tomu, Pepov ples s 'Vukovima' okarakterizirala je apsolutna dominacija, iako je naglasio da se radi o "jednom od najtežih gostovanja u sezoni od dolaska u Premier ligu". Legitimno je pretpostavljati da ovaj strah dijelom proizlazi iz nedavnog poraza od Real Madrida, što španjolskog stručnjaka podsjeća da se u posljednjem trenutku sve može okrenuti. Ali danas znamo da Pep korača prema novoj tituli ligaškog prvaka, odbacujući epitet luzera sezone. Ako Kraljevi iz Madrida nastave u ovakvom ritmu, prije će to biti Jurgen Klopp.

Kratko i jasno: City ima bolju momčad, a to se odražava prvenstveno u širini kvalitetnog kadra i raznolikom broju igračkih i formacijskih opcija. Građani su u susret s Wolvesima krenuli bez tri standardna igrača obrambene linije (Dias, Stones i Walker), ali Pepu to ne predstavlja nikakav problem. Zato što u pričuvi ima igrače približno jednake kvalitete i zna da će oni zadatak odraditi na očekivanoj razini.

Kada se Kloppu dogodi sličan scenarij primoran je osloniti se na Tsimikasa, Konatéa i Gomeza koji bi se, unatoč trenucima blijeska, vjerojatno borili za prvu postavu u klubu razine Wolverhamptona. Takav blijesak se prije tri godine dogodio Origiju, ali gdje je taj Origi danas i gdje je bio ikad poslije Barcelone i kraja proljeća 2019. godine? Dok se Pep s pravom može podjednako uzdati u plan A, B i C, glavnom konkurentu iz Stuttgarta ostaje nada da će se povremeni trenuci bljeska rezervnih opcija obistiniti baš onda kada je potrebno, s povećanom dozom rizika koja se neupitno primjećuje na terenu, a ponekad odražava i na rezultatu.

Druga stvar u kojoj City prednjači nad Liverpoolom proizlazi iz samog profila igrača. Čak i ako na stranu stavimo svu razliku koju čini de Bruyne, 'Redsima' prilike ne idu u prilog. Pep oko sebe ima nekoliko igrača koji na različitim pozicijama mogu kvalitetno ispuniti sve zadaće. Joao Cancelo bez poteškoća može igrati i lijevog i desnog beka, Fernandinho se s lakoćom prilagođava u vezi i u obrani, Bernardo Silva je protiv Wolvesa naizmjenično imao ulogu 'lažne devetke', krilnog napadača i 'playmakera', a isto su činili de Bruyne i Sterling. Tu je i Mahrez koji kao adut s klupe ima 11 golova, plus što je zabio i asistirao protiv Reala. Teško da nekonstantni West Ham i neuvjerljiva Aston Villa mogu poremetiti račune Pepu Guardioli.

Na tribinama Molenieuxa osvanule su i norveške zastave, a De Bruyne je hattrick proslavio prepoznatljivom Haalandovom meditacijom koju je Norvežanin mnogo puta izveo u Borussiji Dortmund, koju i službeno napušta. Zvuči kao najava da će City biti još opasniji i još više zabijati. Svjetski stručnjaci slažu se da Građanima fali samo kvalitetan centarfor, a dobit će najboljeg. Do sad se na toj poziciji, više neuspješno nego uspješno, pokušao snaći Gabriel Jesus, a Fabrizio Romano prenosi da je on sve bliže Arsenalu...

Linker
20. travanj 2024 15:54